fbpx

Poznal je vsako skrivnost človeške duše: Carl Jung je spoznal, da se sreča skriva v teh 5 stvareh

Glavni privilegij, ki ga imate v življenju je ta, da postanete točno to, kar ste, je govoril slavni psihiater Carl Jung.

Švicarski psihiater je oče analitične psihologije in veliko več kot le nekdo, ki nam je predstavil koncept nezavednega. Jung je bil specialist tudi na področju človeških čustev, fantazij, potreb in poti, ki vodijo do končne sreče. Vedel je, da smo ljudje sposobni tako čudovitih kot grozljivih stvari. Verjel je, da človek svoje upe in sanje uresniči le z individualizacijo, s procesom, ki pripelje do duševne svobode. Takšna svoboda nam omogoča, da živimo brez strahu ali tesnobe in da postanemo holisti, ki nimajo nič za skrivati. Takrat se namreč lahko manifestira naše “nezavedno”, kar omogoča, da jasneje vidimo svoj cilj.

Jung je tako razkril pet stvari, ki sestavljajo recept za srečo, hkrati pa opozoril, da bo obsesivno sledenje temu receptu sčasoma (na žalost) pripeljalo do kontraučinka. Da smo lahko resnično srečni, moramo, po besedah Junga, imeti jasno vizijo svojih ciljev, moramo biti prilagodljivi, odzivni in zaupati svoji intuiciji. Tu je njegov seznam petih stvari, ki človeka osrečujejo.

Da smo lahko srečni moramo imeti jasno vizijo svojih ciljev, moramo biti prilagodljivi, odzivni in zaupati svoji intuiciji.
Da smo lahko srečni moramo imeti jasno vizijo svojih ciljev, moramo biti prilagodljivi, odzivni in zaupati svoji intuiciji.

1. Močno fizično in duševno zdravje

Jung ni verjel, da je glavni cilj psihologije zdravljenje duševnih motenj, ampak je na njo gledal kot na instrument samoprepoznavanja, jasno opredelitev svojih ciljev in znanja. Zanj je bil isti ključ do sreče tudi fizično zdravje. Ta dva koncepta sta bila zanj namreč nerazdružljiva.

2. Zdrava razmerja

Živeti izolirano od drugih ljudi je narobe. Vsakdo rabi pozornost, prijateljstvo, varnost in ljubezen. Z nekom moramo komunicirati, deliti, širiti obzorja, za nekoga skrbeti in imeti nekoga, ki skrbi za nas. Brez tega ni sreče.

3. Sposobnost dojemanja lepot umetnosti in narave

Ustvarjalne osebe svoja čustva, ideale, inovacije in spretnosti umeščajo v stvari, ki izhajajo iz njihove domišljije, in to je Jung poimenoval kolektivno nezavedno. Moramo biti sposobni ceniti vse, kar nas navdušuje, nam prinaša zadovoljstvo in nas osrečuje. Enako velja za naravo. Vsi smo otroci narave. Vsako bitje na tem planetu nam lahko da pomembno znanje, le vedeti moramo, kam naj pogledamo.

Sposobni moramo biti  dojeti lepoto umetnosti in narave.
Sposobni moramo biti dojeti lepoto umetnosti in narave.

4. Vera v “nekaj”

Za Carla Junga je sreča nemogoča brez duhovne izpolnitve. Ni važno, ali gre za religijo ali filozofijo, vera v “nekaj” lahko tvori osnovo našega dobrega stanja. Vera daje smisel, poglablja vsako izkušnjo in napolni naš obstoj z namenom.

5. Zanimiva služba

Jung je veliko govoril o tem, kako si je kot otrok želel postati arheolog. Kljub temu ga je življenje odpeljajo v medicino in takrat se je odločil za psihiatrijo. V sebi je vedno ostal arheolog, le da je “kopal” po globinah človeške duše. Kako zanimiva je naša služba ne bo vedno odvisno le od nas, če pa bomo sprejeli prave karierne odločitve, nas bodo te vodile k zastavljenim ciljem.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.