fbpx

Prekmurje – Pri štorkljah doma

Odpravimo se v deželo štorkelj, kjer jim domačini pravijo "štrki" − v Prekmurje, deželo ravnic in visokih dimnikov, deželo navdiha in prijaznih ljudi. Meri kar 974 km², razdeljeno pa je na gričevnato Goričko, ravninsko Dolinsko in Ravensko ter zahodni del vinorodnih Lendavskih goric.

Največje mesto v Prekmurju je Murska Sobota, prav tako tudi najbolj severno mesto Slovenije in izhodišče za mnoge izlete po Prekmurju. A še preden prispemo do mesta, zavijmo na izvozu za Bakovce in si po malce daljši vožnji oddahnimo ter si povrnimo energijo s slastno malico v gostoljubni gostilni Rajh, kjer svoje goste razveseljujejo s specialitetami domače prekmurske in mednarodne kuhinje. Ob kavi si privoščimo kos prave prekmurske gibanice, tisti bolj lačni pa se lahko odločijo za toplo malico in uživajo v odkrivanju tradicionalnih prekmurskih jedi, ki jih je za dolg seznam, vse od bograča, kuhane govedine s smetanastim hrenom, prekmurskih kolin z bujto repo, do retašev, zlevank, krompirjeve solate z bučnim oljem in različnih pogač. Zaradi prekmurskega narečja ni nujno, da bomo natančno razumeli, kaj naročamo, a pustimo se presenetiti in uživajmo v njihovih specialitetah, ki nas vsekakor ne bodo razočarale. Nato pa le naprej, še nekaj kilometrov do Murske Sobote, kjer se v središču mesta nahaja Bike center, med tednom odprt od 10. do 18. ure in v soboto od 9. do 13. ure. V kolesarskem centru se je poleg ogleda njihove bogate ponudbe koles mogoče dogovoriti tudi za izlet po Prekmurju na kolesu. Pod njihovo znamko Pomurje on Bike je združen celovit sistem za promocijo regionalnega kolesarskega turizma, z razvito mrežo kolesarskih poti pa združuje kolesarjem prijazna gostišča, izposojevalnice koles, servise in naravnokulturne znamenitosti. Tako se lahko odločimo, da bomo Prekmurje odkrivali na kolesu in si izberemo nam najljubšo kolesarsko pot. Lahko pa se odločimo za malce drugačno kolo, ki omogoča “kotalečo se zabavo” za sedem kolesarjev v njihovem Bike centru v Moravskih Toplicah. Na privlačnem kolesu, ki se imenuje Conference Bike, sedi v krogu sedem ljudi in poganja kolo, poleg pa se zabava in uživa v brezskrbnem pogovoru. Za eno uro izposoje bomo odšteli 12,5 evra na osebo, lahko pa se zabavamo na njem cel dan. Po vožnji se prileže sprostitev, za katero poskrbijo v Termah 3000 v Moravskih Toplicah. Najprej se potopimo v njihove termalne vrelce, nato pa se prepustimo energijski masaži z vročimi vulkanskimi kamni za 45,70 evra, da preprečimo v naslednjem dnevu kakršnekoli bolečine v mišicah.

Lectovo srce in makova polja
Zdaj pa je prišel še čas za spoznavanje umetnostno- zgodovinske dediščine Prekmurja. Zato je naša naslednja destinacija naselje Selo, ki ga krasi rotunda sv. Nikolaja, izjemen spomenik okrogle romanske arhitekture in gotskega slikarstva. Nastala je v sredini 13. stoletja. Njen pomen povečujejo kakovostne slikarije na temo pasijona, nastale v začetku 15. stoletja. Po ogledu nadaljujmo pot do lepega sončnega grička Kermedina, ozrimo se na poljane, okrašene z makovimi cvetovi, nato pa se seznanimo s sladko domačo obrtjo. Tam že tretja generacija izdeluje raznovrstne medenjake, ki jih pečejo po recepturah, starih nekaj stoletij. Nekaj posebnega je njihovo figuralno lectovo pecivo, med katerim ponosno izstopa lectovo srce, ki simbolizira ljubezen, veselje, praznovanje, skratka, vse dobro in lepo. Zato se le odločimo za takšen spominek in z njim razveselimo še naše najdražje, ali pa si na eni od mnogih turističnih kmetij na poti kupimo zdravilno bučno olje. V Pomurju se je temnozelena tekočina uveljavila kot žlahtna začimba in izjemno živilo, ki prispeva k oplemenitenju arome in prepoznavnosti okusa tradicionalne kulinarične in gastronomske prakse. Njegove izjemne učinke promovirajo tudi zdravniki, ki ga priporočajo pri slabem delovanju mehurja in za zniževanje holesterola. Zato le poskrbimo za svoje telo in ne odidimo domov brez stekleničke zdravja.

Ličkanje in žetev
A mnogi med nami že uživamo na počitnicah, zato našo avanturo lahko podaljšamo vsaj še za dan ali dva. Le štiri kilometre od Moravskih Toplic se nahaja turistična kmetija Flisar, ki poleg klasične ponudbe – prenočišče in polpenzion – nudi tudi aktivno preživetje na svoji kmetiji. Tako se lahko seznanimo z ličkanjem koruze, pomagamo pri trgatvi ali se udeležimo žetve. Če pa nas kmečka opravila ne navdušujejo, se lahko ponovno zapeljemo “en krog” na kolesu in odkrijemo številne lepote Prekmurja, ki pa jih vseh žal v enem dnevu ni mogoče doživeti.

Dodatne Informacije

Informacije:

GOSTILNA RAJH – Bakovci, Soboška ulica 32, Murska Sobota, (02) 543 90 98

BIKE CENTER – Obrtna 28, Murska Sobota

TERME 3000 – Kranjčeva ulica 12, Moravske Toplice, (02) 512 22 00

TURISTIČNA KMETIJA FLISAR – Dolga ul. 216, Moravske Toplice

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!