fbpx

Lastniki psov, pozor! To so rastline, ki jih ne smete imeti v svojem domu, ker so za psa strupene

Foto: envato

To so za pse strupene rastline, ki jih raje ne postavljajte na mizice v stanovanju ali na vrt.

Nekatere za pse strupene rastline najdemo v številnih domovanjih in vrtovih, lastniki pa se pogosto niti ne zavedajo, da to zelenje škodi njihovim pasjim ljubljenčkom. Kot odgovorni lastniki hišnih ljubljenčkov smo primorani poskrbeti za njihovo varnost in dobro počutje. Medtem ko lahko rastline polepšajo vaš dom ali vrt, lahko nekatere pogoste sorte ob zaužitju ogrozijo zdravje vašega kosmatinca.

Aloe vera

Aloe vera, znana po svojem pomirjujočem gelu, vsebuje saponine in antrakinone. Čeprav so te spojine koristne za ljudi, lahko povzročijo gastrointestinalne motnje pri psih, kar povzroči simptome, kot so bruhanje, driska in bolečine v trebuhu.

Foto: Unsplash/Feey

Zlati potos

Rastlina zlati potos vsebuje netopne kristale kalcijevega oksalata. Če jih psi žvečijo ali zaužijejo, lahko ti kristali povzročijo draženje v ustih, prekomerno slinjenje, težave pri požiranju in bruhanje.

Cikas palma

Sago palme vsebujejo cikazin, strupeno spojino, ki vpliva na jetra in nevrološki sistem. Zaužitje katerega koli dela rastline, vključno s semeni, lahko povzroči bruhanje, drisko in celo odpoved jeter, kar lahko vodi v smrt.

Foto: Unsplash/Larry Costales

Azaleje

Azaleje vsebujejo sivotoksine, ki lahko povzročijo simptome, od blagih prebavnih motenj do hudih kardiovaskularnih in nevroloških težav. Zaužitje celo majhnih količin listov, cvetov ali stebel azaleje lahko pri psih povzroči slinjenje, bruhanje, drisko, šibkost in kolaps.

Tulipani

Med psom strupene rastline sodijo tudi tulipani. Tulipani vsebujejo strupene spojine, imenovane tulipalin A in B, ki so koncentrirane v čebulicah. Zaužitje čebulic tulipanov ali drugih rastlinskih delov lahko pri psih povzroči draženje prebavil, slinjenje, slabost in druge prebavne težave.

Foto: Unsplash/Kwang Mathurosemontri

Citrusi

Citrusi vsebujejo eterična olja in psoralene, ki so lahko strupeni za pse, če jih zaužijejo v velikih količinah. Medtem ko je meso citrusov na splošno varno za pse, lahko zaužitje stebel, listov, semen ali olupkov povzroči prebavne motnje, vključno z bruhanjem in drisko.

Oleander

Oleander vsebuje srčne glikozide, ki vplivajo na srce. Med simptome po zaužitju sodijo nenormalen srčni utrip, slinjenje, bruhanje, driska, šibkost, tresenje, epileptični napadi in celo smrt.

Foto: Unsplash/Ankit Kumar

Šmarnica

Šmarnica vsebuje srčne glikozide, podobne tistim v oleandru. Zaužitje te rastline lahko pri psih povzroči simptome, kot so bruhanje, driska in srčne aritmije.

Tisa

Tisa vsebuje strupene alkaloide, imenovane taksin, ki vplivajo na srce in živčni sistem. Zaužitje katerega koli dela rastline tise, vključno z jagodami in semeni, lahko povzroči simptome, kot so bruhanje, driska, tresenje, epileptični napadi in dihalna stiska pri psih.

Foto: Unsplash/Yoel Winkler

Hibiskus

Med psom strupene rastline se uvršča tudi hibiskus. Čeprav hibiskus ni zelo toksičen, lahko zaužitje povzroči prebavne motnje pri psih zaradi vsebnosti vlaken v rastlini.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.