fbpx

Najlepša majhna mesta v Evropi, ki jih morate obiskati vsaj enkrat v življenju

Foto: Roman Kraft/ Unsplash

Na našem planetu obstajajo kraji, ki bi jih moral vsak videti vsaj enkrat v življenju. Predstavljamo vam najlepša majhna mesta, ki očarajo s svojo arhitekturo, pokrajino in čarobnostjo v vsakem letnem času.

Gangi, Sicilija

Gangi je majhno mesto na rtu v bližini Palerma. Gre za magično mesto na hribu s čudovitimi hišami, srednjeveškimi in baročnimi cerkvami. Vas se nahaja na gori Marone, obkrožena je z zelenimi griči in s čudovitim razgledom na vulkan Etna. Gangi velja za najlepše zgodovinsko mesto Italije. Čarobno in tiho mesto razpeto med kulturo in tradicijo. V tem čudovitem kraju boste imeli priložnost poslušati svojo dušo in razmišljati o lepoti narave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by #GoOnLab (@goonlab)

Zell am See, Avstrija

Srednjeveško mestece, ki se nahaja ob bregu jezera Zell, lahko svojim obiskovalcem ponudi ogromno. Gre za eno najlepših evropskih mest, ki je pomembno turistično središče, ki slovi po športnih dejavnostih. Smučanje in deskanje na snegu pozimi, plavanje, kolesarjenje in pohodništvo poleti. Nekdanje rudarsko mestece je postalo sodobno smučarsko središče s trgovinami, gostilnami in bogato ponudbo različnih hotelov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zell am See-Kaprun (@zellamseekaprun)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zell am See-Kaprun (@zellamseekaprun)

Rothenburg ob der Tauber, Nemčija

Rothenburg ob der Tauber je eno od tistih sladkih starih mest, ki na prvi pogled ni videti resnično. Gre za mesto, ki izstopa zaradi svojega šarma, saj ta ohranja popolno srednjeveško podobo. Staro jedro je kot iz pravljice. Stare hiše nenavadnih oblik, pisanih pročelij, lesenih konstrukcij in stolpičev, glavni trg z mestno hišo in obzidje …  Mesto je obiskano skozi celo leto, predvsem pa v času Božiča, saj se spremeni v pravljično deželo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Germany @shots_r_stars (@srs_germany)

Sozopol, Bolgarija

Sozopol je starodavno obmorsko mesto, ki se nahaja 35 km južno od Burgasa na južni bolgarski črnomorski obali. To starodavno mesto je labirint tlakovanih ulic z zanimivimi hišami. Mesto in okolica slovi po peščenih plažah, idiličnem ribiškem pristanišču, odlično balkansko in sredozemsko kuhinjo ter zanimivo kulturo.

Otranto, Italija

Otranto je zgodovinsko obmorsko mesto in pristanišče na jadranski obali južne Italije, v regiji Puglia. To je majhen kraj obdan s čudovitim mestnim obzidjem, sestavljeno je iz ozkih ulic, belih hiš in teras, ki imajo pogled na čisto modro morje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by destination_sea (@destination_sea)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ängē🌸 (@angela_dicanosa)

Zermatt, Švica

Zermatt je smučarski raj. Majhna vasica brez avtomobilov, polna razkošnih hotelov in trgovin. Gre za eno najprestižnejših počitniških destinacij v Švici. Njegov simbol je vrh Matterhorn, ki je visok 4478 metrov. Kraj bodo cenili ljubitelji alpske pokrajine.

Castelsardo, Sardinija

Čudovito majhno mesto Castelsardo s svojimi vijugastimi ulicami, plažami in ruševinami iz bronaste dobe je izhodišče za raziskovanje severne obale Sardinije. Srednjeveško mesto na hribu ponuja številne možnosti nastanitve, očarljive morske jedi ter vinske bare, kjer postrežejo z lokalnimi ribjimi jedi.

Pyrgi, Grčija

Pyrgi je slikovita srednjeveška vas na otoku Chios, znana kot “naslikana vas”. Kamnite hiše so večinoma sestavljene iz osupljivih sivih in belih okrasnih motivov različnih geometrijskih oblik. Vasica vas bo navdušila z ozkimi ulicami, edinstveno arhitekturo, tlakovanimi ulicami, cerkvami, balkoni polni rož in sušenih paradižnikov. V vasi so na voljo prenočišča, kavarne in odlične restavracije.

Cadaqués, Španija

Cadaqués je špansko pristaniško mesto v severni Kataloniji na čudovit obalni regiji Costa Bravi. Belina hiš in modrina neba sta navdihnila številne znane umetnike, kot so Matisse, Picasso in Max Ernst, ki so se odločili, da bodo tam živeli za določeno obdobje svojega življenja. Srednjeveško mesto s tradicionalno sredozemsko arhitekturo z ozkimi ulicami, prefinjenim vzdušjem in rajskim zalivom z majhnimi ribiškimi čolni je dom pomembnih cerkva in muzejev.

Telč, Češka

Telč je zgodovinsko mesto na jugu Češke republike v regiji Vysocina. Mesto je znano po dobro ohranjeni arhitekturi renesanse in baroka. Gre za eno izmed najbolj slikovitih majhnih starodavnih mest na Češkem. Center mesta je na seznamu svetovna dediščine UNESCO.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jitka Švejcarová (@jitka.proch)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michaela (@michaellayankee)

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!