fbpx

Poklici, v katerih dela največ psihopatov

Hm, kaj pa je tvoja služba?

Foto: 20th Century Fox
Zadnjič posodobljeno: :

O-o, ste tudi vi izbrali poklicno pot psihopata? Morda je čas, da se zamislite.

Vsak med nami se je že znašel na točki, ko je svojega kolega ali sodelavca imenoval za “norega”, “nemogočega”! Toda, ali vaša služba dejansko privlači prave psihopate? V knjigi The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success avtor Kevin Dutton pojasnjuje, da obstajajo delovna mesta, ki lahko privabijo prave psihopate – in tudi delovna mesta, za ki imajo za to najmanj verjetnosti.

Pomembno je omeniti, da psihopat ni nujno tista oseba, ki ubija (čeprav se kdaj v pisarni morda počutite točno tako). V resnici psihopatom zgolj – in običajno – primanjkuje čustev in empatije ali sposobnost poistovetenja z drugimi. Dutton pravi, da “so številne karakteristike psihopata dejansko pogostejše pri direktorjih podjetij, kot pri tako imenovanih motenih kriminalcih – karakteristike, kot so površni šarm, egocentričnost, prepričljivost, pomanjkanje empatije, neodvisnost in osredotočenost.”

“Funkcionalni psihopati,” kot jih imenuje Dutton, “uporabljajo svojo neodvisno, nepopustljivo in karizmatično osebnost za uspeh v družbi.” Z drugimi besedami, psihopati pogosto živijo kot običajni ljudje z nekaj lastnostmi, zaradi katerih so drugačni.

Katera delovna mesta so torej najbolj privlačna za psihopate? Pomaknite se navzdol in si oglejte 10 najpogostejših poklicnih odločitev psihopatov, razvrščene po naraščajočem vrstnem redu glede na priljubljenost.

10. Javni uslužbenec

via GIPHY

Po mnenju Duttona je biti javni uslužbenec deseta najbolj priljubljena poklicna izbira za psihopate. Dejansko so vladni uradniki Združenega kraljestva leta 2014 razmišljali o rekrutiranju psihopatov z namenom, da bi ohranili red, saj naj bi bili “zelo dobri v kriznih situacijah”, “nimajo občutkov do drugih, niti moralnega kodeksa ter so običajno zelo inteligentni in logični”.

9. Kuhar

via GIPHY

Večina psihopatov ne želi škodovati drugim, zato ne skrbite, če imajo kuharji dostop do odprtega ognja in nožev. Psihopati uspevajo v kaosu, kjer lahko drugi ljudje odpovedo, kar je lahko eden od razlogov, da tako dobro delajo hektičnem okolju, kot je kuhinja.

8. Klerik

via GIPHY

V prispevku za Psychology Today je veteran FBI-ja Joe Navarro pojasnil nekatere razloge, zaradi katerih lahko psihopati začnejo kariero kot kleriki. Med njimi je tudi dejstvo, da lahko verske organizacije ljudem zagotavljajo sredstva za izkoriščanje drugih, hkrati pa dajejo legitimnost tovrstnim dejanjem. Prav tako je v tem poklicu enostavno sklepati poznanstva, kar lahko manipulativnim ljudem daje prednost pri dostopu do občutljivih informacij.

7. Policist

via GIPHY

Psihopati nimajo nujno skrivnih motivov. Ena od njihovih lastnosti je, da so lahko tudi pod najhujšim stresom mirni. Policisti imajo zelo intenzivno in nevarno službo, zato je lastnost, če ste v krizni situaciji ohranite mirne živce, dobrodošla. To bi lahko bil razlog, da je kazenski pregon priljubljena poklicna izbira za psihopate.

6. Novinar

via GIPHY

Dutton navaja nekatere lastnosti psihopatov kot so čar, osredotočenost, brezobzirnost in akcija – kar je vse koristno v novinarstvu, še posebej, če imate stroge roke za oddajo materialov in morate čimprej dobiti odgovore.

5. Kirurg

via GIPHY

Študija, objavljena v reviji The Bulletin of the Royal College of Surgeons of England, je želela ugotoviti, ali so kirurgi resnično psihopati. Rezultati so pokazali, da so konzultanti v učnih bolnišnicah dosegli višje rezultate na lestvici psihopatske osebnosti kot konzultanti v okrožnih splošnih bolnišnic, ki so še vedno dosegli višje rezultate kot splošna populacija. Možni razlogi, ki jih avtorji navajajo v svoji razpravi, so, da je “imuniteta na stres glavna osebnostna lastnost zdravnikov”, saj morajo kirurgi vsak dan sprejemati hitre in težke odločitve.

4. Prodajalec

via GIPHY

Psihopat, ki dela v prodaji, verjetno kaže lastnosti, kot so brezsramna samopromocija, kraja stikov drugih ljudi, neusmiljena želja po zaslužku čim več denarja in nezmožnost timskega dela. Glede na to, kako deluje vaša organizacija, je to lahko vaša najhujša nočna mora ali pa sanjski kandidat.

3. Medijska oseba na televiziji ali radiu

via GIPHY

Nekateri psihopati kažejo tudi narcizem, kar je nedvomno koristno pri delu, ki zahteva veliko pozornosti javnosti. Ta poklic bi lahko bil med psihopati priljubljen tudi zato, saj morate kot televizijski voditelj ali radijska osebnost ostati mirni pod pristikom.

2. Odvetnik

via GIPHY

Avtorica M. E. Thomas, samooklicana sociopatka, v knjigi Confessions of a Sociopath: A Life Spent Hiding In Plain Sight, trdi, da so ji lastnosti sociopata pomagale, da je postala boljša odvetnica. V objavi na Psychology Today odvetnica Ruth Lee Johnson pravi, da čeprav so psihopatske lastnosti, kot so samozavest, hladnokrvnost in šarm, pravnikom priročne, te lastnosti same po sebi niso dovolj.

1. Direktor

via GIPHY

Psihopati imajo nekaj, kar se imenuje “odpornost na kaos”. To ne pomeni samo, da ostanejo mirni pod stresom – včasih ustvarijo stres za vse ostale, ker so sami videti dobro, ko se vsi okoli njih spopadajo s težavami. Nekateri psihopati lahko s to metodo splezajo po karierni lestvici vse do vrha. Drugi niso nujno tako manipulativni in vrh dosežejo zgolj s svojimi veščinami.

Za tiste, ki pa se želite na vsak način izogniti psihopatom, pa je tukaj seznam poklicev, ki jih psihopati najmanjkrat izberejo.

1. Negovalec
2. Medicinska sestra
3. Terapevt
4. Obrtnik
5. Kozmetičarka / stilistka
6. Dobrodelni delavec
7. Učitelj
8. Ustvarjalni umetnik
9. Zdravnik
10. Računovodja

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!