fbpx

Poleti vozite bosi ali v japonkah? Torej – kje vas lahko kaznujejo, če vozite bosi ali v japonkah?

Kje vas lahko kaznujejo, če vozite v japonkah ali bosi?

vozite bosi
Foto: envato elements

Poletje prinaša sproščenost, vendar vožnja v lahkotni obutvi, kot so japonke, lahko predstavlja nevarnost. Se sprašujete, ali je vožnja v japonkah ali celo bosa prepovedana? Preverili smo pravila po Evropi in ugotovili, kje vas lahko kaznujejo in kje vas le opozorijo.

Poletne temperature pogosto vabijo k sproščeni obutvi, kot so japonke, ali celo k vožnji bosih nog. Čeprav se zdi, da je ta način vožnje prijeten in osvežujoč, se lahko hitro spremeni v nevarnost na cesti. Ali ste vedeli, da lahko vožnja v japonkah ali brez obutve vpliva na vašo sposobnost upravljanja vozila? V nekaterih državah lahko zaradi neustrezne obutve prejmete kazen, drugod pa tvegate zmanjšano odškodnino v primeru nesreče. Preverili smo pravila in nasvete iz različnih evropskih držav, da bi vam pomagali razumeti tveganja in zakonodajo, povezano z vožnjo brez ustrezne obutve. Ostanite z nami in izvedeli boste, kje vas lahko kaznujejo, če vozite v japonkah ali bosi ter kako lahko vožnja brez ustrezne obutve vpliva na vašo varnost.

Združeno kraljestvo

V Združenem kraljestvu ni izrecno prepovedano voziti bosi ali v japonkah, vendar zakon zahteva, da lahko varno upravljate vozilo. Če vaša obutev (ali pomanjkanje le-te) povzroči nesrečo ali vas policija ujame pri nevarni vožnji, se lahko soočite s kaznijo do 5.000 funtov in devetimi kazenskimi točkami​ (Full Fact)​​ (ViaMichelin)​.

Nemčija

V Nemčiji ni zakonov, ki bi izrecno prepovedovali vožnjo bosih nog ali v japonkah. Vendar pa, če vaša izbira obutve vpliva na vašo sposobnost vožnje in povzroči nesrečo, lahko zavarovalnica zmanjša ali zavrne odškodninski zahtevek​ (DriveeGermany)​.

Francija

V Franciji zakon določa, da mora voznik vedno zagotavljati, da lahko varno upravlja vozilo. Policija lahko kaznuje voznika, če meni, da japonke ali bosonogost vplivajo na varnost vožnje​ (The Connexion)​.

Španija

Vožnja v japonkah je v Španiji prepovedana. Če vas policija ujame, vas lahko kaznuje z globo do 200 evrov​ (WeBuyAnyCar)​.

Kje ni posebnih pravil?

 1. Slovenija: Policisti vas bodo le opozorili, da bi morali imeti ustreznejšo obutev.
 2. Avstrija: Ni posebnih pravil, vendar lahko v primeru nesreče ugotovijo, da bi se nesreči lahko izognili z ustrezno obutvijo.
 3. Madžarska: Pravila niso zapisana v zakonih, vendar lahko neustrezna obutev vpliva na odgovornost v primeru nesreče.
 4. Nizozemska: Ni posebnih pravil, vendar lahko obutev vpliva na ugotavljanje krivde v primeru nesreče.
 5. Češka: Za osebna vozila ni posebnih pravil, za gospodarska vozila pa je obvezna ustrezna obutev.

Tveganja vožnje brez ustrezne obutve

Ne glede na zakonodajo, vožnja v japonkah ali bosih nogah predstavlja več tveganj:

 1. Slab oprijem: Japonke ali bose noge nudijo manj oprijema na pedalih, kar lahko podaljša reakcijski čas.
 2. Zagozdenje: Japonke se lahko zagozdijo med pedali, kar lahko povzroči nesrečo.
 3. Zmanjšana občutljivost: Vožnja bosih nog lahko zmanjša občutek na pedalih, kar oteži razlikovanje med plinom in zavoro​ (Full Fact)​​ (DriveeGermany)​​ (WeBuyAnyCar)​.

Priporočila za varno vožnjo

Da bi zagotovili varno vožnjo, je pomembno upoštevati nekaj osnovnih priporočil:

 • Nosite obutev z dobrim oprijemom: Izogibajte se obutvi z debelimi ali preveč tankimi podplati.
 • Izogibajte se široki obutvi: Poskrbite, da obutev ne bo preveč široka, da bi lahko nehote pritisnili na dva pedala hkrati.
 • Redno preverjajte obutev: Če je vaša obutev mokra ali umazana, jo pred vožnjo osušite oziroma očistite​ (ViaMichelin)​​ (Car Keys)​.

Zaključek

Vožnja v japonkah ali bosih nogah je v mnogih državah dovoljena, vendar ni priporočljiva zaradi varnostnih tveganj. Vedno je najbolje nositi ustrezno obutev, ki omogoča varen in natančen nadzor nad vozilom. Tako boste poskrbeli za varnost sebe in drugih udeležencev v prometu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.