fbpx

Lahko vsak med nami postane milijonar z minimalnim investiranjem?

Kako iz malega ustvarimo veliko?

V letu 2021 bo zopet, tako kot že nekaj let zapored, nastalo največ milijonarjev. Velika večina od njih prav zaradi investicij v finančne trge in zaradi tako imenovanega investiranja v vrednostne papirje ter kriptovalute. Želite del pogače?

Lahko prav vsak med nami postane milijonar z le nekaj 1.000 evri začetnega vložka? Seveda! To nas je v končni fazi naučilo leto 2020, kjer so določene delnice – na primer podjetja Tesla – vrnile do 700 odstotkov donosov v enem samem letu! Če ste torej vložili 10.000 evrov, ste jih na koncu leta imeli skoraj 70.000. A to so tisti sanjski scenariji, še vedno daleč od milijonov, ki so v naslovu tega zapisa. Vsekakor se vam poraja vprašanje, koliko moramo vložiti v finančne trge, da bi nekoč imeli na svojem računu 7-mestno vsoto? In na kakšen način naj inevstiramo? Na to vprašanje bomo odgovorili na koncu tega zapisa.

Vlaganje v finančne trge se vselej prične s fazo učenja, v kateri boste denar tudi izgubili.
Foto: Andre Sebastian na Unsplash

Kakšen naj bo začetni vložek v “kapitalske trge”?

Začetni vložek v kapitalske trge pravzaprav ni denar, ki ga vam bo ustvaril dobičke, temveč denar, ki ga boste po vsej verjetnosti izgubili. Na njega morate gledati kot na vstopnico za možnost učenja v živo. Temu denarju lahko rečemo tudi šolnina ali vstopnica. To vstopnico med drugim omogočajo določene platforme, kot je naprimer eTorro, ki novim uporabnikom omogoči trgovanje na “virtualnem” računu, ki je identično trgovanju s pravim denarjem. Na razpolago dobite 100.000 virtualnih dolarjev, ki jih lahko “zakockate” oziroma uporabite za osnovo pri učenju v živo. Kar želimo povedati je, da je začetna investicija v kapitalski trg tista, iz katere se boste v določenem obdobju naučili vse zakonitosti trga. V kolikor boste trgovali s svojim pravim denarjem, boste seveda doživljali pravi adrenalin in se zaradi tega tudi hitreje učili. Nekajkrat hitreje. Lahko pa igro z virtualnim denarjem vzamete kot pravo in igrate proti “hiši” – torej borznim finančnim trgom. Kot se ponavljamo v zadnjih nekaj stavkih, je prav učenje tisto, česar se morate zavedati. Postati uspešen investitor pomeni obvladati posel tudi z eksperimenti, ki niso vedno dobičkonosni. Zavedati se je potrebno, da brez učenja na napakah v poslu investiranja ni zmagovalcev. Tako, kot v vsakodnevnem življenju, vložek v znanje ter ponavljanje “vaje” obrodi rezultate. Investiranje si je najlažje predstavljati kot šport! Potrebna je vložena energija za pridobivanje znanja, informacij, ki obrodijo bodoče donose ter ponavljajoča se vaja in učenje iz napak. Ne pričakujte, da boste takoj imeli dobiček. Tako kot ne morete pričakovati, da boste po nekaj treningih lahko odtekli maraton. Najprej se morate fokusirati na znanje in ne na dobiček. Preneseno torej v športni jezik – pravilno izvedene vaje. Znanje je prava dodana vrednost vaše investicije! V investiranje se primarno spustite zaradi tega, da osvojite znanje, ki vam bo v prihodnosti prinašalo dobičke in dolgoročno finančno neodvisnost. Prvi korak je torej znanje – ne stanje na trgovalnem računu. Brez tega ne bo uspeha in ne bo dobička. Brez tega je trgovanje čista loterija.

Zakaj investiranje ni enako igram na srečo?

Namig: Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje izbrati?
Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje bi izbral? Iščeš takšno, ki bi imela čim manjše provizije in kjer bi poleg kriptovalut lahko kupil tudi delež svojih priljubljenih blagovnih znamk, kot sta Tesla ali Apple? eToro je izjemno enostavna trgovalna platforma, ki jo uporablja izjemno veliko uporabnikov v Evropi in Sloveniji ter je med vodilnimi platformami za trgovanje. Omogoča nakup lepega nabora kriptovalut, kot tudi praktično vseh vrednostnih papirjev. Uporaba in preizkus pa sta popolnoma brezplačna.
PREIZKUSI PREKO TE POVEZAVE

Ste klasični investitor ali dnevni trgovalec?

