Grisini so hrustljave in tanke palčke iz kvašenega testa, ki se tradicionalno postrežejo kot prigrizek v italijanski kuhinji. Pogosto jih postrežejo z omakami, sirom ali pršutom.
Grisini so odličen prigrizek ali pa se uporabljajo kot dodatek k solatam, juham ali drugim jedem. Prav tako so precej enostavni za pripravo doma, kar povečuje njihovo priljubljenost med ljubitelji kuhinje.
Palčke grisini morajo biti dovolj tanke, da se dobro spečejo. Če boste delali po receptu, lahko pripravite odlične grisine.
Hrustljavi grisini
Sestavine
- 150 g bele pšenične moke
- 50 g polnozrnate moke
- 50 g pšeničnega zdroba
- 20 g sončničnih semen
- 20 g mletega lanenega semena
- 15 g sezamovih semen
- 1 žlica bučnih semen
- 5 g suhega kvasa
- 3/4 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička sladkorja
- 50 ml oljčnega olja
- približno 100 ml tople vode
- olje in voda, za premaz
- malo morske ali himalajske soli za posip
Navodila
- V suhi ponvi popražite sezamova semena, nato še sončnična in bučna. Jih zmeljete.
- Presejete polnozrnato in belo moko. Dodate zdrob, pražena semena, lanena semena in sol ter premešate.
- Vmešate sladkor in kvas, nato 100 ml vode in olje, začnete mešati z žlico, nato pa z rokami zgnetete testo. Po potrebi dodate še malo vode ali moke.
- Testo pokrijete s krpo in pustite na toplem približno pol ure.
- Razdelite ga na 20 enako težkih kroglic. Vsako oblikujte v približno 20 cm dolgo palčko, torej toliko, kot je širok pladenj, v katerem jih boste pekli.
- Na pekač položite peki papir in po njem razporedite pripravljene grisine. Premažete jih z mešanico vode in olja, rahlo posolite in postavite v pečico, ogreto na 160 °C. Pečete 20-25 minut oziroma dokler ne postanejo zlato rjave in hrustljave.
- Običajno so na koncih nekoliko temnejši. Shranite jih v posodo s pokrovom.