fbpx

Koliko korakov na dan morate narediti, da bi živeli dlje?

Hoja ima pozitivne učinke na zdravje

Foto: Kampus Production /Pexels

Hojo je odlična vadba, a jo včasih podcenjujete. Dokazano je, da izboljšuje razpoloženje, varuje zdravje, pomaga pri hujšanju ter pri ohranjanju telesne teže. Pa veste, koliko korakov prehoditi na dan?

Leta 1965 je japonsko podjetje za ure izumilo pedometer z imenom Manpo-kei. To je bil začetek ideje, da je 10.000 korakov minimalno število korakov, ki jih morajo ljudje vsak dan narediti za izboljšanje svojega zdravja. Veliko ljudi te številke na dnevni ravni ne more doseči. Zato so strokovnjaki mnenja, da je pravzaprav že manjše število korakov koristno za vaše zdravje in podaljša življenjsko dobo, če niste bili prej aktivni.

Kakšne koristi ima hoja?

Hoja je človeku najbolj naravna oblika gibanja in je učinkovita telesna dejavnost, če se izvaja redno. Raziskave govorijo, da lahko že deset minut aktivne hoje na dan izboljšuje srčno-žilno zmogljivosti, ohranja optimalno telesno maso, pripomore k izgubi kilogramov, krepi kosti in mišice, izboljša raven zaščitnega HDL holesterola, uravnava krvni tlak in raven sladkorja.

Katere dejavnike pri hoji je potrebno upoštevati?

Koristi hoje so seveda odvisne od spola, starosti, teže in ostalih individualnih razlik. Razlike so seveda vezane tudi na namen hoje, intenzivnosti in podlage. Hoja po opravkih po mestu sicer prispeva k telesnemu zdravju, vendar nima blagodejnih učinkov, saj hodite po asfaltiranih poteh v neprimerni obutvi, takšna hoja pa je povezana tudi s stresom. Hoja v naravi je vsekakor bolj primerna, je bolj sproščujoča, saj ste si prav za tovrstno gibanje vzeli čas.

Hoja ima pozitivne učinke na vaše zdravje.
Foto: Ben o’bro/Unsplash

Kaj pravijo študije

Študije so potrdile, da lahko že povprečno 4.000 korakov na dan izboljša posamezne zdravstvene težave ali celo zmanjša tveganje za smrt. Ti podatki so bili pridobljeni s primerjavo ljudi, ki so dnevno prehodili 2.700 korakov in manj. Vsekakor je jasno, da večja aktivnost in več gibanja koristi vašemu zdravju.

Če želite začeti več hoditi, strokovnjaki priporočajo, da začnete postopoma, da izoblikujete tovrstno navado. To velja predvsem za začetnike in ljudi, ki so neaktivni. V kolikor si zadate prevelik cilj – 10.000 korakov na dan, lahko kaj hitro izgubite voljo in zagon za nadaljevanje. Zato je pomembno, da si pripravite osnovo, začnete počasi in nato tedensko povečujete število korakov.

Če torej začnete s povprečno okoli 4000 koraki na teden, v naslednjih tednih to številke presežite. Tako boste s takšnim prizadevanjem, kaj hitro prišli do kondicije in tudi številke 10.000 korakov dnevno. Hoja bo postala vaša navada, izboljšalo pa se bo tudi vaše počutje.

Merilci za štetje korakov

Na trgu so vam na voljo posebni merilci, ki vam omogočajo tudi štetje korakov, na primer pametne ure ali fit zapestnice. Z njimi si boste pomagali pri štetju in na ta način ugotavljali, kako s telesno aktivnostjo skrbite za svoje zdravje.

Znižano za 74,96 EUR
Fitbit Sense - fortschrittliche Gesundheits-Smartwatch mit Tools für Herzgesundheit,...
Fitbit Sense - fortschrittliche Gesundheits-Smartwatch mit Tools für Herzgesundheit,...
Akkulaufzeit: 6+ Tage Akkulaufzeit & Schnellladefunktion; Kompatibilität: Kompatibel mit iOS...
329,95 EUR −74,96 EUR 254,99 EUR
Znižano za 15,00 EUR
Apple Watch Series 3 GPS, 38 mm Aluminiumgehäuse, Space Grau, mit Sportarmband, Schwarz
Apple Watch Series 3 GPS, 38 mm Aluminiumgehäuse, Space Grau, mit Sportarmband, Schwarz
Retina Display; Schwimmfestes Design; Optischer Herzsensor; Speichere Musik, Podcasts und...
219,00 EUR −15,00 EUR 204,00 EUR
2020 Apple Watch SE (GPS, 40 mm) Aluminiumgehäuse Silber, Sportarmband Weiß
2020 Apple Watch SE (GPS, 40 mm) Aluminiumgehäuse Silber, Sportarmband Weiß
Großes Retina OLED Display; Erfasse Trainings wie Laufen, Gehen, Radfahren, Yoga, Schwimmen und...
Apple Watch Series 6 (GPS, 40 mm) Aluminiumgehäuse Gold, Sportarmband Sandrosa
Apple Watch Series 6 (GPS, 40 mm) Aluminiumgehäuse Gold, Sportarmband Sandrosa
Miss den Sauerstoffgehalt in deinem Blut mit einem neuen Sensor und einer App; Überprüfe deinen...
423,23 EUR

Zadnja posodobitev 2021-12-01 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nakup izdelkov brez DDV-ja na Amazon

Slovenske pravne osebe – zavezanci za DDV – lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja – davka na dodano vrednost, v kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik. Registracija je hitra in enostavna, z njo pa pridobite posebne poslovne popuste!

PRIJAVA PODJETJA IN NAKUP BREZ DDV

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!