fbpx

Kako si zagotoviti delovno mesto tudi v tehnološki prihodnosti?

O robotizaciji se že dolgo šušlja. Nam bo odnesla delovna mesta, nas bo polenila, nas celo razvrednotila? Nič od tega? Čas bo pokazal. Lahko se pa tudi sami pripravimo na novo obdobje in poskrbimo za manj pretresljiv prehod vanj. V nadaljevanju si preberite, kako Alec Ross, nekdanji svetovalec Hillary Clinton in avtor knjige The Industries Of The Future, vidi prihodnost in svetuje, kako se naj je lotimo.

Kako si zagotoviti delovno mesto tudi v tehnološki prihodnosti:

1. Ne prenehajte z učenjem.

Vaša vedoželjnost se z zadnjim šolskim dnem ne sme končati. Brskajte, raziskujte in se učite čisto vsak dan. Včasih je morda zadostovalo, da so ljudje po končanem šolanju takoj odšli v službo, in je tisto znanje zadostovalo za celo življenje, a časi so se spremenili. Vse se odvija precej hitreje, in če ne ostajamo v koraku s časom, smo hitro nekonkurenčni.

2. Naučite se kodiranja.

Brez panike, to ne pomeni, da morate postati strokovnjak za računalniški jezik. Osnovno razumevanje, kako deluje, pa je zelo dobrodošlo, saj je to konec koncev temelj naše prihodnosti. Jezik oz. pismenost prihodnosti, če hočete.

Naučite se kodiranja.
Naučite se kodiranja.

3. Potujte.

Avtor tu sicer ne cilja na turistično potovanje, ko za sabo za nekaj časa pustimo delo in ostale skrbi. Svetuje, da iščete ekonomije, ki bi vam lahko nudile napredek, ki so morda v primerjavi z ostalimi na vašem področju najnaprednejše in boste lahko rasli z njimi.

4. Širite kompetence na različna področja.

Seveda morate biti podkovani na področju tehnologij in znanosti, a to v prihodnosti ne bo zadoščalo. Čustvena inteligenca, komunikacijske sposobnosti ter vedenjska psihologija bodo morale biti del vašega nabora. Ross kot zgled navaja Marka Zuckerberga, saj Facebook ni plod zgolj računalniškega genija, temveč nekoga, ki je odlično poznal vedenjske navade in potrebe ljudi.

Potujte.
Potujte.

5. Širite obzorja.

Področja, ki bodo v prihodnosti najzanimivejša, so robotika, umetna inteligenca ter kibernetična varnost. A ne ustavite se tu. Psihologija in psihiatrija sta morda področji, ki ju bomo v prihodnje najbolj potrebovali. Pot, po kateri hodimo in od nas zahteva vedno več ‘druženja’ z roboti, naši biti vseeno ne deluje naravna in najbrž bomo soočeni tudi s psihološkimi izzivi.

6. Naučite se novega jezika.

V roku 15 let bomo tako ali tako imeli na voljo slušalke, prek katerih bomo razumeli prek 100 različnih jezikov. A do takrat jo bodo najbolje odnesli tisti, ki obvladajo jezike najmočnejših trgov.

Naučite se novega jezika.
Naučite se novega jezika.

7. Vedite, da ne bodo vsi sužnji algoritmov.

V času, ko nam bodo navodila dajali algoritmi, bo po avtorjevemu prepričanju še toliko bolj pomembno, da se izpostavi posameznikova veljava. Tisti, ki bodo na pameten način kljubovali kibernetičnemu svetu, bodo izoblikovali močne osebnosti, ki jim bodo prišle še kako prav. Kreativnost bo pridobivala na vrednosti, saj bo v svetu ničel in enic umetnost vedno bolj cenjena.

8. Brez panike!

Prihodnost je treba sprejeti, ne se je bati. Napovedi so eno, realnost pa velikokrat drugo.

Pa brez panike!
Pa brez panike!

Dodatne Informacije

Več informacij:
simonandschuster.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!