Najboljša mestna kolesa leta 2014

Zadnjič posodobljeno: :

Najboljša mestna kolesa leta 2014 - veliko je bilo dobrih koles, a le nekatera so lahko najboljša mestna kolesa leta 2014. Smernice v kolesarstvu se spreminjajo zelo hitro in ob naraščujočem povpraševanju se zdi, da vsak teden za vogalom zraste kakšna nova nišna znamka koles. In če so še pred nekaj leti trg obvladovale in trende narekovale znane znamke, je leto 2014 dokaz, da so štafetno palico inovacij prevzele manjše in (še) nepoznane. V letu 2014 smo takšnim na City Magazinu namenili kar nekaj vrstic.

Vas zanima, kaj se je letos znašlo pod smrečico (beri oznako) najboljša mestna kolesa leta 2014? Nekaj let nazaj so bili to fixiji, vmes so se pojavila lesena kolesa, potem so prišla električna kolesa, pa fat kolesa, letos so se četici kakopak pridružila tudi pametna kolesa, resno pa so zastavila tudi zložljiva kolesa. In še bi lahko naštevali.

PREBERITE ŠE: Tratar Bikes – slovensko mestno kolo z lesenim okvirjem na Kickstarterju

A raje kot da naštevamo, vam bomo predstavili pregled mestnih koles, ki so po našem mnenju pustila pečat v letu 2014 in so ena ali več stvari hkrati od prej naštetega.

Gi Bike

Lahko zložljivo kolo Gi Bike je pisano na kožo mestni vožnji in vas, če se odločite za električni model, zapelje tudi do 64 kilometrov daleč brez enega samega zavrtljaja pedala. Smo omenili, da je tudi superinteligenten in da se sam zaklene, ko ste več kot 3 metre stran?

The Impossible

Kako spravimo kolo v nahrbtnik je podobno vprašanje kot kako spravimo štiri slone v Fička. Le odgovor ni ”dva spredaj, dva zadaj” ampak kolo The Impossible, peresno lahko in najmanjše zložljivo električno kolo na svetu, ki zaradi karbonskega okvirja tehta vsega pet kilogramov. Nima povsem klasičnih dimenzij, a pravila so zato, da se kršijo, kajne.

Arvak

Leseno kolo Arvak je plod francoskega oblikovalskega studia Keim in delavnice Breitfuss. Ponaša se z lesenim lupinastim okvirjem iz bio smole in plasti lepljenega pepela, kar mu, podobno kot lupina jajcu, zagotavlja izjemno nosilnost zunanje površine.

Tratar Bikes

Mestno leseno kolo Tratar Bikes je delo slovenskih izdelovalec in narejeno iz slovenskega lesa. Prihaja v dveh različicah, Kick shift in Single-speed, odvisno ali želite imeti prestave ali ne. Njegova velika prednost pred tovrstno konkurenco je, da je sestavljen iz vsega treh lesenih kosov, kar mu zagotavlja obstojnost v rangu aluminijastega okvirja, a precej boljšo absorpcijo tresljajev.

Markolo

Markolo nas vrne v tiste dobre stare čase, ko so si gospodje na ulicah v pozdrav še privzdigovali klobuke. Oblikovalec Marko Marovt je pri izdelavi namreč uporabil stare jeklene okvirje (večinoma italijanske in nemške izdelave), ki pa jih je vrnil med žive. Gre za personalizirana kolesa z občutkom za detajle, kot so ročno izdelane svetilke, posebni leseni obroči,…

nCycle

Če iščete futuristično kolo, z nCycle mašino ne morete zgrešiti, saj delujejo kot nekaj, kar prihaja iz prihodnosti. Gre za zložljivo električno kolo, ki je primerno za mestno vožnjo ali za bolj resna kolesarska udejstvovanja. Ker bi hitro zamikal kakšnega tatu, ima inovativen varnostni nLock sistem, ki zagotavlja, da ne dobi nog. Aja, pa žep za prenosnik ima tudi.

Kit Bike

Zložljivo kolo Kit Bike je še eno v seriji prevoznih sredstev, ki jih lahko vzamemo na pot tako kot kakšno potovalko. Namreč zloži se v diskasto torbo, za sestavljanje oz. razstavljanje 21-ih delov pa ne potrebujemo nobenega orodja, le nekaj logike. Odličen za potovanja.

The Yerka Project

Močne ključavnice so obvezni del opreme kolesa in tega so se čilski študenti inženirstva, avtorji kolesa The Yerka Project, zavedali, zato so ključavnico naredili kar kot neodtujljiv del kolesa. Pravzaprav je kolo tudi ključavnica oziroma to postane v manj kot 20 sekundah, ko jo naredimo kar iz delov kolesa.

Miilo

Miilo je kolo, ki raste skupaj z otrokom. Ti namreč rastejo kot konoplja, medtem ko se da sedeže dvigniti le toliko visoko. Kolo pa je strošek, a ni pravega otroštva brez kolesa. Leseni Miilo je zato idealna finančna rešitev in najbolj primerna rešitev za majhnega otroka, saj zraste iz ”brezzobega” kolesa brez pedal v takega z zobniki in vsem potrebnim za poganjanje. Lahko pa je tudi monocikel.

Pininfarina Fuoriserie Bike

Pininfarino ponavadi najprej povežemo s Ferrarijem, zato ni presenečenje, da je njihovo kolo Fuoriserie Bike kolesarska različica Ferrarijevih avtomobilov iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Gre za zmes tradicije in inovacije, ki ju pooseblja ročno izdelana jeklena konstrukcija s prevleko iz orehove drevesaste rese in dodatki iz Bridge usnja (krmilo, sedež), ki smo ga našli že v notranjosti Lancie Astura Bocca iz leta 1936.

AnalogeOne.One

AnalogeOne.One je leseno kolo, ki se naslanja na minimalizem in sodobno umetnost in izdelano po meri v delavnici Američana Mika Pecsoka, ki pa bolj kot na delavnico spominja na umetniško galerijo. Ustvarjeno je po principu, da oblika sledi funkciji, navdih pa je Mike zanj našel v infrastrukturnih projektih, kot so npr. mostovi. Vaš bo za preračunanih 4000 evrov in poštnino.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Segway Ninebot KickScooter AirT15: čudovit in intuitiven električni skiro je morda najbližje popolnosti