fbpx

Kdaj je pravi čas za vitamine? Če jih vzamete ob tej uri, bo njihov učinek najboljši

Foto: Shvetsa / Pexels

Kdaj je najboljši čas za jemanje vitaminov? Ali je res tako pomembno, ali jih jemljete zjutraj, popoldne ali zvečer? Ali lahko napačen čas jemanja vpliva na njihovo učinkovitost?

Pojavlja se veliko vprašanj glede optimalnega časa za jemanje vitaminov. Ali je bolje jemati vitamine zjutraj ali zvečer? Ali je pomembno, da jih jemljete s hrano ali na prazen želodec? Ali lahko kombinacija določenih vitaminov in mineralov vpliva na njihovo absorpcijo?

Pomen vitaminov za naše telo

Vitamini so organski spojine, ki so ključne za pravilno delovanje našega telesa. Pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, izboljšanju vida, ohranjanju zdrave kože in številnih drugih telesnih funkcijah. Pomanjkanje vitaminov lahko povzroči različne zdravstvene težave, zato je pomembno, da jih uživamo v zadostnih količinah.

Ali je pomembno, kdaj jemljete vitamine?

Mnogo ljudi verjame, da je čas dneva, ko jemljemo vitamine, ključen za njihovo učinkovitost. Nekateri priporočajo jemanje vitaminov zjutraj, drugi pa zvečer. Resnica je, da čas dneva, ko jemljete vitamine, ni tako pomemben, kot bi si morda mislili.

Kdaj jih jesti? Foto: Shvetsa / Pexels

Najpomembneje je, da vitamine jemljete redno in jih vključite v svojo dnevno rutino.

Nekateri vitamini, kot so vitamini B-kompleksa, lahko povečajo energijo, zato jih je bolje jemati zjutraj. Po drugi strani pa lahko vitamini, kot je magnezij, ki pomirja mišice in živčni sistem, pomagajo pri sprostitvi pred spanjem.

Pomembnejše od časa dneva je, da vitamine jemljete s hrano

Uživanje vitaminov na prazen želodec lahko povzroči nelagodje in zmanjša njihovo absorpcijo. Na primer, vitamini, topni v maščobi, se bolje absorbirajo, če jih jemljemo skupaj z obrokom, ki vsebuje maščobe.

Ne pretiravajte! Foto: Shvetsa / Pexels

Kaj jemati s kosilom in kaj zvečer?

S kosilom: Vitamini, topni v maščobi (A, D, E in K), naj bi se jemali z obroki, ki vsebujejo nekaj maščobe. Tako lahko izkoristite hranila v svojem obroku za boljšo absorpcijo teh vitaminov. Poleg tega je vitamin C dobro jemati s kosilom, saj lahko pomaga pri absorpciji železa iz hrane.

Zvečer: Minerali, kot je magnezij, so odlični za jemanje zvečer, saj pomagajo pri sprostitvi mišic in lahko izboljšajo kakovost spanja. Cink je prav tako primeren za jemanje zvečer, saj lahko na prazen želodec povzroči nelagodje.

Vsako telo je drugačno in lahko se zgodi, da vam bo določen čas dneva bolj ustrezal za jemanje določenih vitaminov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.