Manipulacija ni ljubezen!

Ne bodi njegova / njena lutka.

Foto: Andisheh / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Manipulacija ni ljubezen. Ljubosumje ni ljubezen. Nadzor ni ljubezen. Ljubezen pride, ko se manipulacija ustavi! In, ko si upaš biti ranljiv.

Si že bil/-a v razmerju, zaradi katerega si se počutil, kot da nimaš pod nadzorom svojega življenja? Lastnih občutkov, misli in dejanj?

Nekega jutra se zbudiš in začneš dvomiti o sebi, o svojih prepričanjih. Spoznaš, da marsikaj počneš le za svojega partnerja, ne zase.

Ne dovoli partnerju, da manipulira s teboj, da narediš tisto, kar je po njegovem najbolje zate. Ne ve, kaj je najbolje zate. To veš le ti. Ti se lahko odločiš zase.
Partner te morda res pozna bolje kot kdorkoli drug, vendar te ne pozna bolje kakor se poznaš sam.

Ne more ti povedati, kaj si želiš. Ne more sanjati tvojih sanj. Ne ve, kje skrivaš svojo bolečino. Ne ve, kako se počuti tvoja duša, ko dvomi v tvoje odločitve.

Imaš sebe, verjemi vase! Foto: Dimitry Zub / Unsplash

Imaš svoj um, in to čudovit. Ne dovoli, da ti nekdo reče drugače. In predvsem ne dovoli, da ti vsiljuje svoje manipulativno vedenje. Partner, ki misli, da je manipulacija darilo, ni oseba, ki bi si jo kdorkoli želel v svojem življenju.

Ne dovoli, da v tebi prebuja občutke, da je boljši kot ti. Da nisi vreden. Da ne znaš. Da si lahko srečen, da te sploh želi imeti ob sebi. Nihče ni boljši od tebe. Vsak je svet zase.

Če bi ti želel pomagati, bi ti povedal svoje mnenje, in ti dopustil, da se odločiš sam. Podprl bi te, ne glede na to, kakšno izbiro si sprejel. Dovolil bi ti, da sam izbereš po tvojem mnenju najboljšo pot, čeprav bo daleč od popolne poti. Dopustil bi, da delaš napake in ti ponudil roko, ko ti bi bilo hudo.

Ne glede na to, kaj ti reče, njegova manipulacija in ljubosumje nista dokaz, da mu je mar. V zdravih odnosih si partnerji pokažejo ljubezen z objemi in poljubi, z drobnimi presenečenji skozi vsakdan. Sprejemata napake drug drugega in ne kažeta s prstom in kritiko nanje. Skupaj rasteta.

V odnosu ne smeš biti nesrečen ali zaveden ali ujet.

Ne dopusti, da partner obrača strupeno situacijo, v svojo korist. Ljubosumje je naravno in prisotno skoraj v vsakem razmerju. A pomemben je način, kako partnerja spoprijeta z njim. Komunicirajta, pogovorita se skozi tvoja, njegova, njena čustva, da bosta lahko prišla do rezultatov in dobrih kompromisov.

Ne smeš biti ujet. Ne dovoli partnerju, da manipulira s teboj, da ti sledi ali zahteva, da vsako sekundo preživiš z njim, ker ne želi, da je kdorkoli drug v tvoji bližini.

Zaupanje. Spoštovanje. Vrednote so temelj vsakega trdnega razmerja! Foto: Alekon / Unsplash

Partner ti mora zaupati. Če ve, da ga imaš rad in da si želiš preživeti preostanek življenja z njim, zakaj bi te moral preverjati? Misli, da se lažeš? Da nisi sposoben skrbeti zase? Ne potrebuješ tega. Živel si brez njih, preden so se pojavili v tvojem življenju. Lahko še vedno. Tudi ta trenutek.

Ne pozabi, da bi te moral partner spodbujati pri vseh odločitvah v življenju. Moral bi te usmeriti in spodbujati k temu, kar si želiš. Ne bi ti smel dajati seznam zahtev, ki jih želi, da jih izpolniš, če želiš, da bo ostal s teboj. Izsiljevanje in pogojevanje ne vodi nikamor, le v bolečino.

Ne dovoli mu, da nadzoruje tvoje odločitve in te usmerja k čisto drugačnim ciljem, ciljem, ki nimajo nobene povezave s teboj, ampak le z njim.

To je nadzor. To je manipulativno. To ni ljubezen. Vsaj to ni vrsta ljubezni, ki si jo zaslužiš. Prosim te, odidi stran. Zaslužiš si več!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!