fbpx

Kakšen je rok uporabe makeup izdelkov: od maskare do šminke in pudra, vsak ima svoj rok trajanja

rok uporabe makeup izdelkov
Foto: Unsplash/Element5

Vas zanima, kakšen je rok uporabe makeup izdelkov? Dobro je, da se o tem pozanimate, sicer lahko lepotni pripomočki povzročijo prav nasproten učinek.

Vsa ličila imajo svoj rok uporabe, a le redko je navedeno, kakšen je rok uporabe makeup izdelkov. Ta pa je precej bolj ključen, kot bi mislili. Čeprav lahko uporabljate tudi ličila s pretečenim rokom uporabe, pa lahko s tem tvegate nastanek kakršnekoli okužbe ali vnetja. Prav tako ličila sčasoma izgubijo na učinkovitosti, zato jih boste po določenem času želeli zamenjati.

Foto: Unsplash/Jazmin Quaynor

Le redko sicer na kozmetičnih izdelkih zasledimo zapisan rok uporabe. Običajno nekje na dnu embalaže najdemo le datum izdelave, kar lahko za potrošnike predstavlja precejšnjo težavo. Na splošno lahko večina ličil zdrži eno do tri leta, v kolikor so neodprta in shranjena v idealnih pogojih (na suhem in hladnem mestu). Ko pa jih enkrat odpremo, je njihov rok  trajanja precej različen.

Kakšen je rok uporabe makeup izdelkov?

Podlaga

Tekoče podlage običajno trajajo približno 6 do 12 mesecev po odprtju. Če pa se formula spremeni v vonju, teksturi ali videzu, je najbolje, da jo prej zavržete.

Foto: Unsplash/Edz Norton

Maskara

Maskara ima krajšo življenjsko dobo zaradi tekoče konsistence in pogoste izpostavljenosti bakterijam. Na splošno je priporočljivo, da maskaro zamenjate vsake 3 do 6 mesecev, da preprečite tveganje za okužbe oči.

Črtalo za oči

Črtala za oči v svinčniku lahko zdržijo do dve leti, če jih redno brusite ter tako odstranite bakterije. Tekoča črtala za oči imajo zaradi svoje tekoče formule in dovzetnosti za rast bakterij krajšo življenjsko dobo, približno 3 do 6 mesecev.

Foto: Unsplash/Edz Norton

Senčila za oči

Senčila v prahu imajo običajno daljši rok trajanja v primerjavi s tekočimi ali kremnimi formulami. Trajajo lahko približno 1 do 2 leti, vendar je nujno, da ščetke redno razkužujete, da preprečite kontaminacijo.

Šminka

Šminke lahko trajajo do 1 do 2 leti, odvisno od formule. Če pa opazite spremembe v vonju, teksturi ali barvi, je čas, da jih zamenjate. Glosi za ustnice imajo zaradi svoje tekoče konsistence krajšo življenjsko dobo, približno 6 do 12 mesecev.

Foto: Unsplash/Laura Chouette

Rdečila

Rdečila v prahu lahko trajajo približno 1 do 2 leti, medtem ko rdečila v kremi ali gelu običajno trajajo približno 6 do 12 mesecev. Bistveno je, da izdelke v obliki kreme ali gela hranite na hladnem in suhem mestu, da preprečite, da bi se pokvarili.

Puder

Pudri za obraz, kot so utrjevalni pudri in bronzerji, so lahko obstojni približno 2 do 3 leta, če jih hranite v suhem okolju. Vendar pa je ključnega pomena, da čopiče za ličenje redno umivate, da preprečite prenos bakterij na puder.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.