fbpx

Microsoft Build 2024: Nove AI-funkcije in sodelovanja – je to začetek “nove dobe”?

Novi AI-poganjani PC-ji in AI-funkcije v Windows

Microsoft Build 2024
Foto: Microsoft

Microsoft je na svojem večdnevnem dogodku Microsoft Build 2024 predstavil vrsto novih AI-funkcij in izdelkov, vključno s Team Copilotom, Copilot Studiom in 53 Vision. Podjetje je napovedalo tudi partnerstva z Devin AI in Khan Academy ter uvedlo nove funkcije za Azure in GitHub Copilot.

Microsoft je na svojem dogodku Microsoft Build 2024 predstavil vrsto novih AI-funkcij in izdelkov, ki obetajo izboljšanje uporabniške izkušnje in produktivnosti. Med najpomembnejšimi napovedmi so novi AI-poganjani PC-ji, številne AI-funkcije v Windows ter novi izdelki, kot so Team Copilot, Copilot Studio in 53 Vision. Poleg tega so predstavili tudi nova partnerstva z Devin AI in Khan Academy.

53 Vision in novi modeli 53

Microsoft je predstavil 53 Vision, nov multimodalni model z 4,2 milijardami parametrov, ki lahko razume in analizira slike ter besedilo. Poleg tega so uvedli še dva nova modela: 53 Small (7 milijard parametrov) in 53 Medium (14 milijard parametrov). Ti modeli omogočajo uporabo AI neposredno na napravah brez potrebe po povezavi v oblak, kar izboljšuje učinkovitost in dostopnost AI.

GPT-4 v Azure AI

Microsoft je napovedal, da bo GPT-4, najnovejši model OpenAI, na voljo v Azure AI Studio. To omogoča razvijalcem, da hitro in enostavno integrirajo AI-funkcije v svoje aplikacije, kar vključuje analiziranje in ustvarjanje besedila, zvoka in slik.

Team Copilot

Team Copilot je razširitev obstoječega Copilota, ki omogoča sodelovanje celotne ekipe. Integriran je v aplikacije Microsoft 365, kot so Teams in Loop, ter lahko deluje kot moderator sestankov, zapisovalec beležk in upravitelj projektov.

Copilot Studio

Copilot Studio omogoča uporabnikom ustvarjanje lastnih AI agentov, ki lahko samostojno opravljajo naloge. Ti agenti lahko avtomatizirajo dolgotrajne procese, kot so vnos podatkov in uvajanje novih zaposlenih, brez potrebe po stalnem posredovanju uporabnika.

Microsoft Fabric

Microsoft Fabric je integrirana platforma za analizo podatkov, ki združuje različne storitve, kot so podatkovni inženiring, skladiščenje podatkov in analiza v realnem času. Platforma omogoča upravljanje in analiziranje podatkov iz različnih virov, vključno z oblakom in lokalnimi podatkovnimi centri.

GitHub Copilot razširitve

GitHub Copilot zdaj podpira razširitve za zunanje platforme, kot so Azure, Docker, MongoDB in Stripe. Te razširitve razvijalcem omogočajo, da prek AI-pomagalca upravljajo različne funkcije svojih projektov brez zapuščanja svojega delovnega okolja.

Recall funkcija v Windows

Recall je nova funkcija, ki beleži vse dejavnosti uporabnika na računalniku, vključno z obiskovanjem spletnih strani, videoklici in vnosom besedila. Ta funkcija omogoča uporabnikom, da enostavno poiščejo preteklo vsebino, vendar pa vzbuja tudi pomisleke glede zasebnosti.

Nova partnerstva na obzorju

Microsoft je napovedal sodelovanje z Devin AI, kar bo omogočilo integracijo njihovega avtonomnega AI agenta, ki pomaga pri kodiranju, v Azure. Devin je zasnovan za pomoč razvijalcem pri ponavljajočih se nalogah, kot je re-platformiranje aplikacij. Microsoft je v partnerstvu s Khan Academy uvedel AI-pomočnika, ki bo brezplačno na voljo vsem učiteljem v ZDA. Ta pomočnik bo pomagal pri pripravi učnih načrtov, ocenjevanju nalog in spremljanju napredka učencev.

Zaključek:ima Microsoft že veliko prednost pred Apple in Google?!

Microsoftov dogodek Build 2024 je predstavil vrsto novih AI-funkcij in izdelkov, ki obetajo izboljšanje uporabniške izkušnje in produktivnosti. Z uvedbo novih modelov, platform in sodelovanj postaja AI vse bolj dostopna in uporabna za razvijalce in uporabnike po vsem svetu. Microsoft se zdi, da trenutno vodi v AI dirki, vendar bo konkurenčnost med njimi, Googlom in Applom še naprej spodbujala inovacije in izboljšave na tem področju.

Kaj menite o vseh teh novostih? Ali menite, da ima Microsoft trenutno konkurenčno prednost v primerjavi z Googlom in Applom? Delite svoje mnenje v komentarjih spodaj.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.