Nissan ProPILOT: tudi Nissan na poti proti avtonomni vožnji

Nissan ProPILOT

Nissanov asistenčni sistem ProPILOT je bil prvič predstavljen v novem Leafu, nato pa se je razširil še na ostale člane Nissanove družine in ga najdete tudi v aktualnem Nissan Qashqaiju. Gre za napredne sisteme, ki nekatere izmed funkcij opravljajo že povsem samodejno.

Asistenčni sistem Nissan ProPILOT  podpira 12 sonarjev in 4 kamere. ProPILOT je sestavljen iz pomočnika za ohranjanje voznega pasu in radarskega oziroma adaptivnega tempomata in nam tako pomaga pri zaviranju, pospeševanju, upravljanju in celo zaustavitvi avtomobila. Kjer so dobro vidne črte na cesti, bo sistem ohranjal avtomobil med črtama in hkrati ohranjal primerno varnostno razdaljo za vozilom, ki vozi pred vami. Sistem ima funkcijo popolne zaustavitve in ko pred nami ni več stoječega avtomobila, sistem po 3 sekundah ponovno začne vožnjo.

Dodatek k sistemu ProPILOT je tudi tako imenovani e-Pedal in ga najdemo pri Nissan Leafu. Ta nam omogoča vožnjo zgolj s stopalko za plin, saj je, ko nehamo pritiskati nanjo, regenerativni zaviranje tako močno, da ga lahko primerjamo s pritiskom na stopalko za zavoro. Seveda imamo ob tem ves čas na voljo obe stopalki in lahko e-Pedal tudi izklopimo. Kot tretjo prednost avtonomnih sistemov pa lahko omenimo še ProPILOT Park, ki poskrbi za samodejno parkiranje Nissan Leafa. S pritiskom na gumb začnejo sonarji in kamere iskati primerno mesto. Ko ga najdejo, o tem obvestijo voznika. Ta nato drži tipko za samodejno parkiranje, vse ostalo pa avtomobil postori sam.

Nissan ProPILOT
Nissan ProPILOT

Takšni in drugačni sistemi nam bodo vedno bolj olajševali življenje, mi vsi pa bomo korak bliže avtonomni vožnji. Začeli smo z malimi koraki, kot so samodejno parkiranje, ohranjanje voznega pasu in zaviranje v sili, nadaljevali pa bomo z vedno večjimi, dokler pred nami v avtomobilu ne bo več volana, stopalk in prestavne ročice.

Nissan ProPILOT
Nissan ProPILOT

Dodatne Informacije

Več informacij: nissan.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!