Bistveno vprašanje, ki si ga morate zastaviti je, ali boste to počeli na dnevni ravni ali boste sredstva vložili v vrednostne papirje in kriptovalute, v katere verjamete dolgoročno. Dolgoročni vložki so lahko precej manjši, saj se s svojim trgovalnim računom ne boste ukvarjali na dnevni ravni. Denar boste zaklenili na “trgovalni račun”. V kolikor pa je vaš namen dnevno trgovati in to početi “profesionalno”, potem za čas, ki ga boste zato porabili, pričakujete plačilo kot kompenzacijo vašega vloženega časa. Bistvo je, da klasično investiranje v podjetja kot so Apple, Google, Tesla, lahko počne vsak, ki ima le eno ključno informacijo ali dobljeno znanje: da so trgi zgodovinsko vedno rekordni – torej vedno vredni več, ker se splošna produktivnost gospodarstva iz leta v leto veča. To je njihova osnovna zakonitost. Trgi torej vedno in vselej rastejo. Če ste torej klasični investitor, je vse kar morate storiti, “položiti” denar v industrijske indekse v katere verjamete, torej v vaša najljubša podjetja in kriptovalute ter nato za nekaj časa pozabiti na vašo investicijo. Mnogi finančni svetovalci svetujejo, da je celo najbolje izbrisati aplikacijo za trgovanje iz vašega telefona in jo preveriti šele po določenem obdobju. Namreč nihanje na trgovalnem računu je lahko za marsikoga psihološko preveč naporno. Dnevno spremljanje je stres, ki ga v vašem življenju ne rabite. Čeprav so trgi velikokrat v rdečem, pa so dolgoročno vedno višji. V kolikor se boste odločili, da boste dnevno trgovali, potem je zgodba popolnoma drugačna. Potem za dnevno trgovanje potrebujete višja sredstva, ki vam bodo omogočala opravljanje dnevnega trgovanja na profesionalni ravni, za mesečno plačilo. Takrat je vložek v vaš posel zelo primerljiv z vložkom v posel, ki bi ga drugače počeli tudi v ”fizičnem”, realnem svetu. Je enostavno le posel in nič drugega. Vlagate torej svoj čas in svoj denar. Seveda pa tako kot za vsak posel, potrebujete znanje in poznavanje zakonitosti industrije. Tudi, če odprete frizerski salon ali avto pralnico, morate zato imeti znanje, ki ni enoznačno.

Koliko denarja, toliko muzike! Se vam zdi pregovor znan?
Foto: Joel Muniz

1.000 ali 5.000 evrov ali več?

Iz zgornjega odstavka smo se naučili, da boste v investiranje morali vložiti nekaj časa, da pridobite znanje. To je osnova, ki jo vlagate poleg vaših realnih prihrankov. Le tistih prihrankov, ki se jim lahko absolutno odpoveste in si jih lahko privoščite izgubiti. Tu so zakonitosti popolnoma identične kot pri vsakem poslu. Več vložite, večje prihodke iz tega naslova lahko pričakujete. Manj vložite, manjši bodo donosi. Tudi zato nizki začetni vložki mogoče niso najbolj smiselni. Z njimi ni nič narobe. Vendar boste za nekaj evrov dobička enostavno porabili preveč časa in energije, če pa se s trgovanjem na dnevni ravni želite preživljati, pa 1.000 evrov absolutno ne bo dovolj. S tem zneskom nič ni narobe, je enostavno premajhen, da bi se poznali realni učinki.

Vložek 1.000 evrov

Vložek 1.000 evrov je osnovni trgovalni vložek, ki pa vam ne omogoča dnevnega trgovanja oziroma lahko to počnete izjemno omejeno. Namreč dobički od tovrstnega zneska so lahko velikokrat manjši od provizij, ki jih plačujete za transakcije. S 1.000 evri vam tako svetujemo, da jih razdelite na pol: polovico vložite v dva do tri podjetja, v katerih izdelke verjamete in jih vsak dan uporabljate, drugo polovico pa v kriptovalute. Na ta znesek nato enostavno pozabite. S tem denarjem se ne trguje. Ta denar se investira in se ga pusti na “trgovalnem računu” investiranega v tisto, kar verjamete, da ima prihodnost. Tudi 1.000 evrov lahko ustvari milijon in to ni nikakršna redkost!

Primer Amazonovega vstopa na borzo 1997

Če bi med Amazonovim IPO-jem maja 1997 vložili 1000 dolarjev, bi bila po izračunih CNBC-ja 31. avgusta 2018 vaša naložba vredna kar 1.341.000 dolarjev.

Zgornji primer je empiričen dokaz, da je možno tudi z vložkom 1.000 evrov narediti milijon. Zaupati morate v vizijo podjetja in seveda denarju pustiti čas, da raste.

