fbpx
Young woman takes out freshly washed clothes from a washing machine in a bathroom at home. Wide interior view on a modern studio apartment

Kako uporabiti sodo bikarbono in kis za pranje perila?

Za dišeče, mehko in belo perilo

Se tudi vam dogaja, da sveže oprano perilo, kljub uporabi dišečega pralnega praška in mehčalca ne diši, ampak ima neprijeten vonj. Zakaj je temu tako? V pralnem stroju se nabere ogromno ostankov detergenta, mehčalca in umazanije. Zato je potrebno poskrbeti, da se pralni stroj vsake toliko časa tudi očisti. Soda bikarbona in kis lahko odpravita te težave, vendar ju ne smete mešati skupaj.

Zakaj bi morali v pralnici uporabljati kis in sodo bikarbono?

Če perilu dodate sodo bikarbono ali kis, lahko ta bolje očisti vaš pralni stroj in oblačila. Gre za učinkovit in poceni način, ki pripomore k odstranjevanju vonjev po plesni, mehča perilo in celo posvetli belo perilo. Ker gre za naravni sestavini, pomeni da sta varni tudi za okolje.

Pranje perila s sodo bikarbono in kisom

Vonjave, ki se jih po uporabi navzamejo naša oblačila in posteljnina, povzročijo bakterije. Te bakterije se odstranijo med pranjem, ko molekule pralnih praškov razbijejo bakterijske celice na površini tkanin.

Soda bikarbona pomaga uravnavati pH vrednost v vodi pralnega stroja. Njen učinek preprečuje, da bi bila voda preveč trda ali preveč alkalna. Z dodajanjem polovice skodelice sode bikarbone na en pralni stroj perila, lahko detergent deluje učinkoviteje in bolje odstrani bakterije iz oblačil.

Dodajanje kisa k perilu ima tudi nekaj močnih čistilnih lastnosti, saj je blaga kislina, ki pomaga pri razgradnji mineralnih usedlin iz trde vode. Prav tako je učinkovita pri razgradnji in sproščanju umazanije, maščobe, slabih vonjav.

Soda bikarbona in kis v perilu sta močna dodatka, vendar ne nadomeščata detergenta. Če želite dejansko odstraniti umazanijo in madeže, boste za pranje oblačil potrebovali tudi moč detergenta.

Soda bikarbona pomaga tudi pri posvetlitvi zbledelih oblačil, medtem ko je ocetna kislina v kisu dovolj močna, da raztopi ostanke mila in detergenta, zaradi česar so oblačila mehkejša – vendar ne skrbite, še vedno je dovolj blaga, da ne poškoduje vaših tkanin.

Če perilu dodate sodo bikarbono ali kis, lahko ta bolje očisti vaš pralni stroj in oblačila. Vendar ju ne smete dodati skupaj.
Foto:
Karolina Grabowska/ Pexels

Prednosti uporabe sode bikarbone ali kisa v pralnem stroju

  • Dezinficira
  • Odstrani neprijetne vonjave
  • Raztopi ostanke detergenta
  • Čisti oblačila
  • Čisti pralni stroj
  • Posvetli oblačila
  • Mehča oblačila

Kako uporabljati sodo bikarbono v pralnem stroju

Pred pranjem perila dajte v boben eno skodelico sode bikarbone. Nato dodajte svoj najljubši detergent in operite perilo kot običajno.

V kolikor želite očistiti pralni stroj dodajte skodelico sode bikarbone v boben in nato zaženite stroj na programu z najvišjo temperaturo. Za dodatno moč čiščenja lahko na gobo ali krpo iz mikrovlaken nanesete nekaj sode bikarbone in pred začetkom pranja očistite notranjost bobna.

Foto: Kaboompics .com /Pexels

Kako uporabljati kis v pralnem stroju

Pri pranju perila dodajte eno skodelico destiliranega belega kisa v predal za mehčalec perila in zaženite želeni program. Za še boljše rezultate dodajte kis v program na izpiranje.

Za čiščenje pralnega stroja lahko uporabite sodo bikarbono ali kis, vendar ne obeh hkrati, saj se kis in soda bikarbona medsebojno nevtralizirata, kar izniči prednosti nizkega in visokega pH. Najprej dodajte skodelico sode bikarbone neposredno v boben in zaženite najtoplejši in najdaljši program pralnega stroja. Po končanem pranju, dodajte kis v predal za detergent ali mehčalec in ponovno zaženite pralni stroj na najtoplejši program.

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!