Foto: Chevanon Photography/Pexels

Raziskava: kofein pred vadbo lahko pospeši izgorevanje maščob

Kava lahko pomaga pri izgubi kilogramov

Zadnjič posodobljeno: :

Obožujete jutranji vonj po sveži kavi? Vsekakor gre za eno najljubših poživil, ki lahko na naše zdravje deluje tudi blagodejno, če le-to uživamo v pravi meri. Mi si brez te opojne substance jutra ne znamo niti predstavljati. Kaj pa vi?

Znano je, da naj bi kava imela številne pozitivne učinke, tokrat pa so znanstveniki dognali, da kava pred pričetkom treninga pospeši izgorevanje maščob. Študija na 15 mlajših moških, kjer so ugotovili, da tri miligrame kofeina na kilogram telesne teže med vadbo pospeši izgorevanje maščob. Kava kot poživilo je pogosto povezana z boljšimi atletskimi rezultati, čeprav znanstveni dokazi, ki stojijo za to teorijo, niso tako obsežni.

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Analize, ki so jih objavili, kažejo na to, da kofein poveča zmogljivost vadbe, poveča aerobno moč, vzdržljivost. Da bi raziskali, kako kofein pospešuje izgorevanje maščob, so znanstveniki z oddelka za fiziologijo španske univerze v Granadi med zmernim treningom preučevali učinek vnosa kofeina na največjo stopnjo oksidacije maščobe pri aktivnih mlajših moških.

Petnajst prostovoljcev, starih povprečno 32 let, se je v štirih tednih udeležilo štirih testov. Ob 8. uri zjutraj in ob 17. uri so dobili dodatke placeba in kofeina, po pol ure pa so začeli telovaditi. Rezultati so pokazali, da se je po zaužitju kofeina izgorevanje maščob zjutraj povečalo za 10,7 odstotka, popoldne pa za kar 29 odstotkov. Španski znanstveniki pravijo, da je uživanje močne skodelice kave ali enakovredne količine kofeina tik pred zmerno intenzivnim aerobnim treningom popoldne najučinkovitejše, saj pride prav takrat do največjega izgorevanja maščob.

Foto: Content Pixie/Pexels

Upoštevati pa je treba, da lahko prekomerno uživanje kofeina povzroči tudi neprijetne stranske učinke, kot so nespečnost, živčnost, tesnoba, pospešen srčni utrip, slabost in glavobol. Pri ljudeh z nekaterimi zdravstvenimi težavami, kot je nepravilen srčni ritem, lahko kofein te simptome le še poslabša.

Zato previdnost pri uživanju črne kave ni odveč!

Dodatne Informacije

biomedcentral.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kako najbolje izkoristiti poletni čas, če začutimo učinke pandemičnega leta?