fbpx

Recept: Mini Pavlove tortice z jagodami so sladka simfonija, ki pleše po brbončicah

Foto: envato

Ko se poletje prevesi v svoj vrhunec, jagode pa zorijo do popolnosti, se ljubitelji sladic vse pogosteje odločajo za nežno, a izjemno okusno poslastico – mini pavlove s svežimi jagodami. Ta izvrstna sladica, poimenovana po ruski baletki Anni Pavlovi, se je skozi leta razvila v simbol kulinarične elegancije in prefinjenosti. V nadaljevanju bomo raziskali, kako je pavlova prispela na naše krožnike ter kako si lahko sami pričaramo te male umetnine doma.

Pavlova, po mnenju mnogih ena najlepših sladic na svetu, je svoje ime dobila po Anni Pavlovi, ki je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja plesala po Novi Zelandiji in Avstraliji. Ob njenem obisku so se hotelirji in slaščičarji presegli in ustvarili sladico, ki je odražala njeno lahkotnost in eleganco. Kljub dolgoletnim razpravam med Novozelandci in Avstralci o tem, kdo je sladico izumil, je pavlova nesporno postala del njihove kulinarične dediščine.

Foto: Eugene/Unsplash

Mini pavlove

  • Obroki: 12
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine za skorjo:
  • 200 g sladkorja
  • 2 žlici smetane
  • 4 beljaki
  • ščepec soli
  • pol žličke vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlička kisa
  • Sestavine za kremo:
  • 100 g jagod
  • 240 ml smetane za stepanje
  • 30 g sladkorja v prahu
  • jagode za okras

Navodila

  1. Segrejte pečico na 170 stopinj.
  2. V veliki skledi penasto umešate beljake, posolite in na srednji hitrosti na kratko premešate.
  3. Nato po eno žlico dodajajte sladkor in gustina, ki ste ju predhodno zmešali v posebni posodi. Med dodajanjem sladkorne mešanice in gustina mešate na srednji hitrosti.
  4. Ko porabite vso mešanico sladkorja in gustina, povečajte hitrost, da se beljaki sprimejo v trdo kremo.
  5. Ko je sneg iz beljakov popolne gostote dodajte ekstrakt vanilje, kis in rahlo stepite, da se vse poveže.
  6. Iz dobljenega snega na pekaču, obloženem s peki papirjem, s slaščičarsko vrečko oblikujemo osem gnezdnih kupčkov in jih dajte v pečico, ki jo znižate na 150 stopinj. 6. Pečete 30 minut, nato pečico ugasnete in vrata pečice do polovice odprete, da se skorjice še malo posušijo. Pustite tako približno eno uro, dokler se popolnoma ne ohladijo.
  7. Jagodno kremo pripravite tako, da jagode nasekljate na majhne koščke, jih potresete s sladkorjem v prahu in dodate smetani za stepanje, ki ste jo prej stepli.
  8. Če se vam zdijo jagode dovolj sladke, lahko sladkor izpustite.
  9. Ko se kore bljakov dovolj ohladijo, jih nadevate z jagodno kremo.
  10. Vse skupaj dodatno okrasite z jagodami, ki ste jih narezali na kocke, lahko pa dodate tudi drugo jagodičevje ali lističe mete za malo zelenja.

Za pripravo mini pavlov je potrebna predanost, saj mora biti beljakov sneg stepen do popolnosti. Začnete s stepanjem beljakov v čvrst sneg, postopoma dodajate sladkor, dokler zmes ne postane sijoča in stabilna. Na pekač nanesete majhne kroge meringe in jih pečete pri nizki temperaturi, da ohranijo belo barvo in postanejo hrustljavi na zunaj, a ostanejo mehki v sredici. Tradicionalno se pavlove napolnijo s stepeno smetano, ki jo lahko obogatite z vaniljevim ekstraktom za dodatno aromo. Na vrh nanesete sveže jagode, ki jih lahko predhodno marinirate v malo sladkorja in limoninega soka, da izločijo sokove.

Mini pavlove so idealne za poletne zabave, saj jih je mogoče elegantno postreči in so ravno prav velike, da se gostje lahko posladkajo brez občutka prenajedanja. Prav tako ponujajo priložnost za eksperimentiranje z različnimi sadnimi kombinacijami – poleg jagod so odlične tudi z malinami, kivijem ali celo tropskim sadjem.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.