fbpx

Najboljši pametni spremljevalci vadbe 2020 – najboljše športne ure in merilniki vadbe

Merilniki aktivnosti, vaši novi fitnes trenerji

Foto: freepik.com

Iščeš elektronskega partnerja za vadbo? Pametnega spremljevalca, ki bo beležil vsako porabljeno kalorijo ali prehojen korak? Predstavljamo vam najboljše športne ure in merilnike vadbe, vaše pametne spremljevalce vadbe za leto 2020.

Industrija nosljivih fitnes spremljevalcev aktivnosti se je pričela oblikovati šele pred kratkim, čeprav prvi nosljivi merilnik srčnega utripa sega v leto 1965, ko sta dr. Yoshira Hatana in Polar Electro predstavila prvi tovrstni merilnik. Se je pa segment sodobnega sledilca vadbe rodil šele leta 2009, ko je podjetje Fitbit predstavilo prvo generacijo svojih sledilcev. S tem je začel nastajati nov tržni segment.

V naslednjem desetletju so fitnes sledilci postali priznana tržna kategorija, ki letno ustvari deset milijard dolarjev. Izjemna priljubljenost v tem sektorju je povzročila tudi, da so fitnes sledilci vedno natančenjši, trajnejši in kompaktnejši, hkrati pa ponujajo vedno večje število dodatnih funkcij in funkcionalnosti v zanimivih paketih z vse bolj dostopnimi cenami. Zaradi hitrega razvoja te panoge je težko ločiti “najnovejše” in najboljše. Prav zato smo tokrat pregledali trg tovrstnih nosljivih fitnes naprav in za vas pripravili seznam tistih, ki se nam zdijo dobre in vredne vašega denarja. Pri tem smo bili tudi malček pragmatični in se prilagodili slovenskemu kupcu ter njegovi denarnici. Tudi zato nismo izbirali “najdražjih” temveč najbolj univerzalne.

Ampak pojdimo naprej k osnovam in poglejmo, kaj je in kaj bi moral imeti sodoben “spremljevalec” fitnesa v letu 2020?

Ključne lastnosti dobrih fitnes spremljevalcev 2020

Merilniki aktivnosti – športne ure 2020

Dobri senzorji za spremljanje aktivnosti

Sodobni sledilci aktivnosti so opremljeni s kopico senzorjev. Tako merijo srčni utrip in število izvedenih korakov. Poleg giroskopov, magnetometrov in merilnikov pospeška, imajo vgrajen GPS in barometer. Ti senzorji skupaj omogočajo sledenje hitrosti, višini in razdalji vaše vadbe. Nekateri vrhunski fitnes sledilci so opremljeni tudi s senzoriko za zaznavanje temperature kože in spremenljivosti srčnega utripa. Delujejo kot neke vrste EKG-naprava. Najboljši pa lahko celo merijo saturacijo kisika v krvi.

Robustnost pred lepoto

Ker se lahko sodobni fitnes sledilci s pomočjo Bluetootha in mobilnih aplikacij povežejo s pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki, zaslon ni v ospredju. Ta je namreč največji potrošnik energije. Veliko specializiranih sledilcev je zasnovanih tako, da na zaslonu izpisujejo le osnovne informacije. Tudi zato, da je ročnost baterije kar se da dobra. Dober zaslon torej ni prioriteta, temveč luksuz! Pomembna pa je robustnost!

Pametne ure Garmin so vedno dobra izbira!

Dobra povezljivost in odlična programska oprema

Čeprav bo skoraj vsak sledilnik telesne pripravljenosti merilne podatke o fizični aktivnosti prenašal na mobilno napravo, se lahko aplikacije, v katere se te informacije hranijo, zelo razlikujejo po funkcionalnosti in uporabniškem vmesniku. Poleg preprostega sledenja meritvam, kot so izvedeni koraki ali srčni utrip, več premium sledilcev prihaja z aplikacijami, ki so zasnovane za dolgoročno analiziranje vaših treningov, da bi vam lahko pokazale vaše trende napredka. Pomembna je predvsem povezljivost naprave z najbolj popularnimi aplikacijami, kot je na primer Strava oziroma druge specializirane aplikacije za spremljanje vadbe. Programje ni zanemarljiv faktor pri izbiri.

