fbpx

Moški izbirajo ženske, ki jih spominjajo na njihove mame, pravi znanost

Moški izbirajo ženske, ki so njihove mame, pravi znanost

Če se ti zdi, da sta si z bodočo taščo zelo podobni, se nisi motila. Znano je, da ljudje iščejo partnerja, ki ima podobne ali iste osebnostne lastnosti, kot jih imajo njihovi starši. In tvoj dragi v tebi vidi podobnost s svojo mamo.

Sigmund Freud je v času svojega delovanja neštetokrat razburil javnost z nekaterimi svojimi dognanji in eno od teh je bila tudi teorija Ojdipovskega kompleksa, ki predvideva, da otrok moškega spola sovraži očeta in je nanj bolestno ljubosumen, svoja ljubezenska čustva pa podzavestno usmerja k materi, s katero želi večno ostati in se celo poročiti. Če mu bo oče stal na poti, pa naj bi ga bil pripravljen celo ubiti.

Nekateri sodobni znanstveniki so kritični do Freuda – nimajo ga za znanstvenika, ker v svojih raziskavah domnevno ni uporabljal znanstvenega raziskovalnega procesa in so njegove ugotovitve skrajne. In četudi je morda ideja o v bizarna, je v njej očitno nekaj resnice, kar dokazujejo sodobne raziskave.

Je res, da moški izbirajo ženske, ki jih spominjajo na njihovo mamo?
Je res, da moški izbirajo ženske, ki jih spominjajo na njihovo mamo?

Na spletni strani za zmenkovanje eHarmony so naredili raziskavo, v kateri so moške udeležence spraševali o osebnosti njihove partnerke. Ugotovili so, da je ⅔ moških v razmerju z žensko, ki je podobna njihovi mami.

Do teh ugotovitev so prišli tako, da so oblikovali osebnostne teste, s katerimi so psihološko analizirali moškega, njegovo partnerko in mater. Rezultati so pokazali, da so si partnerke in matere najbolj podobne v stopnji tolerance, empatije in odanosti.

Zgodnje otroštvo vpliva na sprejemanje odločitev.
Zgodnje otroštvo vpliva na sprejemanje odločitev.

Strokovnjakinja za odnose Rachael Lloyd trdi, da rezultati ne presenečajo, saj ljudje načeloma iščejo partnerje, ki imajo enake lastnosti, kot jih imajo oni – te pa so oblikovali na osnovi njihovih odnosov s starši. In mati je za večino ljudi najpomembnejša oseba v zgodnjih fazah življenja, zato ni čudno, da moški izbirajo ženske, ki jih spominjajo na mater.

Ta študija jasno dokazuje, da najzgodnejše življenjske izkušnje vplivajo na to, kakšne odločitve bodo ljudje sprejemali v poznejših letih in koga bodo ljubili!

Dodatne Informacije

Več informacij:
eharmony.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!