Matlaging for gjester er noen ganger et ork, ettersom matvanene varierer mellom mennesker. Det er enda vanskeligere hvis du vet at det er noen blant dem som har allergi. Men det er en løsning for det også. Du tror kanskje ved første øyekast at det er vanskelig å lage mat til en allergiker, men du vil se at ting er enklere enn det ser ut ved første øyekast.
4 ferieoppskrifter som er allergivennlige.
Agrodolce z bučo
INGRIDIENSER:
- 2 kg (manjša) buče, semena odstranite in razrežite v kroge
- 3 ss olivenolje
- 4 skjeer honning
- salt og pepper
- ½ čajne žličke čilija
- ⅓ skodelice belega vinskega kisa
- velika limeta
- 5 svežih listov žajblja
- 2 žlici bučnih semen
FORBEREDELSE:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Bučo razrežite na sirkler, odstranite semena in jo postavite v Stekebrett. Enakomerno jo premažite z oljem, dvema žlicam medu, začinite jo tudi s soljo in poprom. Ko bodo bučni krogi rjavkaste barve, postavite pekač za 15 minut na stran.
Medtem v majhni posodi zmešajte čili, kis, limetin sok in dve žlici medu, vse začnite s ščepcem soli. Na nizki temperaturi kuhalne plošče mešajte sestavine 10 minut, dokler ne nastane sirup. Tik pred postrežbo buče jo prelijte s sirupom in okrasite z žajbljem.
Dvakrat pečen sladki krompir s hariso
INGRIDIENSER:
- 3 veliki sladki krompirji
- žlica in pol rjavega sladkorja
- 2 žlici začimbe harisa
- salt og pepper
- 2 ss olivenolje
FORBEREDELSE:
Poteter dobro operite in ga nekajkrat prebodite z vilicami. Til 45 minut na 200 stopinj Celzija ga postavite v pečico, ko ga lahko prebodete z vilicami, je čas peke zaključen. Po peki naj se krompir rahlo ohladi, preden ga razrežete. Po dolžini odstranite eno tretjino krompirja (kot da mu odstranite ‘pokrov’).
Maso, ki se nahaja v krompirju, z žlico izluščite (pustite dovolj mase na dnu, da krompir ohrani svojo obliko) in jo postavite v mešalnik. Krompirju dodajte rjavi sladkor, hariso, sol in poper. Ko nastane kašasta masa, jo vlijte v ‘krompirjeve kalupe’, prelijte jih z oljem in postavite v pečico za 25 minut na 150 stopinj Celzija. Ko je krompir pripravljen za postrežbo, po njem posujete hariso.
Brezglutenski sir s palčkami iz cvetače
INGRIDIENSER:
- 1 glava cvetače
- 2 fedd hvitløk
- ⅓ skodelice mocarele
- ⅓ skodelice parmezana
- 2 egg
- jajčni beljak
- žlica mletega timijana
- žlica mletega rožmarina
- salt og sort pepper
- 2 ss olivenolje
FORBEREDELSE:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Z mešalnikom zmešajte cvetačo in česen, dokler ne nastane fina masa. Mocarelo, parmezan, jajca, timijan, rožmarin, sol in poper združite z nastalo maso. Vse skupaj dobro premešajte.
Ko nastane ‘trda’ masa, jo vlijte v pekač, ki je pokrit s papirjem za peko. Po ‘pecivu iz cvetače’ polijte olje in ga pecite 30 minut. Ko je pecivo iz cvetače pripravljeno, ga pustite stati pet minut, nato pa ga narežite na podolgovate spisepinner.
VEGANSKI PIRE KROMPIR
INGRIDIENSER:
- 2,3 kg krompirja
- 455 ml vode
- 355 ml mandljevega mleka
- 4 ss olivenolje
- salt og pepper
FORBEREDELSE:
Pire krompir je verjetno najbolj preprosta jed, ki jo lahko pripravite, a mnogi kolebajo, kako ga okusno pripraviti za nekoga, ki ne sme jesti mlečnih izdelkov. Rešitev je v napitkih, ki nadomeščajo melk.
Krompir skuhajte v vodi, ko je mehek, ga precedite in zmečkajte v pire. Dodajte mu olje, sol, poper in mleko. Voilà, pire krompir, ki ga vsi lahko jedo, je pripravljen!