Sedem zahrbtnih uničevalcev kolagena

Oglasno sporočiloPopolna Postava d.o.o.

Kolagenski primanjkljaj ključno vpliva na tvoj videz in dobro počutje, zato ti bom razkril glavne ubijalce kolagena, te pomembne beljakovine. Spoznaj, kako se izogneš prezgodnjim znakom staranja.

Izrazite gube, povešena koža, utrujen obraz, boleči sklepi in vse redkejši lasje. Zagotovo se strinjaš, da so to tisti znaki staranja, ki bi jim vsi najraje ubežali. Nekaj naravnega je, da na svojem telesu z leti opaziš določene spremembe, staranje je del življenja in se mu ne more nihče izogniti. Dejstvo pa je, da njegovi prezgodnji in preveč očitno znaki lahko zelo hitro znižajo tvojo samozavest in kakovost tvojega življenja.

Ali lahko učinkovito ukrepaš?

Razumem te, da gre za zoprno situacijo, še posebej takrat, ko se znaki staranja na tvojem telesu pojavijo veliko prej kot pri večini tvojih vrstnikov. Pomisli na večkrat spregledano dejstvo! Na tvoj videz, počutje in kakovost življenja ne vplivajo samo leta, ampak tudi številni dejavniki, na katere imaš vpliv in jih lahko spremeniš. Gre za tvoje vsakodnevne navade in življenjski stil, ki so odvisni samo in edino od tebe.

Obstaja sedem zahrbtnih ubijalcev tvojega mladostnega videza, ki te ekspresno postarajo. Če se želiš v svojem telesu spet počutiti fit, samozavestno in mladostno, se čim prej odzovi in izogni tem nevarnim dejavnikom.

Nasvet, ki te preverjeno ne bo razočaral

V tvojem telesu se skriva pomemben adut, s pomočjo katerega se učinkovito spopadeš s staranjem: kolagen. Ta osnovni in nepogrešljivi gradnik tvojemu telesu daje strukturo, obliko in poskrbi, da so vse stvari na svojem mestu. Kolagen odloča o:

 • sijaju in napetosti kože,
 • gostoti las,
 • zdravju sklepov,
 • moči imunskega sistema,
 • trdoti tvojih nohtov.

Žal pa proizvodnja kolagena prične upadati že po 20. letu starosti, proces pa se še pospeši po 30. in 40. letu. Tako bo koža pri 80 letih proizvajala kar 75 % manj kolagena kot pri 20 letih. Proizvodnja kolagena se torej z leti manjša, dodatna slaba novica je, da z leti koža kolagen tudi izgublja. To pomeni, da sčasoma potrebe organizma presežejo razpoložljive zaloge. Kaj se zgodi?

Posledice kolagenskega primanjkljaja
Če dopustiš in se ujameš v past kolagenskega primanjkljaja, nastopijo številne neprijetne posledice, kot so:

 • vse izrazitejše gube,
 • bolj povešena lica,
 • ohlapna koža,
 • vse redkejši lasje,
 • krhki nohti,
 • prepustna črevesna stena,
 • boleči sklepi.

In to samo zato, ker popusti osnovna struktura. Za lažjo predstavo si kolagen lahko zamisliš kot zelo dolgo verigo. Osnovni členi, ki sestavljajo to beljakovinsko strukturo, so aminokisline, ki jih s hrano vneseš v svoje telo. Organizem združi aminokisline v fazi sinteze in jih posreduje na mesta, kjer je struktura osnovnega tkiva oslabljena, denimo v kožo, nohte, sklepe.

In čeprav je tvoj organizem z leti sposoben tvoriti vse manj kolagena, to še zdaleč ni glavni razlog, da ti že pri svojih štiridesetih, petdesetih ali šestdesetih opaziš očitne znake staranja. Zapomni si, da so ti znaki v veliki meri posledica nevarnih pritiskov, ki jih s svojim življenjskim slogom ustvarjaš na kolagensko strukturo. Zato dobro premisli, ali želiš mladosten videz ali pa se vdajati slabim navadam.

Zahrbtni uničevalci kolagena

Spoznajte sedem zahrbtnih uničevalcev kolagena, ki škodljivo vplivajo na tvoj videz in počutje ter pospešujejo procese staranja.

Zahrbtni uničevalci kolegena

#1 Enostavni sladkorji
Marsikdo je zelo presenečen, ko spozna resnico, povezano z uživanjem enostavnih sladkorjev. Edina težava ob njihovem čezmernem uživanju namreč niso samo nakopičene odvečne maščobe, ampak tudi vse bolj očitni znaki staranja. Kadar je sladkorja v tvojem krvnem obtoku preveč, ta nenehno opreza za plenom. Najbolj na udaru so beljakovine, se pravi tudi kolagen. Sladkor jih zavzame oziroma se nanje prilepi, kar močno oslabi strukturo in delovanje beljakovin.

Na procese staranja lahko pomembno vplivaš, če se izogibaš živilom, kot so:

 • sladkarije in peciva,
 • sladke, gazirane pijače,
 • sirupi,
 • kruh,
 • testenine,
 • čips,
 • hitra prehrana.

#2 UV-žarki
Ljudje, ki se pretirano izpostavljajo sončnim žarkom, imajo suho, ohlapno in izrazito postarano kožo. Pretirano izpostavljanje soncu namreč napade zaloge kolagena prek največjega organa tvojega telesa – kože. UV-žarki sodijo med najbolj usodne in nevarne dejavnike, ki vplivajo na tvoj videz in počutje. Zahrbtno pospešujejo proces fotostaranja, ki svoje krute posledice pokaže šele z zamikom. Organizem se v začetni fazi še lahko uspešno upira prostim radikalom, ki so stranski produkt tega nevarnega procesa. Ko pa količina teh nevarnih razbojnikov močno naraste, obrambni ščit popusti, prosti radikali pa napadejo in poškodujejo številne beljakovine, med drugim tudi kolagen.

