fbpx

Kako poskrbeti za varnost med nevihto: 5 ključnih ukrepov za zaščitito pred grmenjem in strelami

Foto: envato

Ali veste, kako se ustrezno zaščititi, ko slišite prvi grom? Grmenje in strele so naravni pojavi, ki zahtevajo takojšnje in premišljene ukrepe.

Grmenje in strele predstavljajo resno grožnjo, ki je ne gre podcenjevati. Zaščita pred temi nevarnostmi zahteva dosledno upoštevanje varnostnih ukrepov in hitro ukrepanje.

Zakaj so strele nevarne?

Strela je močan naravni pojav, ki povzroča električne razelektritve med oblakom in zemljo ali med oblaki. Ta pojav lahko povzroči požare, mehanske poškodbe stavb, motnje v delovanju elektronskih naprav in, kar je najhujše, hude poškodbe ali smrt pri ljudeh in živalih.

Letno zaradi strel po svetu umre več sto ljudi, številne pa prizadenejo resne poškodbe. Zato je ključno, da ste v primeru nevihte ustrezno pripravljeni in informirani.

Ključni ukrepi za zaščito med nevihto

Strela. Foto: Philippedonn / pexels

1. Nemudoma poiščite varno zavetje

Najboljša zaščita pred strelami je znotraj zaprte in trdne strukture. Ko opazite prve znake nevihte (grmenje, bliskanje), takoj poiščite zavetje v stavbi, avtomobilu z zaprtimi okni ali drugi varni konstrukciji. Izogibajte se majhnim zatočiščem, kot so odprte lope, saj ne nudijo ustrezne zaščite.

2. Izogibajte se vodnim površinam

Voda je odličen prevodnik elektrike. Med nevihto se izogibajte plavanju, kopanju ali kakršni koli dejavnosti v vodi. Prav tako se ne dotikajte vlažnih površin, saj lahko strela potuje skozi vodovodne cevi.

3. Izklopite in izključite električne naprave

Električni aparati in vtičnice lahko privabijo strele. Izključite vse elektronske naprave, kot so televizorji, računalniki in gospodinjski aparati. Ne uporabljajte žičnih telefonov in se izogibajte stikom z električnimi napravami, ki niso nujne.

4. Ostanite stran od oken in vrat

Strele lahko udarijo skozi odprtine, kot so okna in vrata. Med nevihto se držite stran od teh področij in se, če je mogoče, zadržujte v notranjih prostorih, stran od zunanjih sten.

5. Izogibajte se dotikanju kovinskih predmetov

Kovinski predmeti so prevodniki elektrike, zato se izogibajte dotikanju kovinskih ograj, cevi, ročajev in drugih kovinskih površin.

Pojdite na varno. Foto: Vladimir Sladek / Pexels

Če ste na prostem in ni na voljo varnega zavetja, se skrijte v nižji teren, kot so jarki, vendar se izogibajte odprtim prostorom in osamljenim drevesom. Skrčite se, noge postavite skupaj, roke položite na kolena in glavo nagnite naprej, da zmanjšate stik s tlemi. Ne ležite ravno na tleh, saj to povečuje tveganje za neposreden udar strele.

Po zadnjem slišanem grmenju počakajte vsaj 30 minut, preden zapustite zavetje. Strele lahko udarijo tudi po koncu nevihte, zato je previdnost bistvenega pomena.

Ne podcenjujte nevarnosti, ki jih prinaša grmenje in strele. Upoštevanje teh varnostnih ukrepov lahko močno zmanjša tveganje za poškodbe in zaščiti vaše življenje ter premoženje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.