Jesen je končno tukaj in z njo sezona kostanja, živobarvnega listja in slastnih buč. Prav buče kraljujejo mnogim receptom: najdemo jih lahko v juhah, sladicah in tudi glavnih jedeh. Za vas smo pripravili recept za slastne njoke iz rumene buče, ki je povsem enostaven in ne zahteva veliko sestavin.
Jesen zaradi svojih živih barv marsikomu predstavlja najljubši letni čas, takrat pa se lahko razveselimo tudi slastnih bučnih jedi. Ena od okusnih idej za kosilo so bučni njoki, katerih priprava je povsem enostavna tudi za tiste, ki so njoke navajeni kupiti v trgovini. Za recept en boste potrebovali veliko časa ali sestavin, z njim pa boste gotovo navdušili svoje najbližje.
Bučni njoki
Sestavine
- 1 kg buč
- 1 žlica olivnega olja
- 260 g moke po izbiri
- 50 g koruznega škroba
- 1 jajce
- 50 g naribanega parmezana
- ščepec soli
Navodila
- Bučo olupite, ji odstranite semena in jo narežite na kvadratne kose z dolžino 1 cm.
- Kose buče položite v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Pecite približno 1 uro na temperaturi 180 °C. Ko je buča pečena, jo vzemite iz pečice in počakajte 15 minut, da se na sobni temperaturi ohladi.
- Kose buče položite v večjo skledo. Zatem jih z ročnim mešalnikom zmešajte, dokler ne dobite teksture pireja.
- V drugi skledi zmešajte moko in koruzni škrob. Po sredini testa nato naredite vdolbinico in vanjo položite bučni pire. Dodajte še sol, jajčni rumenjak in parmezan. Vse skupaj premešajte in zgnetite z rokami.
- Testo sploščite na površini, ki ste jo poprašili z moko. Nato ga razdelite na 10 kosov in vsakega od njih z valjem oblikujte v “klobaso”, debelo približno 2 cm. Nato vsak kos narežite na enako velike njoke.
- Njoke v vreli, posoljeni vodi kuhajte približno 5 minut oz. dokler ne priplavajo na površje. Postrezite same ali z omako. Dober tek!