fbpx

Kako vzgojiti dolgo cvetočo božično zvezdo?

Foto: envato

Božična zvezda je eden najljubših prazničnih okraskov marsikaterega doma, a tudi zahtevna roža, ki ji mnogi niso kos, zato vsako leto kupijo nov primerek. V prispevku vam razkrivamo, na kaj morate biti pozorni pri nakupu in negi božične zvezde.

1. Božična zvezda se mora prilagoditi novemu domu

Ko jo prinesete domov, mora opraviti postopek aklimatizacije. Rožo je potrebno postopno navaditi na notranjo temperaturo, saj je bila na poti iz tržnice na hladnem mestu.

2. Ne sme biti v bližini vira toplote ali na prepihu

Pomembno je tudi to, da božična zvezda ni v bližini vira toplote ali prepiha, saj jo bo to izsušilo. Ta rastlina ima rada vlago in svetlobo, zato jo postavite na vlažno mesto. Prav tako je priporočljivo, da rastline ne premikate po svojem domu. Če jo na primer postavite na okensko polico, naj tam tudi ostane, saj ima rada svoje mesto. Zapomnite si tudi, da ima božična zvezda najraje temperaturo med 15 in 20 stopinjami.

Božična zvezda je eden izmed najljubših prazničnih okraskov.
Foto: Kenta/Unsplash

3. Previdno z vodo

Pri zalivanju običajno velja, da je jo je potrebno zalivati ​​od spodaj, a ni napaka, če vodo nalijete v zemljo ali jo poškropite po listih. Pomembno je predvsem to, da voda v krožničku ne stoji predolgo. Če listi postajajo rumeni ali odpadajo, jo najbrž napačno in preveč zalivate. Zadostna je majhna količina vode sobne temperature vsake dva dni. Lahko pa se odločite, da celotno koreninsko grudo potopite v vodo, in sicer enkrat na teden.

4. Kako božična zvezda ponovno dobi rdeče liste

Božična zvezda je najbolj občutljiva, ko je rdeče barve, ko je njeno listje zeleno, lahko preživi veliko težje razmere. Ko obarvani listi odpadejo, božično zvezdo običajno zavržete. A takšno še vedno lahko naprej gojite. Za ponovno rast potrebuje temperaturo od 18 do 20 stopinj, zadosti vode in gnojila. Božična zvezda je rastlina kratkega dneva in tvori cvetove in ovršne liste le, če ji dnevno zagotovite popolno temo. Zato je najbolje, da jo ponoči prestavite v temen prostor, da njenega razvoja ne motite s prižiganjem luči. Tako se bo navadila na krajše zimske dneve, hkrati pa bo to rastlino vzpodbudilo, da zacveti. Tako bo do naslednjega božiča ponovno obarvala svoje liste.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.