fbpx

Premikanje ure 2021: kdaj je premik ure na poletni čas 2021 in kdaj je premik ure na zimski čas 2021?

Kdaj bo potekalo premikanje ure 2021? Tudi letos bomo uro prestavili dvakrat: in sicer bomo imeli premik ure na poletni čas 2021 v marcu in premik ure na zimski čas 2021 v oktobru. Očitno premikanju ure še ni odtiktakalo!

Kdaj bo premikanje ure 2021? Letos nas prvi premik ure, premik ure na poletni čas 2021, čaka na zadnjo nedeljo v marcu, 28. marca 2021. Takrat bomo ob 2.00 zjutraj kazalce ure prestavili za eno uro naprej, torej na 3.00.

Drugo premikanje ure 2021, premik ure na zimski čas 2021, pa nas čaka na zadnjo nedeljo v oktobru, torej bomo kazalce ob 3.00 zjutraj na 2.00 premaknili 31. oktobra 2021.

Premikanje ure 2021 torej bo, in kot vedno, dvakrat!

Premikanje ure 2021 bo!

Ukinitev premikanja ure v 2021 malo verjetna

Verjetnost, da bomo v EU v 2021 ukinili premikanje ure, je zelo majhna. Tako kot ves svet, je bila tudi EU zasedena z zdravstvenimi in ekonomskimi učinki pandemije s Covid-19. V Evropskem svetu se pogajanja še niso začela, zaradi česar je zelo malo verjetno, da bi se nova pravila – četudi hitro dogovorjena – začela uporabljati že letos.

Pa da ne boste mislili, da vse države na svetu premikajo uro: Islandija, Japonska, Južna Koreja, Tajvan, Rusija, Kitajska, Indija, Južna Amerika in Južnoafriška republika ure nikoli ne premikajo, ampak so vseskozi v zimskem času.

“Hitlerjeva ura”

Včasih trdijo, da je poletni čas predlagal Benjamin Franklin v pismu urednikom Pariškega dnevnika. Kakorkoli, članek je bil hudomušen, in Franklin ni predlagal poletnega časa, ampak je menil, da morajo ljudje prej vstati in prej leči v posteljo. Prvi, ki je zares predlagal prehod na poletni čas, je bil angleški gradbenik William Willet. Prva država, ki mu je prisluhnila in začela premikati uro, je bila Kanada (1908). V Evropi je bila prva Nemčija (1916), sledile so ji Francija, Velika Britanija in Avstrija. Med drugo svetovno vojno se je poletnega časa posluževal tudi Adolf Hitler, zato še danes marsikdo reče premikanju urnih kazalcev “Hitlerjeva ura”. Čeprav so po drugi svetovni vojni poletni čas ukinili, so ga zaradi energetske krize v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja ponovno vpeljali.

Premik ure na poletni čas 2021 nas čaka na zadnjo nedeljo v marcu, premik ure na zimski čas 2021 pa zadnjo nedeljo v oktobru.

Smrtonosno premikanje ure

Zahodni breg je imel septembra 1999 še vedno poletni čas, Izrael pa je uro premaknil na zimski čas. Teroristi iz Zahodnega brega so pripravili tempirane bombe in jih pretihotapili v Izrael. Ker pa se spremembe časa niso zavedali oziroma jih je ta popolnoma zmedla, so bombe eksplodirale eno uro pred načrtovanim. Umrli so trije teroristi, ki so imeli načrt, da ubijejo 2.000 ljudi.

Premikamo uro leta 2021 zadnjič?

Mnogi ljudje sovražijo menjavo ure, ko se marca začne poletni čas, vendar se je zdelo, da je Evropska unija pripravljena storiti več kot le pritoževati se nad tem. Tako je evropski parlament je marca 2019 glasoval za popolno opustitev menjave ure in določil dveletni prehodni rok.

Evropska celina, polna ljudi, ki so naveličani prestavljanja ure, naj bi torej to jesen zadnjič premaknila uro. Države, ki bi se odločile za poletni čas, bi marca končno “skočile naprej”, medtem ko bi tiste, ki imajo raje zimski urnik, svojo zadnjo uro spremenile oktobra.

Kot kažejo evropske izkušnje, ubiti “poletni čas” ni lahko. Glavni krivec za zamudo je nedvomno pandemija, po možnosti z majhnim stranskim učinkom brexita. Hkrati pa mora tudi evropska komisija narediti natančno oceno posledic ukinitve poletnega časa. Do takrat, pa bomo kazalce še vedno premikali. Po vsej verjetnosti torej še nekaj let?!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!