Odlična ročnost baterije

Baterija je vsekakor izjemno pomembna. Če so pred časom fitnes sledilci lahko zabeležili le vadbo ali dve, sedaj ni nič nenavadnega, če baterija zdrži teden ali dva. Kajti res ni prijetno, če se odpravite na trening in vam med vadbo zmanjka “energije”. Bolj je ura “športna” in na prvi pogled špartanska, daljša bo lahko ročnost baterije. Največji porabnik je vsekakor zaslon vašega pametnega merilnika vadbe. Baterija je ena od komponent pametne ure, ki je med najpomembnejšimi.

Vzdržljivost

Ker so fitnes sledilci zasnovani za merjenje različnih aktivnosti, se pričakuje, da se bodo soočili z ekstremnimi situacijami, ki prihajajo z vadbo. Tudi zato je popolnoma običajno, da proizvajalci uporabljajo polimere, kompozite in lahke kovine za izdelavo izjemno trpežnih, a lahkih naprav. Vsi fitnes sledilniki in športne pametne ure pa so vselej tudi vodoporne. To je postal osnovni standard. Veliko jih je v “gumiranih” in trajnih ohišjih, ki ščitijo zaslon ure.

In cena?

Fitnes sledilci so nekoč veljali za vrhunske novosti, rezervirane za najbolj zagrizene navdušence nad vadbo. A je priljubljenost tega segmenta prinesla več kot nor padec cen. Tako lahko popolnoma sposoben merilnik dobite že za 50 evrov. A če boste plačali več, boste kakopak tudi dobili več! Tako oblike, funkcionalnosti kot dizajna. Tako kot povsod drugod v življenju. Res dobri merilniki stanejo okoli 100 evrov. To je vstopna cena v svet pametnih športnih ur.

Vaš osebni trener – pametna športna ura!

Slog

Vsekakor se za vsak okus v tem segmentu nekaj najde, zato si morate najprej postaviti vprašanje, ali boste tovrstno uro ali zapestnico nosili vseskozi, ali le ob vaši najljubši dejavnosti. V skladu s tem se potem odločite o tem kakšen merilnik aktivnosti si boste privoščili oziroma kakšen ustreza vašemu življenjskemu slogu. V kolikor je vaša vadba izjemno intenzivna in potrebujete izjemno vzdržljivo napravo, potem je bolje izbrati takšno, ki bo prenesla vso “zlorabo”, ki jo tovrstna vadba prinaša. Če pa se rekreirate le občasno, potem si vsekakor omislite hibrid med pametno uro in športnim sledilcem.

Tudi v tem prispevku je bil izbor izjemno pragmatičen ter prirejen slovenskemu trgu in zahtevam slovenskim kupcev. Izbor smo naredili tudi med izdelki, ko so dobavljivi na Amazon.de in so lahko pri vas že naslednji dan po naročilu. Tudi zato izbor ne zajema ultimativnih izdelkov, temveč se osredotoča na en izdelek v posamezni kategoriji.

Nakup športnih merilnikov in pametnih ur brez DDV-ja na Amazon Business

Izdelke, predstavljene v tem zapisu, lahko takoj kupite na Amazon.de, brez DDV-ja, davka na dodano vrednost! V kolikor se na Amazonu registrirate kot poslovni uporabnik in ste v Sloveniji davčni zavezanec za DDV. REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Najboljši fitnes merilniki vadbe in športne ure 2020

Najbolj osnoven, a vseeno odličen merilnik aktivnosti

Sledilnik vadbe: Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4

Izjemno preprosta zapestnica za vadbo, ki pa preseneti s svojo funkcionalnostjo ter dobro ceno. Hkrati pa je to naprava proizvajalca, ki je davnega leta 2009 začel s segmentom naprav za merjenje aktivnosti! Tu izkušnje štejejo precej. Fitbit Charge 4, ki je bil predstavljen v začetku leta 2020, je najnovejši in najboljši sledilnik osebnega zdravja in fitnesa te znamke. Na voljo je v štirih barvah ter z različnimi možnostmi tkanih in kompozitnih trakov.


Odlikuje ga sedemdnevna življenjska doba baterije, vgrajeni GPS, Fitbit Pay (NFC), barvni zaslon na dotik s prilagoditvami ter nadzor glasbene knjižnice Spotify. Je tudi popolnoma vodoodporen. Poleg sledenja korakom in številu prehojenih “nadstropij”, se ta sledilnik ponaša tudi s funkcijami, kot so Smart Track za samodejno prepoznavanje vadbe, meritve porabe kalorij in analize intenzivnosti vadbe, ki so namenjeni tistim, ki želijo resnično spremljati rezultate iz vsakodnevnih treningov.