Vlaganje je lahko precej stresno. Zavedajte se, da lahko prvi vloženi denar izgubite v procesu učenja!
Foto: Maksym Tymchyk

Vložek 5.000 evrov

Vložek 5.000 evrov je tisti vložek, ki že omogoča dnevno trgovanje in ustvarjanje “pomožnega dohodka”. Dobri dnevni trgovalci bodo iz 5.000 evrov začetne investicije naredili med 10 in 30 odstotkov dodane vrednosti mesečno (nekateri tudi absolutno več). Seveda je to odvisno od količine časa in seveda količine pridobljenega znanja, torej neke dobre podlage. Investitorji – dnevni trgovalci začetniki, si takšnih donosov ne morejo obetati, z izjemo, da imajo za trg izjemen občutek oziroma talent. Ti odstotki so lahko seveda manjši, a tudi precej večji ob izjemnih dogodkih na trgu. Na primer, velikemu skoku ene od priljubljenih kriptovalut, kjer lahko v enem dnevu naredite tudi 10 odstotkov ali nekajkrat več. Ob dnevni investiciji 3 do 4 ure lahko torej na trgovalnem računu pričakujete mesečni prirast med 500 in 1.500 evri na osnovo 5.000 evrov. Seveda vse le hipotetično, v kolikor se sestavi vaše znanje in so tržne razmere relativno ugodne.

Vložek 30.000+ evrov

Za dnevno trgovanje, ki naj bi postala vaša osnovna dejavnost, je značilen vstopni znesek okoli 30.000 evrov, ki ob dnevnem vložku 8 ur vašega časa že lahko omogoča dobre prihodke, primerljive z nadpovprečno oziroma izjemno visoko bruto plačo. To je vaš posel, ki je identičen poslu v realnem svetu. Če v službo ne pridete, enostavno ne boste imeli prihodkov iz naslova dnevnih “tečajnih” razlik vašega portfelja. Če imate srečo, bo vaš dobro izbran portfelj vseeno rasel, tudi takrat, ko vas ne bo za računalnikom. Le hitrost te rasti bo precej manjša, kot če bi spremljali točno, kaj se dogaja na trgu in denar vlagali oziroma ga pravilno umikali in tako služili na račun teh “tečajnih nihanj”. Pri zneskih 30.000+ evrov se je treba zavedati, da lahko brez znanja veliko izgubite. Tudi zato si je treba zastaviti načrt delovanja in pravil, ki jih v nobenem primeru ne smete kršiti. Kršenje teh pravil pa skoraj vedno pomeni minus na trgovalnem računu. Osnovno zavedanje mora biti, da je to posel kot vsak drug. Če ne boste delali trdo, pridobivali znanja in to počeli celostno, ne bo uspeha. Dnevno trgovanje ne more biti le hobi. Za slednjega boste namreč potrošili popolnoma preveč časa. Kot veste, pa je čas vselej denar.

5+ zlatih pravil, kako začeti z investiranjem


Prav vsak lahko torej z investiranjem postane milijonar. V kolikor verjamete v ideje podjetij, ste oboževalec kakšne blagovne znamke, ki vas navdihuje, ne čakajte. Vložite sredstva v stvari, ki jih uporabljate vsak dan in v znamke, v katere verjamete. Če ste “early adopter” in znate v svetu tehnologij prepoznati prave trende v pravem trenutku, se vam bodo vložki vsekakor multiplicirali. A kar je najpomembneje – denarju pustite čas. Tudi zato vselej investirajte le tisto, kar lahko absolutno izgubite.

Ni pomemben znesek, ki ga vlagate. Kot vidite, se lahko tudi 1.000 evrov spremeni v milijon. Pomembno je znanje in odprta glava za svet, ki se spreminja.

Enostavna trgovalna platforma eToro!

Ne veš, kje začeti? Kje prvič kupiti Bitcoin ali delež v podjetju Tesla? Platforma, ki se je med množico preizkušenih izkazala za najpreprostejšo za vsakega začetnika, a hkrati dovolj dobro tudi za izkušenega trgovalca, je platforma za trgovanje eToro. Slednja omogoča trgovanje brez provizij (tudi pri kriptovalutah), hkrati pa začetnikom nudi virtualni račun s 100.000 dolarji, na katerem lahko samo platformo preizkusite brez kakršnega koli tveganja in simulirate trgovanje. Na platformi lahko tudi sledite najbolj uspešnim trgovalcem in njihovim nakupnim odločitvam ter tako praktično “samodejno” oplemenitite svoj denar. Ali pa pridobivate ideje za vaše investiranje. eToro je popolnoma brezplačen, uporabljate pa ga na svojem mobilnem telefonu kot aplikacijo ter v običajnem spletnem brskalniku na namizju.

PREIZKUS PREKO TE POVEZAVE

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!