fbpx

Ne zanemarita tega: to je najboljši čas za čustveno povezovanje s partnerjem

Foto: Cottonbro studio / Pexels

Kako pristopate k trenutkom po intimnem odnosu? Se z ljubeznijo in nežnostjo posvetite drug drugemu? Objamete svojega partnerja, ustvarjate posebne trenutke intimnosti, ali pa ta čas preprosto preteče brez posebnih gest? Ne pozabita, da je to zelo pomemben čas za čustveno povezovanje.

Po intimnosti je čas za čustveno povezovanje. Čas, ko vznemirjenost popusti, ostane nežnost in skupni trenutki ter vsi tisti dobri hormoni, ki smo jih razvneli med spolno igro.

Zakaj si je pomembno vzeti čas za čustveno povezovanje?

Intimnost je osebna, ranljiva in intenzivna dejavnost, čas po odnosu pa zagotavlja povezanost in udobje. Spolnost spodbuja zadovoljstvo v razmerju in vsakdo lahko daje in prejema nežnosti, geste po seksu.

Nežnosti po odnosu bi morale biti prisotne v vseh odnosih, od priložnostnih in enkratnih spolnih srečanj do predanih odnosov.

Tako kakor ima predigra pomembno vlogo pri doseganju pravega razpoloženja in vznemirjenja pred seksom, se krepi zavedanje, da tudi pozornost po njem pomaga telesu in umu, da se umiri.

Pozornost po intimnem odnosu zadeva različna vedenja. Recimo, lahko je to čas, preživet v pogovoru, crkljanju, skupnem tuširanju ali na kakršen koli način, ki partnerjema v tistem trenutku ustreza.

čustveno povezovanje
Kakšen je vajin odnos po intimnem odnosu? Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Pozornost po intimnosti krepi čustveno komponento odnosa (ki je prisotna tudi v površinskih odnosih) in omogoča, da se partnerja počutita blizu, povezana in spoštovana.

Med seksom se sproščajo endorfini (hormoni sreče), ki aktivirajo centre užitka v možganih ter spodbujajo intimnost in povezanost. Ko se te kemikalije razpršijo, se lahko počutimo čudno in zmedeno.

Ljudje, zlasti moški, so lahko po seksu nagnjeni k depresiji in umaknjenosti, zato lahko to preprečite, če spolno skrbite za partnerja in poskušate zadovoljiti njegove čustvene potrebe. Intimnost, povezanost in bližina se nadaljujejo tudi po orgazmu.

Pari imajo različne prakse, da ostanejo povezani in sproščeni po seksu. Med njimi so objemanje in božanje (obraza in las), praskanje, pogovarjanje, tuširanje, gledanje televizije, priprava hrane, poslušanje glasbe, dremež …

čustveno povezovanje
Se crkljata ali odideta? Foto: Cottonbro studio / Pexels

Odprta komunikacija od začetka je zelo pomembna

Pogovorita se o tem, kaj vama ustreza, ali si želite nežnosti ali ne.

Pozornost po intimnosti je pomembna, ne glede na to, ali ste v zavezanem razmerju ali ne. Ljudje so po seksu ranljivi. Pozornost, ki si jo delijo po intimnosti, pa ohranja spoštovanje in čustveno varnost obeh partnerjev.

Čas, ki ga preživite skupaj po odnosu

Ustvarja most med vašim intimnim svetom in vsakdanjim svetom, v katerem preživite preostali čas. To pomeni, da povezovanje po seksu omogoča ne le medsebojno bližino, ampak tudi prijetno vrnitev v vsakdanje življenje.

Pozornost po seksu preprečuje negativna čustva

Skupni čas in pozornost po seksu preprečujeta pojav negativnih čustev. Tudi po sporazumnem odnosu lahko nekateri ljudje občutijo sram in krivdo, ki ju je mogoče zmanjšati s čustveno izmenjavo in komunikacijo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.