fbpx

Katere zelenjave in sadja ni potrebno olupiti preden ga pojemo?

Zdravje v olupku

Katere zelenjave in sadja ni potrebno olupiti
Foto: envato

Verjetno si ne morete predstavljati, da bi ugriznili v določeno sadje brez da ga bi olupili? Poglejmo, katere zelenjave in sadja ni potrebno olupiti?

Katere zelenjave in sadja ni potrebno olupiti preden ga pojeste? Več vrst sadja in zelenjave, ki jih bomo našteli v nadaljevanju, je dobro uživati ​​z olupkom, ker je olupek bogat s hranili, ki blagodejno vplivajo na zdravje črevesja.

Vlaknine so nujne za zdravje. Kompleksni ogljikovi hidrati hranijo črevesni mikrobiom, spodbujajo prebavo, pomagajo uravnavati krvni sladkor in pomagajo pri razstrupljanju. Poleg tega hrana, bogata z vlakninami, pomaga pri hujšanju.

Velika verjetnost je, da je trenutno v vašem smetnjaku ali kompostu zavidljiva količina vlaknin. V njegovih lupkih se nahaja približno 30 do 40 odstotkov vlaknin zelenjave in sadja.

Katere zelenjave in sadja ni potrebno olupiti
Kivi je poln dragocenih vlaknin. Foto: Pexels Pixabay

Veliko olupkov sadja in zelenjave je užitnih, so pa tudi takšni, ki niso, vendar to ne pomeni, da jih je treba vreči neposredno med odpadke. Lupine avokada, manga in melone na primer niso užitne, lahko pa jih uporabite za pripravo pilinga za telo.

Katere zelenjava in sadje ni potrebno olupiti

Krompir

V lupini se nahaja neverjetnih 30-40 odstotkov vlaknin. Uporabite neolupljen krompir, kjer je le mogoče. Najprej krompir namočite v vodi in s krtačo za zelenjavo odstranite umazanijo ter ga obrišite. Če ga je treba olupiti, lupine prihranite, jih premažite z oljem in potresete s soljo ter spečete v pečici. Dobili boste okusen in zdrav čips, bogat z vlakninami. Enako velja za sladki krompir.

Kivi

Pa smo pri bodičastem in dlakavem kiviju. Nikoli ne bi rekli, da je njegova lupina užitna, a je. Če jeste olupek kivija, boste v telo vnesli 50 odstotkov več vlaknin, kot če jeste samo meso kivija.

Preden ugriznete vanj, ga dobro operite pod vodo, da zmehčate teksturo in odstranite grobe konce. So užitni, a ne pretiravajte.

Jabolka

Približno 45 odstotkov vlaknin jabolka je v olupku, ki je bogat tudi s pektinom, spojino, ki je odlična za zdravje črevesja. Zelo pomembno je, da jabolka dobro operete pod vodo in jih uživate z olupkom, če veste, da niso obdelana s kemikalijami.

olupek
Brokoli je uporaben cel. Foto: Pexels / Pixabay

Brokoli

Brokoli nima lupine, ima pa steblo. Stebla brokolija vsebujejo več vlaknin kot cvetovi, a pogosto končajo v smetnjaku za biološke odpadke. Odrežite vse rjave koščke s stebla, ga narežite in uporabite kot cvetove. Lahko jih pečete, cvrete in kuhate.

Buča

Užitne so lupine vseh vrst buč, nekatere pa so morda pretrde. Najboljši način uživanja celih buč je pečenje ali na žaru. Če jih olupite, olupka ne zavrzite, ampak jih specite v pečici z malo olivnega olja in morske soli, dokler ne porjavijo in ​​hrustljavo zapečejo, dobili boste bučni čips.

Ne lupite korenčka. Foto: Mali Maeder / Pexels

Korenček

Ne lupite korenje, saj vsebuje veliko vlaknin in hranilnih snovi. Korenček le dobro operete pod vodo, z nožem odstranite črne lise in nepravilnosti, ga skrtačite ali obrišete in pojete.

Kumare

Skoraj vsa notranjost kumare je voda. V lupini kumare so vlaknine in koristne spojine, kot je klorofil, zato je nikar ne zavrzite. Enako velja za semena, so še en vir vlaknin.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.