fbpx

Kia EV3: bo to električni SUV pod 30.000 evrov?

KIA prinaša svoj cenovno ugoden električni SUV v Evropo.

Kia EV3
Foto: Kia

KIA je potrdila, da bo njihov novi električni SUV, EV3, kmalu na voljo v Evropi. Čeprav točen datum prihoda in cena še nista razkrita, se govori, da bo EV3 na voljo že leta 2025 za približno 30.000 EUR. Kaj to pomeni za trg električnih vozil? Preverimo.

KIA EV3 je novi električni SUV, ki obeta združiti dostopnost, tehnologijo in praktičnost v privlačnem paketu. KIA je s tem modelom ciljala na trg dostopnih električnih vozil, kar bo zagotovo zanimivo za potrošnike, ki iščejo cenovno ugoden prehod na električno mobilnost.


Foto: Kia

EV3 bo uporabljal enako E-GMP platformo kot njena večja brata EV6 in EV9. To pomeni, da bo imela podobno napredno tehnologijo in zmogljivost. EV3 bo na voljo z dvema različnima kapacitetama baterije: 58.0 kWh ali 81.4 kWh. Večja baterija bo omogočala do 560 kilometrov (350 milj) dosega na evropskem WLTP ciklu, kar je zelo konkurenčno v svojem razredu. Obe različici uporabljata 150 kW/283 Nm elektromotor, ki omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 7,5 sekundah. KIA EV3 izstopa s svojo napredno tehnologijo in možnostjo izbire baterije glede na potrebe uporabnikov. Doseg do 600 km je izjemen za kompaktni SUV, kar bo gotovo privabilo kupce, ki iščejo zanesljivo električno vozilo za daljše razdalje.

KIA EV3 podpira DC hitro polnjenje z močjo do 125 kW za večjo baterijo (81.4 kWh) in 101 kW za manjšo baterijo (58.3 kWh). To omogoča, da se baterija napolni od 10% do 80% v približno 31 minutah, kar je zelo konkurenčen čas polnjenja v segmentu kompaktnih električnih SUV-jev. Za standardno polnjenje preko AC vtičnic, KIA EV3 podpira polnjenje z močjo do 11 kW, kar omogoča polnjenje baterije doma ali na javnih polnilnih postajah z enosmernim tokom. Hitrost polnjenja leta 2024 sicer nekoliko razočara, vendar je lahko, da je Kia pogruntala, da avtomobili polni bolj konstantno od kunkurence in s tem dosega primeljive čase polnjenja.

Foto: Kia

KIA EV3 se zdi obetavna glede na specifikacije, saj uporablja enako napredno platformo kot večji modeli, kar zagotavlja zanesljivost in zmogljivost. Dve različni kapaciteti baterije ponujata možnost izbire glede na potrebe uporabnikov, kar je vsekakor plus.

KIA EV3 bo s svojo dolžino 430 cm (169.3 palcev) nekoliko krajša od KIA Seltos, kar pomeni, da bo ponujala kompaktno velikost, idealno za mestno vožnjo. Kljub svoji majhnosti bo EV3 ponujala prostorno notranjost z dvema 31.2 cm (12.3-palčnima) zaslonoma in opcijskim head-up zaslonom.


Kompaktna velikost EV3 je idealna za mestno vožnjo, medtem ko prostorna notranjost in napredna tehnologija, kot sta velika zaslona in head-up zaslon, dodata vrednost temu modelu. To kaže na premišljeno oblikovanje, ki cilja na uporabniško udobje.

Foto: Kia
Foto: Kia

Notranjost EV3 bo polna napredne tehnologije. Vključeni bodo različni varnostni sistemi, kot so lane-keep assist, highway driving assist in samodejno zaviranje v sili. Ena izmed izjemnih lastnosti EV3 bo sistem V2L (vehicle-to-load), ki omogoča, da avto deluje kot prenosna baterija, kar pomeni, da lahko napaja naprave, kot so sušilniki za lase ali kavni aparati, neposredno iz avtomobila.

Poleg tega bo KIA EV3 predstavljala nov sistem za enopedalno vožnjo, imenovan i-Pedal 3.0, ki omogoča prilagodljivo regenerativno zaviranje preko stikal na volanu.

KIA še ni razkrila uradne cene, vendar se pričakuje, da bo EV3 stal okoli 30.000 EUR. Ta cenovna točka bi lahko postavila EV3 kot zelo privlačno možnost na trgu električnih vozil, še posebej glede na obljubljene funkcije in zmogljivosti.

Foto: Kia

KIA EV3 predstavlja obetaven korak k dostopni električni mobilnosti. Z napredno tehnologijo, konkurenčnim dosegom in pričakovano dostopno ceno, bo ta SUV verjetno pritegnil veliko pozornosti na evropskem trgu. Če iščete cenovno ugoden prehod v svet električnih vozil, je KIA EV3 vsekakor model, ki ga morate spremljati. Pričakujemo, da bo ta mali SUV velik hit na trgu in bo prinesel novo raven dostopnosti in praktičnosti v segment električnih vozil.

Zdaj pa čakamo le še na uradno potrditev datuma prihoda in končne cene. Bodite pripravljeni, kajti KIA EV3 bo morda vaše naslednje vozilo.


V zadnjem času je zanimanje za električna vozila nekoliko upadlo, kar je presenetljivo glede na preteklo naraščajočo priljubljenost. KIA EV3 pa ima potencial, da to spremeni. Z odličnimi specifikacijami, s predvideno ugodno ceno in praktičnimi rešitvami, bi lahko bil ta model tisti, ki ponovno oživi zanimanje za električna vozila. Je cenovno dostopen, ponuja veliko prostora in ima napredno tehnologijo, kar ga postavlja v odličen položaj na trgu. Električna mobilnost morda doživlja trenutni padec, vendar z vozili, kot je KIA EV3, prihodnost še vedno izgleda svetla.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.