Zmagovalec v kategoriji vrednost za ceno

Amazfit T-Rex

Amazfit T-Rex

Če iščete uro, za katero boste odšteli zares malo denarja, a boste dobili praktično vse, ste na pravem naslovu. Že leta namreč Amazfit ponuja “časomere”, ki so odlični sledilci aktivnosti, a postrežejo še z nekaj bonbončki. Ima namreč 12 vojaških certifikatov in je odporna na ostre okoljske razmere, in sicer je odporna na vročino do 70 °C, na mraz pa do -40 ° C. Je vodoodporna in beleži 14 različnih športnih aktivnosti. Obljublja do 20 dni rabe baterije in 20 ur uporabe ob stalnem beleženju športne aktivnosti s kakovostnim GPS-om proizvajalca Sony. V posebni akciji prav ta hip, z dodatnim popustom 30 evrov, stane le 109 evrov.

Kategorično najboljša za vernike znamke Apple

Apple Watch 6

Apple Watch 6

Če iščete “all in one” rešitev in ste uporabnik pametnega telefona Apple se zdi, da je prav Apple Watch vaša edina možna izbira. Njena največja pomanjkljivost je vzdržljivost, ki pa se jo da rešiti s posebnimi “ovitki” ure, ki jo uspešno ščitijo pri večjih športnih naporih. Čeprav letošnja pametna ura – Watch 6 – ni izjemen skok v prihodnost, prinaša 6. generacija Applove ure nekaj pomembnih novosti na področju beleženja vadbe in zdravja. Slednje jo potisnejo med najboljše sledilce aktivnosti. Apple Watch Series 6 ima nov senzor, ki meri tudi raven kisika v krvi – z uporabo aplikacije Blood Oxygen, ki uporabniku omogoča, da sproti izvaja meritve ali spremlja nivo tudi med spanjem. Prav tako pa je izboljšan merilnik srčnega utripa, ki je sedaj pravi mali EKG. Apple uvaja novo naročniško storitev za virtualne tečaje fitnesa, imenovano Fitness+. Storitev je integrirana z napravami iPhone, iPad in Apple TV, vendar Apple pravi, da je zgrajena za uporabnike Apple Watch. Ura namreč z vsem “naborom” svojih senzorjev spremlja kakovost izvedene vadbe ter tako uporabnika spodbuja k napredovanju in pravilnemu izvajanju vaj.

Kategorično najboljša za uporabnike Androida

Samsung Galaxy Watch 3

Samsung Galaxy Watch 3

Ponovno pametna ura, ki je skozi svoj razvoj postala eden boljših izdelkov za spremljanje vadbe. Ni tako robustna, kot naprave specializirane narave. A če iščete fuzijo obeh svetov, bo za povprečnega neprofesionalnega športnika popolnoma zadostna. Galaxy Watch 3 nudi številne nove izkušnje pri spremljanju zdravja in dobrega počutja. Nova funkcija za merjenje kisika v krvi (SpO2) meri nasičenost s kisikom skozi čas za potrebe športa in dobrega počutja. Da bi zagotovili, da pomoč v primeru padca nikoli ne bo predaleč, Galaxy Watch 3 nudi tudi novo funkcijo zaznavanja padcev, ki prepozna morebitni padec in pošlje obvestilo stikom za pomoč v sili. Ohranjanje športne rutine je lahko težavno, vendar vam bo pametna ura pomagala tudi pri tem. Funkcija analize teka nudi povratne informacije v realnem času, hkrati pa poročila o treningu pomagajo izboljšati uspešnost treningov in zmanjšati možnost poškodb. Če želite spremljati svoj napredek pri kardio vadbah, lahko dostopate do VO2 meritev, ki prikazujejo vašo raven kisika. Telovadili boste lahko tudi od doma – aplikacija Samsung Health namreč vključuje knjižnico s 120 različnimi video vadbami, med katerimi boste nedvomno našli pravo vadbo zase. Pametna ura Galaxy Watch 3 je opremljena tudi z najnaprednejšimi funkcijami za spremljanje in upravljanje spanja. Je vodoodporna in ima vse kar imajo najboljši sledilniki aktivnosti. Težava je nekoliko slaba baterija, ki zahteva pogosto polnjenje.

