Foto: Televisa

Res se boste nasmejali! To je nekaj stavkov in situacij, značilnih za mehiške telenovele

Zadnjič posodobljeno: :

Scenaristi priljubljenih telenovel imajo resnično bujno domišljijo, s pomočjo katere nas ali pa so nas obržali pred televizijskimi zasloni. In ob teh spominih na mehiške telenovele se boste resnično nasmejali!

V vsaki epizodi – teh jeobičjano trimestno število – se našim naljubšim likom kaj zgodi in tako nastane prava drama. Formula za vse telenovele je približno enaka: čas teče drugače kot v resničnosti, vedno pa se najde tudi ena gospodinja oziroma služabnica, za katero tekom telenovele izvemo, da je mati enega izmed glavnih likov.

Kaj smo se naučili iz mehiških telenovel?

Ni telenovele, kjer ne bi nekdo skrival temne skrivnosti iz preteklosti. Celo protagonisti imajo svojo temno stran. Običajno lahko takšna skrivnost uniči življenja številnih likov, popoln trenutek za njeno odkritje pa so pogreb, poroka, v bolnišnici ali pa ob neki drugi priložnosti, kjer je na enem mestu več ljudi. Pri odkritju je nepogrešljiva dramatična glasbena podlaga, obstaja pa tudi možnost, da kateri izmed likov pade v nezavest.

via GIPHY

Vsaka telenovela ima tudi glavno negativko. Ona je največja spletkarka in svoje zamisli udejani skoraj v vsaki epizodi. Velikokrat se zgodi, da zanosi z ljubimcem, otroka pa podtakne možu. Obstaja tudi različica, v kateri otroka izkoristi za izsiljevanje, da bi dosegla svoj cilj, kot je na primer to, da bi glavni lik (običajno bogat), ostal ob njej.

via GIPHY

V telenoveli ne sme manjkati niti izguba spomina, kar je ponavadi ultimativni zaplet. Eden izmed glavnih likov izgubi spomin, to pa je posledica nesreče, ki jo je preživel čisto po naključju. Tisto, kar mu lahko vrne ali pa vsaj osveži spomin, je srečanje s staro ljubeznijo, ob kateri ponovno začuti povezanost kot tisti prvi dan, ko sta se spoznala … čeprav se ničesar ne spomni.

via GIPHY

Glavni junak telenovele ponavadi izhaja iz bogate družine, živi v vili in dela v družinskem podjetju. Če je “bad boy”, ima tudi svoje luksuzno stanovanje, v katerem biva z ljubico, ki je ponavadi slab človek. Če pa je naš glavni junak pošten fant, potem ljubezen svojega življenja prevara samo takrat, ko je pijan ali zadrogiran.

via GIPHY

Izrazi v španščini, ki smo se jih naučili zahvaljujoč telenovelam

Yo soy tu madre! – Jaz sem tvoja mama!
Estoy embarasada! – Noseča sem!
Te odio! – Sovražim te!
Calmate! – Pomiri se!
No me tocas! – Ne dotikaj se me!
Te voy a matar! – Ubil te bom!
Largate de aqui! – Poberi se!
Pobrecita! – Ubožica!
No te quiero eschuchar! – Ne želim te poslušati!
No puedo mas! – Ne morem več!
Adelante! – Naprej!
Eres estupida! – Neumna si!
Desgraciada infeliz! – Nesrečnica podla!
Es un desgraciado! – Podlež je!
Callate la boka! – Utihni!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!