fbpx

Kako pravilno oprati zimski plašč, puhovko in jakno, da bodo videti kot novi

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Vsako leto, ko se ohladi iz omare vzamemo zimske plašče in jakne in ob tem se nam poraja vprašanje, kako pravilni oprati zimsko bundo ali plašč. Vsekakor je potrebno pogledati etiketo skupaj z navodili, kakšno čiščenje je primerno za vaš plašč, saj če niste prepričani o pravilnem odstranjevanje umazanije, lahko izdelek uničite.

V prispevku vam razkrivamo kako pravilno očistiti vašo zimsko jakno, bundo ali plašč.

Kako oprati parko ali puhovko?

Preverite etiketo, a puhovke in parke je običajno mogoče prati v pralnem stroju. Pomembno je, da bobna ne napolnite preveč – operite le eno jakno naenkrat. Nastavite program za občutljivo perilo in v boben dodajte tenis žogico – ta prepreči, da se perje med pranjem ne bo zlepilo skupaj.

Pred pranjem vedno preverite etiketo in navodila.
Foto: Sabina Sturtz / Unslash

Kako oprati jakno ali plašč iz umetnega krzna?

Preverite etiketo, vendar so plašči ali jakne iz umetnega krzna pogosto pralni v pralnem stroju. V tem primeru plašč ali jakno obrnite navzven in jo položite v pralni stroj na program za volno na 30 stopinj z blagim detergentom. Ko se plašč ali jakna posuši na zraku, nežno skrtačite umetno krzno s krtačo iz naravnih ščetin.

Kako oprati usnjeno jakno ali plašč?

Preverite etiketo, vendar je običajno priporočljivo, da se usnjeni predmeti kemično očistijo enkrat letno. Nekatere nečistoče pa lahko odstranite tudi sami. Maščobne madeže na rokavih in ovratniku lahko obrišete z raztopino medicinskega alkohola in vode, kisa in vode ali limoninega soka in vode, nato pa dodatno še premažete z raztopino glicerina, ki bo zmehčala material in mu podaljšala obstojnost. Usnjenih predmetov ni priporočljivo potopiti v vodo.

Če niste prepričani o pravilnem čiščenju zimskega plašča ali jakne, ne zaupate svoji sposobnosti temeljitega odstranjevanja umazanije ali pa imate izdelek, za katerega ste plačali veliko denarja, raje porabite denar za kemično čiščenje.
Foto: Katerina/Pexels

Kako oprati plašč iz volne, tvida in kašmirja?

Plašč iz volne, tvida in kašmirja je običajno treba odnesti v čistilnico na profesionalno čiščenje vsaj enkrat letno ali celo dvakrat – na začetku in koncu sezone nošenja. Nekaj ​​pa lahko storite sami, da bo vaš plašč čim dlje v dobrem stanju. Priporočljivo je, da volneni plašč po vsakem nošenju očistite s krtačo za oblačila, da odstranite nečistoče s površine. Plašč obesite na kvaliteten lesen obešalnik, da teža plašča ne razteguje ramenskega dela. Po vsakem nošenju popolnoma izpraznite žepe, da ne visijo, se strgajo ali izgubijo obliko. Plašča ne gubajte, saj lahko nekatere tkanine ustvarijo gube, ki jih je nemogoče poravnati. Ne tlačite plaščev v tesno omaro z drugimi stvarmi – dobro kroženje zraka v omari bo pripomoglo k daljši obstojnosti materiala. Manjše madeže na plašču ali jakni odstranite tako, da površino popivnate z bombažno krpo ali papirnato brisačo, namočeno v hladno vodo. Ne drgnite agresivno, saj lahko ta postopek uniči material.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.