fbpx

OpenAI v pravnih težavah: bo Scarlett Johansson dobila svoj glas nazaj?

Scarlett Johansson je Sky

Scarlett Johansson
Foto: Midjourney

OpenAI se lahko sooča s pravnimi posledicami zaradi uporabe glasu Scarlett Johansson za svojega AI asistenta, imenovanega Sky. Čeprav OpenAI trdi, da podobnost ni bila namerna, bi lahko primer povzročil resne težave za podjetje. Vsem pa nam je popolnoma jasno, da je OpenAI ustvaril glas, ki je izjemno podoben tistemu iz filma Her. Le zakaj?!

Predstavljajte si, da preizkusite novega AI asistenta in se vam zdi, da govori z glasom slavne igralke Scarlett Johansson. Tako se je zgodilo, ko je OpenAI predstavil posodobitve za svojega ChatGPT-ja, ki je vključeval glasovno funkcijo Sky, ki je presenetljivo spominjala na Johanssonovo. To je sprožilo val komentarjev in potencialno pravno bitko.

Ko gre za pravice do zasebnosti in uporabe podobnosti slavnih osebnosti, zakon v Kaliforniji natančno določa, kako se lahko zaščitijo pred nedovoljeno uporabo njihovega imena, podobnosti ali glasu. Purvi Patel Albers, partnerica v odvetniški pisarni Haynes Boone, je pojasnila, da imajo zvezdniki trdne temelje za tožbo v takih primerih.


“Če nekdo uporabi vaše ime, podobnost ali glas brez dovoljenja, to lahko predstavlja kršitev pravice do zasebnosti,” pravi Albers. Pretekli primeri, kot so tožbe Bette Midler in Toma Waitsa, kjer sta oba zmagala zaradi uporabe njunih glasov v reklamah, imajo pomembne implikacije za AI glasovne klone.

Scarlett Johansson bi morala dokazati, da je njen glas prepoznaven in da bi potrošniki lahko mislili, da je vključena v izdelek, tudi če ni. To je še posebej relevantno za nekoga, ki je igral AI asistenta v oskarjevskem filmu “Her”.

Težave s pomanjkanjem zveznih zakonov o pravici do zasebnosti

Pravni zapleti se pojavijo zaradi pomanjkanja enotnega zveznega zakona o pravici do zasebnosti. Vsaka zvezna država v ZDA ima svoje predpise, Kalifornija pa je med najbolj zaščitniškimi. Medtem ko Kalifornija ščiti glas posameznika pred nedovoljeno uporabo v komercialne namene, je vprašanje digitalnih replik še vedno sivo območje. To pa ne pomeni, da OpenAI ni v težavah.

Sam Altman, CEO OpenAI, je situacijo še bolj zapletel, ko je med predstavitvijo na Twitterju objavil besedo “her”, kar je očitno namigovalo na podobnost z Johanssonovo vlogo v filmu. To bi lahko še dodatno utrdilo javno mnenje, da je glas resnično posnemal Scarlett.

Kaj sledi?

Čeprav OpenAI trdi, da podobnost ni bila namerna, je začasno umaknil glas Sky. Kljub temu pa bi lahko vrnitev podobnega glasu še dodatno zaostrila konflikt. “Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti, je, zakaj je OpenAI to sploh storil?” pravi Albers. “Johanssonova je znana po zaščiti svojih pravic, zato se ne bo umaknila brez boja.”

Tehnologija napreduje, pravni sistemi pa jo morajo dohitevati. Primer OpenAI in Scarlett Johansson bo verjetno postavil pomembne pravne precedense za prihodnost AI in uporabe podobnosti slavnih osebnosti. Medtem pa bomo z zanimanjem spremljali, kako se bo razpletel ta hollywoodsko-tehnološki pravni boj.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.