fbpx

Recept: Piadina Romagnola – avtentična italijanska ploska pogača, ki je idealen kruh za sendvič

Raj za ljubitelje italijanske kuhinje

Piadina Romagnola
Foto: envato elements
Zadnjič posodobljeno:

Piadina Romagnola, priljubljena italijanska ploska pogača, je preprosta, a okusna jed, ki izvira iz regije Romagna v Italiji. Gre za priljubljeno ulično hrano, ki se odlično poda k različnim nadevom - od svežega sira do zelenjave in pršuta. Piadina je kot nalašč za hitro kosilo ali večerjo, njena priprava pa je tako preprosta, da bo z njo kos tudi začetnik v kuhinji. Spoznajte, kako pripraviti to avtentično italijansko poslastico in presenetite svoje bližnje z okusom Italije.

Piadina Romagnola, tradicionalna italijanska ploska pogača, je pravi kulinarični dragulj regije Romagna v osrednji Italiji, ki se ponaša s statusom zaščitene geografske označbe (PGI). Ta skromna, a okusna jed ima bogato zgodovino, ki sega nazaj v 14. stoletje. Zanimivo je, da je prva omemba piadine zabeležena že v dokumentu iz leta 1371.

V 16. stoletju je lokalni zdravnik Costanzo Felici piadino opisal kot “grozno hrano”, čeprav je bila priljubljena med ljudmi. Kljub temu je piadina nadaljevala svojo pot skozi zgodovino in si utrla pot do priljubljenosti v 20. stoletju, predvsem po zaslugi pesnika Giovannija Pascolija. Njegova pesem “La Piada” iz leta 1909 je piadini dala nov pomen, opisal jo je kot “kruh dela”. Od takrat naprej je turizem pomagal piadini do kulinarične slave.

Piadina Romagnola
Foto: envato elements

Piadina Romagnola

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 400 g bele moke
  • 80 ml oljčnega olja ali 100 g svinjske masti
  • 200 ml mlačne vode
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška

Navodila

  1. V veliki skledi zmešajte moko, sol in pecilni prašek.
  2. Dodajte oljčno olje ali svinjsko mast in mlačno vodo. Z rokami zgnetite testo, dokler ne postane gladko.
  3. Testo pokrijte s krpo in pustite počivati 30 minut.
  4. Na pomokani površini testo razdelite na 4 enake dele in vsakega razvaljajte v krog premera približno 30 cm.
  5. V ponvi na srednji temperaturi pečite vsako piadino približno 2-3 minute na vsaki strani, dokler se ne pojavijo zlato rjave lise.
  6. Postrezite toplo, z izbranim nadevom – od svežega sira, zelenjave do tanko narezanega pršuta.

Tradicionalno se testo za piadino razvalja in peče na terakotnem pladnju, nato pa se jo uživa takoj po peki. To metodo še vedno uporabljajo v Casa Artusi, ustanovi, posvečeni Pellegrinu Artusiju, gastronomu iz konca 19. in začetka 20. stoletja, ki velja za botra italijanske kuhinje.

Današnja piadina, znana kot Piadina Romagnola, izvira iz 20. stoletja. V Italiji je sicer veliko vrst nekvašenega kruha, vendar je prav piadina tista, ki je postala simbol regije. Sodobni recepti za piadino se razlikujejo od gospodinjstva do gospodinjstva, večinoma pa spadajo v eno izmed dveh kategorij: velika in tanka piadina iz mesta Rimini, obmorskega mesta na Jadranu, in manjša ter debelejša iz mesta Forlì, ki leži nekoliko bolj v notranjosti. Seveda obstajajo še mnoge druge variante, ki odražajo bogato raznolikost te priljubljene italijanske jedi.

Ko boste enkrat poskusili domačo Piadino Romagnolo, boste težko pozabili na to preprosto, a nadvse okusno jed. In ne pozabite: pri Piadini je vse v nadevu, zato bodite kreativni!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.