Najboljši recepti z gobami

Najboljši recepti z gobami

Jesen je čas, ko se na naših krožnikih spet znajdejo gobe, ki veljajo za enega od najslastnejših sadežev, ki jih ponuja narava. Vitamini, vlaknine, rastlinske beljakovine, malo maščob, minerali, kalcij, kalij, magnezij, cink, natrij, selen, fosfati, železo in veliko vode skrbijo, da so gobe uravnotežen in zdrav obrok. V nadaljevanju vam predstavljamo recepte z gobami, ki bi jih morali poznati vsak.

Gobe se septembra in oktobra pospešeno prebijajo na površje. Lahko jih ocvremo, narežemo v solato ali posušimo. So zelo hvaležno sestavina, in čeprav so zdrave, imajo božanski okus in omamno dišijo, jih moramo uživati v majhnih količinah, saj so težko prebavljive, zato ji uporabljamo kot prilogo in ne kot glavno jed. Če sveže nabranih gob ne uporabimo takoj, jih lahko v hladilniku hranimo do največ pet dni, suhe gobe pa do enega leta.

PREBERITE ŠE: Najboljši recepti z bučami

Izkoristite jesenski dar narave.
Izkoristite jesenski dar narave.

V nadaljevanju vam predstavljamo recepte za gobe, ki bi jih morala poznati in obvladati vsaka gospodinja in gospodinjec.

Najboljši recepti z gobami:

Recept: gobova omaka kot iz restavracije

Gobova omaka kot iz restavracije.
Gobova omaka kot iz restavracije.

Sestavine – gobova omaka (za 4 osebe):

  • 250 g gob (jurčkov, lisičk ali šampinjonov)
  • 2 žlici (olivnega) olja ali kokosove masti
  • 3 stroki česna
  • peteršilj
  • 1/2 pora
  • 1 žlica moke
  • 1/2 kisle smetane
  • 1 trikotnik topljenega sira
  • sol
  • poper

Postopek priprave gobove omake:
Očiščene gobe narežemo na poljubno velike kose, por na kolobarje, peteršilj in česen pa sesekljamo. Slednja na olivnem olju prepražimo v kozici. Nato jima dodamo por in skupaj pražimo še nekaj minut. Dodamo še gobe, po okusu začinimo in premešamo. Dušimo 10–15 minut. Nato v omako stresemo še moko, na hitro premešamo in zalijemo z 2 decilitroma vode. Kuhamo 10 minut. ‘Priključimo’ še kislo smetano in topljeni sir, zmešamo ter omako na zmernem ognju pustimo še toliko časa, da se sir raztopi. Premešamo in postrežemo poleg testenin, svaljkov, polente, mesa, riža … Pa dober tek!

Recept: gobov namaz

Gobov namaz je odlična alternativa klasičnim namazom.
Gobov namaz je odlična alternativa klasičnim namazom.

Sestavine za gobov namaz:

  • 500 g mešanih gob
  • 40 g masla
  • 4 žlice suhega belega vina
  • limona
  • 3 vejice peteršilja
  • muškatni orešček
  • sol
  • črni poper v zrnu

Postopek priprave gobovega namaza:

Gobe očistimo, nasekljamo na drobne koščke in pokapamo z limoninim sokom. V posodi razpustimo maslo in vanjo stresemo gobe. Pokrijemo in dušimo pet minut. V vmesnem času nasekljamo za žlico peteršilja. Odstranimo pokrov in gobe na hitro prepražimo. Nato jim dodamo vino, sol, poper in muškatni orešček. Premešamo in toliko časa pražimo, da se tekočina skoraj povsem ukuha. Serviramo na opečenem kruhku ali kruhu ter za konec potresemo s peteršiljem. Pa dober tek!

Recept: kremna gobova juha

Jesen je pravi čas za gobovo juho, ki vas bo prijetno ogrela.
Jesen je pravi čas za gobovo juho, ki vas bo prijetno ogrela.

Sestavine – kremna gobova juha:

  • 50 dag krompirja
  • 20 dag svežih gob (lahko tudi suhih)
  • 2 žlici moke
  • 4 žlice kisle smetane
  • 1 čebula
  • 2–3 stroki česna
  • kis (po želji)
  • olje
  • sol
  • majaron
  • drobnjak
  • peteršilj
  • lovorov list

Postopek priprave kremne gobove juhe:
Najprej olupimo krompir in ga narežemo na kocke, gobe pa na tanke lističe. Če uporabljamo suhe gobe, jih pred tem poparimo in sesekljamo. Oboje pretresemo v posodo z 2 dcl vode in zavremo. Dodamo lovorov list in malo majarona ter posolimo in popopramo. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo žlici moke in zalijemo z nekaj vode. Razkuhamo in vmešamo v juho. Za konec ji dodamo sesekljan peteršilj in drobnjak, smetano in po želji kanec kisa. Pa dober tek!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!