#3 Kajenje
Podočnjaki, gube ob ustnicah in očeh, povešena lica, podbradek – zveni znano? Vse to so znaki, ki že zelo zgodaj razjezijo večino kadilcev. Kajenje ne glede na pogostost dobesedno uniči tvoje telo in kožo ter te izredno postara. Nikotin negativno vpliva na pretok krvi po telesu in onemogoča nemoteno oskrbo celic s snovmi, ključnimi za hitro regeneracijo. To pomeni, da upočasni tudi sintezo svežega kolagena.

Kajenje

#4 Uživanje alkohola
Alkohol negativno vpliva na delež vitamina A v tvojem telesu, kar posledično upočasni nastajanje kolagena. Že res, da gre v osnovi za beljakovino, sestavljeno iz osnovnih enot – aminokislin, kar pa ne pomeni, da so te edine, ki so pri sintezi vključene. Pri tvorbi kolagena sodelujejo tudi preostala hranila, pomembno je, da so v tvojem telesu vedno na voljo v zadostnih količinah.

Uživanje alkohola

#5 Stres
Eden od najnevarnejših stranskih učinkov stresnega odziva telesa je nastajanje prostih radikalov, majhnih reaktivnih molekul, ki povzročijo oksidacijo tvojih celic in jih poškodujejo. Prosti radikali pospešujejo staranje organizma. Ne gre le za nevidne posledice – posledica oksidacije je tudi prehitro staranje kože, nastanek gub, izguba vlažnosti in druge poškodbe kože. Visoke količine stresnega hormona kortizola oropajo tvoje telo nujno potrebnih hranil, ki so pomembna za imunski sistem, urejeno prebavo in sijočo kožo.

#6 Pomanjkanje spanca
Tudi spanec je bistvenega pomena za zdravo kožo in njen čvrst ter spočit videz. Medtem ko spiš, se tvoja koža obnovi in napne. Če ne spiš dovolj, koža izgubi svoj zdravi sijaj in nima elastičnosti, zaradi česar se pojavijo drobne gubice. Tanke nagubane linije okoli oči in ust so posledica utrujenosti.

#7 Pomanjkanje ključnih aminokislin
Aminokisline, ki so najbolj zastopane pri tvorbi kolagena, so prolin, glicin, glutamin in arginin. V svoje jih telo vneseš z živili, kot so:

 • losos,
 • pusta govedina,
 • piščančje meso,
 • jajca.

To ni vselej preprosto, saj nam sodoben življenjski slog marsikdaj otežuje zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Prav tako kakovost živil iz leta v leto strmo pada, zato je organizmu še toliko težje zagotoviti vsa potrebna hranila.

Dejstvo je, da se lahko hitro ujameš v past kolagenskega primanjkljaja. Zato je izredno pomembno, da čim prej narediš dve ključni potezi:
1. Svoj življenjski slog očisti najbolj usodnih uničevalcev kolagena.
2. Ukrepaj takoj in izkoristi potencial hidroliziranega kolagena v prahu. Zaradi njega bodo tvoje zaloge kolagena konkretno poskočile – in to v najkrajšem možnem času.

Rešitev, ki te ne bo razočarala

Hidroliziran kolagen v prahu se lahko pohvali z visoko absorpcijo. Ker ima zelo majhne molekule, jih telo potem samo sestavi nazaj v kolagen tam, kjer ga potrebuje. Z rednim uživanjem hidroliziranega kolagena v prahu si zagotoviš, da bodo tvoje zaloge kolagena vedno polne. Prej ko boš začel, dlje bodo vidni dobrodejni učinki, ni namreč vseeno, ali pričneš jemati kolagen pri 30. ali 80. letih.

Kolagen kot prehranski dodatek je primeren za:

 • vse, ki želijo ohraniti prožno in elastično kožo,
 • vse, ki želijo preprečiti nastajanje globokih gub,
 • vse, ki želijo poskrbeti za sijoče lase in nohte,
 • vse, ki želijo ohraniti gibljive sklepe in zdrave mišice,
 • tiste, ki vedo, da je telesu včasih treba priskočiti na pomoč.

Dokazano je, da je hidroliziran kolagen pot do mladostnega videza in dobrega počutja. Tudi tebi to lahko uspe, in sicer ob rednem uživanju hidroliziranega kolagena v prahu. Ker se lahko pohvali z izredno visoko absorpcijo, velja za najbolj učinkovito rešitev.

Premium kolagen

Zato ne preseneča podatek, da ta rešitev prinese vrhunske rezultate, pa čeprav gre za navado, ki ti ne vzame več kot 30 sekund dnevno. Govoriva o:

 • napeti in sijoči koži,
 • gostih laseh,
 • močnih nohtih,
 • pozitivnem vplivu na delež mišične mase,
 • zdravih sklepih.

Kolagenskemu primanjkljaju se moraš obvezno izogniti! Brez kančka dvoma gre za rezultate, ki močno dvignejo kakovost tvojega življenja in poskrbijo, da zaživiš življenje, ki si ga zaslužiš. V tem članku sem se dotaknil le nekaterih ključnih lastnosti kolagena, povezanih z njegovimi številnimi koristmi za ohranjanje mladostnega videza kože in dobrega počutja. Na tej povezavi pa te čaka še mnogo koristnih informacij o tem, kako ti kolagen dejansko lahko spremeni življenje v smeri bolj zdravega življenjskega sloga.

Dodatne Informacije

popolnapostava.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Če boš zvečer naredila teh 7 stvari, se boš zjutraj zbudila še lepša!