Taktični sledilnik aktivnosti z dobro ceno

Garmin Instinct

Garmin Instinct

Serija ur Garmin Instinct je serija, v kateri se bodo našli pravi moški. Sicer spominja na ure Casio, a vsebuje vse tiste dobrote, ki jih prinašajo  ure Garmin. Pregovorno tiste, ki jih boste zasledili na zapestjih posameznikov z zares dobro kondicijo. Serija premore več različnih ur med njimi tudi takšno, ki energijo črpa preko sončnih celic. Vse pa premorejo tako imenovani standard ameriške vojske. Različne podserije linije Garmin Instinct premorejo tudi model Instinct Tactical, namenjen vojakom, ki premore tako imenovani “stelth mode”, ki preprečuje odkrivanje signala GPS. Vse ure vsebujejo praktično vso senzoriko, od prepoznavanja različnih športov, do merjenja srčnega utripa in ostalih funkcij. Vse skupaj je lepo povezano v podporni aplikaciji Garmin. Kar je pomembno je, da ura premore do 14 dni neodvisnosti od vira napajanja in do 16 ur polnega delovanja GPS. Velika prednost serije Instinct pa je tudi cena. Ta se prične okoli250 evrov. Garmin Instinct Solar, ki jo polni tudi sončna energija pa dobite že za 390 evrov. Uro smo dodali v izbor prav zaradi zmerne cene in drugače odlične funkcionalnosti.

Nakup športnih merilnikov in pametnih ur brez DDV-ja na Amazon Business

Izdelke, predstavljene v tem zapisu, lahko takoj kupite na Amazon.de, brez DDV-ja – davka na dodano vrednost! V kolikor se na Amazon registrirate kot poslovni uporabnik in ste v Sloveniji davčni zavezanec za DDV. REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Hud vstopni model za noro ceno!

Garmin Forerunner 45

Garmin Forerunner 45

Garmin Forerunner 45 je naslednik odličnega Forerunnerja 35, ki smo ga pred časom ocenili kot najboljšo vstopno tekaško uro. Kljub visoki kakovosti predhodnika, je model 45 impresivna in zelo zanimiva nadgradnja, pri čemer je morda ključna lastnost prav nova integracija z Garmin Coach. To vam omogoča, da na uro naložite načrte treningov za prireditve, kot je maraton ali polmaraton. Program pa vas nato vodi skozi vse seje in izdela načrt vadbe ter vam celo da napoved, kaj bi lahko dosegli na dan tekmovanja. 45 ima vgrajen GPS, merilnik srčnega utripa in poleg teka spremlja tudi številne druge dejavnosti. Poleg Forerunnerja 45 je Garmin predstavil tudi model 45S, ki ima enake lastnosti, vendar je nekoliko manjši, da se bolje prilega tanjširoki. Garmin Forerunner 45 je eden boljših nakupov.

Legendarni G-Shock je tudi pameten

Casio G-Shock GBD-H1000-1er

Casio G-Shock GBD-H1000-1er

Je najboljši merilec aktivnosti? Nikakor ne! Je pa vsekakor najbolj legendaren in na nek način nostalgičen. Še vedno prinaša vzdržljivost, kot je pričakovana od znamke G-Shock. To pomeni, da bo “časomer” brez težav deloval tudi 200 metrov pod vodo. Hkrati pa so na “krovu” vse funkcije, ki jih mora imeti sodoben športni merilnik. Mogoče je ena od ključnih lastnosti na primer ta, da ima GBD-H1000 merilnik zunanje temperature. Prav tako premore precej natančen višinomer, digitalni kompas, merilnik porabe kalorij, itd. Vse skupaj je podprto z aplikacijo, ki je precej enostavna, a zadostna. Kar je potrebno izpostaviti, je dejstvo, da se ura delno napaja tudi iz sončne energije in tako podaljšuje čas avtonomnosti. Tudi zato je ročnost baterije odlična oziroma nadpovprečna.

Nakup športnih merilnikov in pametnih ur brez DDV-ja na Amazon Business

Izdelke, predstavljene v tem zapisu, lahko takoj kupite na Amazon.de, brez DDV-ja – davka na dodano vrednost! V kolikor se na Amazon registrirate kot poslovni uporabnik in ste v Sloveniji davčni zavezanec za DDV. REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!