fbpx

Noro! Robotska roka sama enoročno rešila Rubikovo kocko

Robotka roka

Reševanje Rubikove kocke z eno roko ni tako enostavno, kaj šele za robota. Pa vendar mu je uspelo!

Reševane Rubikove kocke zahteva dobro poznavanje vzorcev. Najhitrejši Zemljan je za reševanje kocke potreboval le 3,47 sekunde! Ljudje imamo spretne roke, pa vendar bi nam enoročno reševanje Rubikove kocke še vedno povzročalo veliko težav. Kaj pa roboti? Ti veljajo za še bolj okorne od nas, a raziskovalci pri OpenAI so drugačnega mnenja. Uspeli jim je sestaviti robotsko roko, ki je zmožna s pomočjo umetne inteligence sama rešiti Rubikovo kocko.

Robotska roka je zaradi kompleksnosti opravila podobna človeški. Sestavljena je namreč iz kar 24 členov, ki se samosvoje premikajo. Da je zmožna kocko rešiti v 4 minutah, je ekipa vložila ogromno časa in raziskav. Roko je bilo potrebno prvo naučiti prepoznavanja vzorcev. Najtežje pa jo je bilo prilagoditi na zunanje dejavnike, kot je upoštevanje težnosti in motenj iz okolja. OpenAI upa, da bo njihova umetna inteligenca v prihodnosti lahko upravljala robotske roke tudi pri drugih kompleksnih opravilih.

Dodatne Informacije

Več informacij:
openai.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!