Neviete sa vzdať sladkostí, no vždy, keď zjete kúsok čokolády alebo zjete kúsok jablkovej štrúdle, štípe vás svedomie? Potom sú pre vás ako stvorené presné zákusky, zdravá a mimoriadne chutná alternatíva klasických zákuskov, s ktorými si môžete dopriať bez výčitiek svedomia.
Ste ljubitelj sladkega, a pazite na linijo? Ne odrekajte se sladicam zaradi tega, zgolj preklopite na skutočné dezerty. Te so precej bolj zdrave kot klasične, ravno tako slastne, a precej hitreje pripravljene in mnogo lažje prebavljive. Pa še to. Za presne sladice potrebujemo zgolj mešalnik! Akcija!
ČÍTAJ VIAC: Najlepšie recepty s hroznom
Recept: čerstvá jablková štrúdľa
Sestavine – presni jabolčni štrudelj:
Na cesto:
- 1 šálka mandlí (môžete použiť aj lieskové orechy)
- 1 šálka datlí
Na náplň:
- 1 jablko
- 1 citrón
- 1/2 šálky hrozienok
- 1 lyžička škorice
Postup prípravy chrumkavého jablkového závinu:
Mandlje in dateljne (predhodno jih lahko po želji za nekaj ur namočimo) v mešalniku dobro zmešamo, da nastane lepljiva masa. Testo položimo na peki papir in ga razvaljamo toliko, da je njegova debelina nekaj milimetrov. Nadevamo naribano jabolko, v katerega smo predhodno umešali rozine (te prej za eno uro namočimo), in sok limone. Nadev enakomerno razporedimo po celotnem testu, pustimo le petcentimetrski rob, da lahko s pomočjo peki papirja štrudelj zavijemo. Pa dober tek!
Recept – domača presna čokolada brez maščobe
Zloženie - domáca čokoláda bez tuku:
- 145 g surového kakaového prášku
- 100 g kakaového masla
- 80 g agávového sirupu
- 1 lyžička vanilky
- kakavova jedrca/pistacija (za dekoracijo)
Postup prípravy domácej jemnej čokolády bez tuku:
Najprej kakavovo maslo stopimo nad vodno paro. Nato ga prelijmo v posodo in mu dodamo kakav, vaniljo in agavin sirup. Premešamo, da dobimo gladko in homogeno zmes. Vlijemo v modelčke za čokolado (lahko tudi improviziramo) in po želji okrasimo s sesekljano pistacijo, jedrci ipd. Za eno uro postavimo v hladilnik oz. zamrzovalnik, da se čokolada strdi. Pa veselo sladkanje!
Recept: nizkokalorični presni sladoled
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom čokolade:
- 3 banány
- 1 čajová lyžička kakaového prášku
- pol lyžičky vanilkového prášku
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom jagode:
- 3 banány
- 170 gramov čerstvých jahôd
- 1 lyžička vanilkového prášku
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom vanilje:
- 3 banány
- 1 lyžička vanilkového prášku
Proces prípravy nízkokalorickej surovej banánovej zmrzliny:
Predhodno zamrznemo banane, ki jih pred pripravo sladoleda pustimo 5 minut stati na sobni temperaturi, da se nekoliko odtajajo. Nato jih v multipraktiku mešamo toliko časa, da masa postane kremasta (vmes očistimo stene, da postopek pospešimo). Če želimo, lahko tu z izdelavo zaključimo, če želimo sladoled z okusom čokolade, jagode ali vanilje, pa dodamo naštete sestavine in še enkrat dobro premešamo, da se prah prerazporedi. V primeru jagod te zmešamo skupaj z bananami in jim nato dodamo vaniljo.
Recept: sadno-žitne presne ploščice
Sestavine – sadno-žitne presne ploščice (pribl. 10 ploščic):
- 200 g ovsenih kosmičev
- 100 g kokosove moke
- 150 g mandljevih lističev
- 50 g tmavej čokolády
- 30 g posušenih marelic
- 30 g posušenih brusnic
- 200 g izkoščičenih in nasekljanih dateljnov
- 50 g goji jagod
- 40 g lanenih semen
- 40 g bučnih semen
- 10 g kokosovega masla
- 1 žlica agavinega sirupa
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 3 žlice pomarančnega soka
Postopek priprave sadno-žitnih presnih ploščic:
Semena prelijemo s pomarančnim sokom in pustimo stati 20 minut. Vse sestavine – razen goji jagod in brusnic – stresemo v električni mešalnik in mešamo, dokler ne dobimo enakomerno goste mase z rahlo hrustljavo teksturo. Masi dodamo goji jagode in brusnice ter rahlo premešamo. Zmes stresemo na podlago za valjanje in po potrebi dodamo še malo kokosove moke. Testo pregnetemo in razvaljamo na debelino približno 1 cm. Testo čez noč postavimo v hladilnik in naslednji dan razrežemo na po želji velike ploščice, ki jih položimo v s peki papirjem obloženo posodo oziroma pladenj. Odlične ploščice lahko hranimo v hladilniku kar 1 teden, po želji pa jih lahko tudi zamrznemo. Tako bomo imeli vedno pri roki izredno okusen in zdrav obrok.
Recept: veganski čokoladni puding
Sestavine – veganski čokoladni puding:
- 1 banán
- 1 avokádo
- 2 polievkové lyžice kakaa
- kokosova moka (po želji)
Postopek priprave veganskega čokoladnega pudinga:
Olupimo zrelo banano, avokadu odstranimo koščico in oboje stresemo v mešalnik. Vanj dodamo še kakav in mešamo, dokler ne dobimo gladke homogene mase. Prestavimo v kozarec ali skodelico in po želji za posip uporabimo kokosovo moko. In to je vsa umetnost! Po dober tek!