fbpx

Nevidne žrtve sonca: deli telesa, ki jih pozabimo zaščititi pred UV žarki

Zaščitite te predele pred sončnimi opeklinami!

Foto: envato

Poletje je čas, ko se mnogi od nas z veseljem odpravimo na plaže, v naravo ali pa preprosto uživamo na domačem vrtu. A pri tem pogosto pozabimo na nevarnosti, ki jih prinašajo sončni žarki. Pretirano izpostavljanje soncu brez ustrezne zaščite lahko privede do opeklin, prezgodnjega staranja kože in drugih kožnih bolezni, vključno z rakom kože. Vendar pa se lahko z nekaj preprostimi koraki učinkovito zaščitimo in brezskrbno uživate v poletnih dneh. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne informacije o tem, kdaj in kako uporabljati zaščitno kremo z zaščitnim faktorjem (SPF) in katere dele telesa pogosto pozabimo zaščititi.

Zaščita pred soncem ni samo vprašanje preprečevanja opeklin; gre za dolgoročno skrb za naše zdravje. Z rednim nanašanjem kreme z zaščitnim faktorjem, nošenjem pokrival in oblačil, ki ščitijo pred soncem, ter s pametno izbiro časa, ki ga preživimo na soncu, lahko uživamo v lepotah poletja brez negativnih posledic za naše zdravje. Ne dovolite, da vam sončne opekline pokvarijo poletje, raje se naučite pravilne uporabe sončne zaščite in jo vključite v svojo vsakodnevno rutino.

Foto: Mikhail/Pexels

Kdaj se namazati s SPF kremo

Najbolje je, da se s kremo SPF namazate vsaj 20 do 30 minut pred izpostavljanjem soncu. To omogoča, da se krema popolnoma vpije v kožo in začne delovati. Krema bi morala imeti SPF vsaj 30, saj to zagotavlja zaščito pred večino UVA in UVB žarkov. Priporočljivo je ponovno nanesti kremo vsaki dve uri, še posebej po plavanju, potenju ali brisanju z brisačo. Ne pozabite, da so sončni žarki najmočnejši med 10. in 16. uro, zato je v tem času še posebej pomembno biti previden in se po potrebi zadrževati v senci.

Foto: Grabowska/Pexels

Katere dele telesa pogosto pozabimo zaščititi

Ko se zaščitimo pred soncem, pogosto pozabimo na nekatere dele telesa, ki so ravno tako izpostavljeni škodljivim UV žarkom. Med te predele spadajo ušesa, na katera mnogi pozabijo nanesti kremo, čeprav so neposredno izpostavljena soncu. Prav tako pogosto pozabimo na veke in okolico oči, kjer je koža zelo občutljiva. Tukaj je pomembno uporabiti kremo, primerno za ta predel, ali nositi sončna očala z UV zaščito.

Ustnice, ki so še posebej občutljive na sončne opekline, zaščitimo z balzamom za ustnice z SPF zaščito. Vrat in dekolte sta pogosto izpostavljena in potrebujeta redno nanašanje kreme. Tudi vrhovi stopal, še posebej pri nošenju odprtih čevljev ali med bivanjem na plaži, ne smejo biti spregledani. Končno, zadnji del kolen in rok, ki sta pogosto obrnjena proti soncu, ko sedimo ali ležimo, lahko hitro opeče, zato ne pozabite nanesti kreme tudi na te predele.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.