fbpx

Ali pri sebi neprestano opažate napake in pomanjkljivosti: kako premagati to toksično navado?

Foto: envato

Se postavite pred ogledalo in opazujete svoje pomanjkljivosti, ali se pred kakšnim pomembnim projektom kritizirate, ker niste vsega naredili popolno? Stroga in pretirana samokritičnost slabo vpliva na kakovost življenja – kako to premagati?

Samokritičnost je stanje, v katerem se neprestano osredotočate predvsem na lastne hibe, pomanjkljivosti in napake. Čeprav je velikokrat koristno, da se zavedate svojih napak, da se iz njih kaj naučite, osredotočanje izključno na negativne stvari povzroča nenehno samokritičnost in sesutje vaše samozavesti.

Zakaj se to dogaja? Ali obstaja način, kako to premagati?

Pretirano osredotočanje na svoje pomanjkljivosti je navada, ki jo večino časa počnete, ne da bi se tega sploh zavedali. Žal je veliko ljudi prepričanih, da je kritiziranje nekaj, kar jih bo spodbudilo k spremembam na bolje.

Toda pretirana samokritičnost je daleč od rasti, lahko je uničujoča. Če pri sebi opažate le napake in se vedno znova kritizirate, to vas ne izboljša, ampak prizadene in povzroči negotovost.

Katera sta najpogostejša vzroka samokritičnosti

via GIPHY

Naučen vzorec vedenja. Imeli ste otroštvo, v katerem je bila glavna tema kritika. Zaradi tega ste razvili idejo, da je samokritičnost normalen pojav.

Nezavedna krivda. V vašem življenju je nekaj, česar se sramujete ali ste krivi, a se tega ne zavedate. Morda ste storili ali želeli storiti nekaj, kar se vam zdi vredno obsojanja.

Kateri znaki kažejo, da je oseba pretirano samokritična

Latentna krivda. Kadar koli se zgodi nekaj negativnega, pomislite, da bi lahko storili nekaj, da bi to preprečili. Posplošujete lastno vedenje.

Preveč ste zahtevni do sebe

Da bi bilo nekaj, kar ste naredili, prav, mora biti dejansko popolno. Če ne, menite, da je neuspeh. Nikoli si ne čestitate. Redko se pohvalite. Če naredite kaj narobe, se boste ure in dneve kritizirali, a uspeh ostane neopažen.

via GIPHY

Pri vas je vse črno ali belo. Če niste dosegli vsega, se počutite, kot da niste dosegli ničesar.

Primerjate se z drugimi. Vedno postavljate druge nad sebe.

Če ste pretirano samokritični in opažate, da vas to ovira, vpliva na kakovost življenja in se slabo počutite, je pomembno, da se pogovorite s strokovnjakom in dobite pomembne napotke.

Ostra in pretirana samokritičnost vas samo uničuje in zmanjšuje vaše možnosti za napredovanje. Zato je pomembno, da se naučite postati dober prijatelj sam sebi, se povezati sam s seboj, najprej pokazati razumevanje, nato spoštovanje in na koncu najpomembnejše si izkazati ljubezen.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.