Se sprašujete, zakaj vaša ljubezen ni bila dovolj?

Ste nekdo, ki nenehno daje, daje in daje?

Foto: Ali Pazani / Unsplash

Vse veste o dajanju podpore, utehe, kako biti tam, ko oseba potrebuje ramo za jok. Naučili ste se pozorno poslušati in razumeti težave drugih ljudi. Naučili ste se deliti svoj čas, energijo in pozornost – drugim. In sedaj se sprašujete, kako to, da čeprav ste nekomu dali vse - sebe, svoje srce in ljubezen, da mu to ni dovolj. Zakaj?

V vaših mislih je zmešnjava. Ne veste, česa ne storite prav. Kako, zakaj, če pa jim dajete vse kar lahko.

Pomislite, morda ljudje sprejmejo le tisto, kar potrebujejo v ljubezni, in niso pripravljeni sprejeti več kot le to. Morda niti ne znajo vračati ljubezni, ker je ne znajo sprejemati.

Ali boste lahko kdaj nekomu dali samo tisto, kar zahteva

Se boste naučili postavljati meje? In če se boste omejili na te meje, ali ste lahko sploh še to, kar ste? Če v ljubezni ne dajete vsega, kar imate in znate, kdo boste? Se boste počutili razočarani, če boste čutili nekje v sebi, da ne boste dali dovolj?

Ne gre za to, kaj je preveč in kaj premalo, ne gre za dajanje in prejemanje, ampak za odgovornost za izmenjavo. Če daste vse, se zelo hitro znajdete v položaju, da delate vse – opravljate vso čustveno delo, si prisvojite vso ljubezen in odgovornost za zvezo.

V tem neravnovesju se druga oseba distancira. Razočarana, je nad tem, ker ne more in ne more vrniti tistega, kar ji dajete. Počuti se slabo. Vaše dajanje ji na neki način odvzame odgovornost za njeno dajanje, njeno prisotnost in vlaganje v odnos. Njen doprinos k zvezi. Zdi se, da odnos ustvarjate le vi. Brez njih.

Meje vas ne omejujejo

Meje vas opomnijo, da ste za določene stvari odgovorni vi, in da se po tej meji začne odgovornost druge osebe. Namenjene so za razvijanje spoštovanja do sposobnosti druge osebe, da prevzame odgovornost in potrpljenje, da ji dovolite, da to počne s svojim tempom in na svoj način.

Ne veste ali bi še vztrajali. Je to prava pot. foto: Engin Akyurt / Pexels

Navajeni ste, da vedno pomagate, da nudite podporo in razumevanje, da opravljate različne stvari, ki drugim olajšajo življenje. Vendar jim na ta način odvzamete izkušnjo širjenja lastnih meja, lastne odgovornosti za vlaganje v odnos. Zakaj bi se potem trudili, če že vi to počnete?

Zakaj tisti, ki jim toliko dajete, niso hvaležni za to

In zakaj se umaknejo in distancirajo, namesto da bi vas oboževali? Opazujte se in zaznajte svojo ranljivost. Dajete, ker tako čutite. Čutite, kako težko je nekomu in ne prenesete občutka, da nekdo trpi, hočete mu pomagati. Vendar če želite storiti vse namesto njih, to ni prava pomoč in podpora. Pomagajte jim, da se lahko spopadejo s svojimi težavami in krizami. Vi vidite, kaj moti to osebo, in veste, kaj mora storiti, vendar tega ne morete storiti namesto nje, niti je ne morete prisiliti, da to stori.

Imeti morate potrpljenje in zaupanje, dati ji morate vse možnosti, da poskusi. Počakati morate, da vas prosi za nasvet, analizo, smernice, pomoč. Ko nekdo vpraša, je to tudi sposoben sprejeti. Prej ne.

Ko boste jasno začutili, da vas meje ne zadržujejo, ampak vam dajejo svobodo, boste začutili olajšanje in lažje boste vzpostavili ustrezen odnos, ki temelji na dajanju in sprejemanju.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!