fbpx

Polestar 3: električni SUV z velikim dosegom in izredno hitrim polnjenjem

Polestar 3; Foto: media.polestar.com

Polestar 3 je prvi Polstarjev SUV, ki se bo na električnem ʺigriščuʺ podal v neposreden boj s Teslo in BMW.

Polestar 3 je simpatičen električen SUV, ki si veliko oblikovalnih potez deli s predhodnima modeloma Polestar 1 in Polestar 2. Podobnosti najdemo tako spredaj kot zadaj, po novem, pa je prednja maska postala izredno ʺpametnaʺ. V njej se namreč skriva kopica naprednih radarjev in druge moderne tehnologije, spremenjeni žarometi pa odsevajo nov svetlobni podpis.

Pod zapeljivo zunanjostjo Polestar 3 se nahaja 400-voltna električna arhitektura, ki jo sestavljajo baterija s kapaciteto 111 kWh (107 kWh neto) in dva elektromotorja. Energije je dovolj za do 480 kilometrov dolgo pot, zaradi hitrega polnjenja z do 250 kW, pa bo baterija od 10 do 80 %, napolnjena v le 30 minutah. Gre za najhitrejše polnjenje v razredu, Polestar 3 pa poleg hitrosti ponuja še dvosmerno polnjenje in serijsko mehansko toplotno črpalko, ki poskrbi za optimalno temperaturo baterije in s tem posledično večji izkoristek in doseganje daljše prevožene razdalje.

Polestar 3; Foto: media.polestar.com

Polestar 3 ima na voljo 360 kW moči (490 konjskih moči) in 620 njutonmetrov navora. Od 0 do 100 km/h pospeši v 4,9 sekundah. Ob doplačilu okoli 6.000 evrov je na voljo tako imenovani paket Performance, ki ponuja 380 kW moči (517 konjskih moči) in 910 njutonmetrov navora. Čas pospeševanja od 0 do 100 km/h se v tem primeru zniža na 4,5 sekunde. Zaradi športnega paketa se tudi doseg avtomobila zniža na okoli 430 kilometrov.

Polestar 3; Foto: media.polestar.com

Notranjost električnega Polestar 3 krasi 14,5-palčni zaslon na osrednji konzoli, ki je podprt z najnovejšim operacijskim sistemom Polestar Android Automotive. Le ta vključuje serijsko vgrajene Googlove zemljevide, Googlovega govornega asistenta, posodobitve sistema preko interneta in serijsko vgradnjo brezžične funkcije Apple CarPlay. Standardna sta tudi paketa Plus in Pilot, ki prinašata zvočni sistem s 25 zvočniki Bowers & Wilkins, ogrevan volan, 22-palčna platišča in zapiranje vrat ʺsoft-closeʺ. Asistenčni sistemi so tudi v tem primeru na izredno visokem nivoju. Polestar 3 bo na voljo v drugi polovici leta 2023, zanj pa bo potrebno odšteti okoli 90.000 evrov.

Dodatne Informacije

polestar.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.