fbpx

Polaroid ali fotografiranje na film: vrača se stari trend izdelave fotografij

Foto: Ian Dooley / Unsplash

Fotografije so odraz trenutka in so del naših vsakdanjih življenj. Kamere so zamenjali mobilni telefoni in vsak trenutek lahko ovekovečimo, ga objavimo na družabnih omrežjih ali pošljemo tistim, ki so nam dragi.

Toda včasih se izgubimo v morju fotografij, ki jih posnamemo v samo enem dnevu in morda je prav ta nasičenost povzročila, da se nekako nostalgično vračamo v preteklost, ko smo sliko razvili, jo držali v roki in jo shranili v album. Vse to je razlog za vse večjo priljubljenost analogne fotografije in instant kamer – polaroidov.

Zgodovina Polaroidov

Polaroidne kamere so bile na vrhuncu konec sedemdesetih let, njihova priljubljenost pa je trajala vse do devetdesetih let. Prvi modeli so se v trgovinah pojavili leta 1948 in popolnoma obnoreli svet. Bilo je revolucionarno odkritje, ki je spremenilo svet fotografije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Polaroid (@polaroid)

Eden od čarov polaroidne fotografije je bil, da nikoli niste zares vedeli, kakšna fotografija bo nastala. Ali bo slika zamegljena ali bo zadetek v polno. Polaroidni aparat, kakršnega poznamo danes, je skonstruiral ameriški znanstvenik in izumitelj Edwin Land. Konec tridesetih let 20. stoletja je ustanovil podjetje Polaroid, ki je leta 1948 na tržišče poslalo prve fotoaparate, ki so samodejno razvijali fotografije. Izdelovali so ga v ploščati škatli, ki je vsebovala baterijo, uporabnik je aparat le potisnil pod fotografsko lečo. Ko se je zaslonka odprla, se je film izpostavil svetlobi in v notranjosti aparata se je razvila fotografija, ki je samodejno pokukala na plano.

Čeprav se je Kodak kmalu začel zanimati za takšne kamere, je družba Polaroid imela dovoljenje za izdelovanje aparatov. Z razcvetom digitalizacije pa so polaroidi padli v pozabo. Vse do danes, ko so ponovno vse bolj priljubljeni in imajo številni največji svetovni proizvajalci kamer svojo različico tovrstnega aparata. Brez dvoma ima pri popularizaciji prste vmes tudi spletna aplikacija Instagram, kjer uporabniki posnemajo polaroidne fotografije v kvadratu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Polaroid (@polaroid)

Fotografija na filmu

Prav tako ponovno v ospredje prihaja analogna fotografija. V kolikor imate aparat še doma, morate le kupiti le film in začeti raziskovati čarobnost fotografije na filmu. Če aparata nimate, pa ga lahko kupite na spletu. Vedeti pa morate, da obstajajo razlike, tako med analognimi filmi, kot tudi med analognimi fotoaparati. Nekateri fotoaparati uporabljajo 35 mm film, drugi filme formata 110, nekateri pa film srednjega formata 120. Najpogostejši je film 35mm, ki ga še danes kupite v skoraj vseh trgovinah s fotografsko opremo. Nekateri fotografi in ljubitelji tovrstne fotografije to zvrst slikanja z ljubeznijo uporabljajo še danes, saj je čar tovrstnega slikanja povsem drugačen, slike pa lahko razvijejo tudi doma in prav to je čar te umetnosti.

Najboljše Polaroid kamere

Znižano za 9,71 EUR
instax Mini 11 Sofortbildkamera, Flieder-Lila
instax Mini 11 Sofortbildkamera, Flieder-Lila
Eingebaute Selfielinse mit Selfi-Spiegel; Automatikblitz für ideale Aufnahmen; instax mini film,...
79,00 EUR −9,71 EUR 69,29 EUR
Znižano za 15,77 EUR
Polaroid - 9027 - Polaroid Now I-Type Sofortbildkamera,...
Polaroid - 9027 - Polaroid Now I-Type Sofortbildkamera,...
Farbenfroher Spaß: Jetzt erhältlich in den 7 Farben des kultigen Polaroid-Spektrums.; POINT SHOOT....
129,99 EUR −15,77 EUR 114,22 EUR
Fujifilm instax SQ 6 EX D Sofortbildkamera, Aqua Blau
Fujifilm instax SQ 6 EX D Sofortbildkamera, Aqua Blau
Belichtungssteuerung, Stativgewinde; Selbstauslöser und Selfie-Spiegel; Makromodus für...
Znižano za 12,03 EUR
Fujifilm instax Mini 90 Neo Classic Kamera, Braun
Fujifilm instax Mini 90 Neo Classic Kamera, Braun
Party-Programm zur bsseren Ausleuchtung von Hintergründen; Kinder-Programm zur Aufnahme von schnell...
149,00 EUR −12,03 EUR 136,97 EUR

Zadnja posodobitev 2022-05-16 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nakup izdelkov brez DDV-ja na Amazon

Slovenske pravne osebe – zavezanci za DDV – lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja – davka na dodano vrednost, v kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik. Registracija je hitra in enostavna, z njo pa pridobite posebne poslovne popuste!

PRIJAVA PODJETJA IN NAKUP BREZ DDV

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!