fbpx

Sindrom Ane Karenine: tako se obnaša ženska, ki jo bo ljubezen uničila

Ste že slišali za obsesivno ljubezen?

Kakšna je ta nevarna strast, ki vas pusti zlomljene, ranjene, strte od bolečine in vodi v depresijo?

Za zdravo razmerje je pomembno, da se s partnerjem dopolnjujeta, a ne tako, da bi bili, če bi se razšla, popolnoma uničeni. V vas ne bi smel pustiti občutka, da brez njega ne morete živeti.

O sindromu Ane Karenine govorimo, ko nastopita obsesivna strast in čustvena navezanost, kar lahko v posameznih primerih vodi do tega, da postane vaše življenje nemogoče. Zakaj? Ker ne vidite več svojih meja, za vas obstaja samo ena oseba, vas ni več.

O sindromu Ane Karenine govorimo, ko nastopi obsesivna strast in čustvena navezanost, ki lahko v posameznih primerih vodi do tega, da postane vaše življenje nemogoče.
O sindromu Ane Karenine govorimo, ko nastopita obsesivna strast in čustvena navezanost, kar lahko v posameznih primerih vodi do tega, da postane vaše življenje nemogoče.

Takšni obsesivni odnosi so škodljivi in vodijo v sindrom Ane Karenine. Gre za strastno obsesivno ljubezen. Kdor je enkrat občutil to obsesijo, še naprej hrepeni po tem občutku, kljub bolečini, ki jo je tedaj občutili. Obsesija vas zasvoji kakor droga. Zakaj? Zaradi intenzivnih čustev v kombinaciji s telesno privlačnostjo, čustveno navezanostjo in medsebojno predanostjo se počutite žive, polne življenja. Ampak ko se temu pridruži še obsedenost, to ni več zaljubljenost ali preprosta ljubezen.

Sindrom Ane Karenine je v bistvu obsesivno-kompulzivna motnja. Zanjo je značilno pomanjkanje osebnega nadzora. Vključuje absolutno odvisnost, v kateri ljudje ne vidijo svojih meja. Izgubijo sebe, da bi ustrezali ljubljeni osebi, odpovedo se vsemu, kar jih določa in kar jim daje nadzor, samo da bi bili ob tej osebi. Takšen odnos zapolnjuje njihove misli do te mere, da ne morejo več normalno živeti. Pustijo prijatelje, partnerje, družino. Njihovo vesolje se vrti samo okoli te osebe in slepe ljubezni do nje.

A to ni sreča, to je trpljenje. Čutijo tesnobo zaradi nezaupanja, strahu pred prevaro, izgubo ljubljene osebe. Izgubijo samozavest, integriteto, čustveno ravnovesje. S takšnim obsesivnim obnašanjem izgubijo sami sebe, svoje življenje.

Sindrom opisujejo naslednji stavki “Brez tebe me ni”, “Moje življenje brez tebe nima smisla” in podobniPostanejo prazni. Napolni jih le še druga oseba. So slepo obsedeni, in ko se razmerje konča, je njihova pot do ozdravitve dolga.

Sindrom Ane Karenine je v bistvu obsesivno kompulzivna motnja.
Sindrom Ane Karenine je v bistvu obsesivno-kompulzivna motnja.

Kako nadzorovati to strastno obsesivno ljubezen?

1. Nikoli ne iščite partnerja z željo, da bi “zapolnili praznino” ali da bo to vaša “druga polovica”. V življenju ne gre za iskanje sorodne duše. Najprej morate notranje zrasti in postati uravnotežena in zrela oseba, ki je sposobna biti srečna sama s seboj. Ne iščite drugih, da bi zapolnili svojo praznino ali ublažili svoje strahove. Poskusite najti partnerstvo, ki bo obojestransko koristno.

2. Pazite, da ne padete v oklepajoč odnos, ki vam ne dovoljuje nobene svobode. Ljubiti je pridobiti in rasti, in ne izgubiti ali se omejiti. Obsedenost ni nikoli dobra, saj lahko v vaše življenje postavi omejitve. V trenutku, ko postavite nekoga drugega kot svojo glavno prioriteto, boste začeli izgubljati stvari. Opustili boste svoje hobije, prijatelje in celo svoje vrednote.

3. Nikoli ne ljubite na slepo. Ljubite z odprtimi očmi in odprtim srcem. Zavedajte se ljubezni. Kaj ste pripravljeni narediti za partnerja in on za vas? Ali spoštuje vaše potrebe, vas posluša in upošteva vaše misli? Ali vam dovoli, da rastete kot oseba, in pomaga, da se vajin odnos razvija?

Prava ljubezen ni obsedenost. Je sreča, ki traja iz dneva v dan. So vzponi in padci, ko se oba partnerja trudita, da skupaj rešita težave. Se pogovarjata, se spoštujeta, nista slepo zaljubljena ali ljubosumna, si zaupata in se ne izsiljujeta.

Ljubite z intenzivnostjo, ljubite s strastjo, vendar nikoli, res nikoli ne ljubite slepo. Ljubite tako, da boste s partnerjem v ravnovesju. Ljubezen ne uničuje, ljubezen je ljubezen!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.