fbpx

Recept: domača majoneza na hitro

Recept - domača majoneza na hitro

Domača majoneza nasprotno od pričakovanj ni noben bavbav. Majoneza je vsestransko živilo. Zakaj bi jo kupovali, ko pa jo lahko doma pripravite v manj kot minuti? Brez heca! Imate pri sebi olje, jajca, sol in limono? Potem imate vse, kar potrebujete za domačo majonezo! Na tako preprost in hiter recept za majonezo še niste naleteli. Odslej boste prisegali le še na to majonezo!

Vas zanima, kako se pripravi domača majoneza na hitro? Majonezo je po naključju izumil francoski kuhar leta 1756, potem ko mu je zmanjkalo smetane za hladno omako iz smetane in jajc in je smetano nadomestil z oljem. Vse ostalo je zgodovina. A če ste mislili, da znajo okusno majonezo danes pripraviti le kuharski mojstri in prehrambni velikani, se motite. Ko boste spoznali, da lahko domačo majonezo naredite v nekaj minutah in iz povsem vsakdanjih živil, ki jih imate ta trenutek tudi doma, nikoli več ne boste posegli po industrijsko pripravljeni.

PREBERITE ŠE: Recept: gobova omaka kot iz restavracije

Pri pripravi majoneze velja razmerje en rumenjak na 175 ml olja.
Pri pripravi majoneze velja razmerje en rumenjak na 175 ml olja.

Za izdelavo priljubljene in vsestranske omake iz rumenjakov in olja ne potrebujete nikakršnega kuharskega znanja, ta recept se namreč ne more ponesrečiti nikomur. Vse, kar od vas zahteva, je, da potrebne sestavine zmešate skupaj. Da tako preprosto je. In vi ste jo kupovali v trgovini …

Recept – domača majoneza na hitro:

Sestavine – domača majoneza na hitro:

  • 5 dl olja
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 jajci
  • 2 žlici limoninega soka (ali bel vinski kis)
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • malo gorčice
Do domače majoneze vas loči le nekaj minut.
Do domače majoneze vas loči le nekaj minut.

Postopek priprave domače majoneze:
Vse sestavine – ključno je, da so ogrete na sobno temperaturo, enako velja za posodo, v kateri majoneza nastaja – dodamo v ozko visoko posodo. Najprej vanjo zlijemo rumenjak, zaključimo pa z oljem. Vzamemo palični mešalnik in ga za najmanj pet sekund pritisnemo ob dno, da se omaka premeša in nastane emulzija. Mešalnik nato počasi dvigujemo in spuščamo. Po nekaj minutah je majoneza pripravljena. Če se ne zgosti dovolj, dodamo nekaj kapljic vroče vode, če je pregosta, jo razredčimo z žlico vode.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!