Jahody sú považované za jeden z najobľúbenejších druhov ovocia, ktoré si môžete vychutnať ako čerstvé, tak aj v širokej škále dezertov. A hoci ešte nie sú úplne v sezóne, už ich nájdeme na pultoch obchodov a doprajeme si ich. Pripravili sme pre vás chutný recept na jahodový crumble resp crumble, ktorý vám pripomenie, prečo toto ovocie tak milujete.
Če obožujete peko a milovať sa navzájom posladkate, potem ne smete pozabiti na sladice, ki jih lahko pripravite z jagodami. Ena najbolj znanih je jagodni crumble oz. drobljenec, ki bo brez dvoma navdušil vaše brbončice.
Priprava te jedi je rýchlo a jednoduché, zanjo pa ne boste potrebovali veliko sestavin. Priporočamo jo tudi ljubiteljem ovsené vločky: v receptu namreč lahko najdete tudi ovsené vločky.
Crumble z jagodami
Ingrediencie
- 500 gramov jagod
- 2 žlici škroba tapioke ali koruznega škroba
- 5 lyžíc cukru
- pol citróna
- 160 g ovsených vločiek
- 50 g mletih orehov
- malo vanilijevega ekstrakta
- pol lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 100 g masla
Pokyny
- 80 g ovsenih kosmičev najprej zmešajte z ročnim mešalnikom, nato zmes ročno zmešajte s preostalimi kosmiči, 1 žlico sladkorja, orehi, vanilijevim ekstraktom, pecilnim praškom in soljo. Dodajte še maslo, ki ste ga predtem stopili. Mešanico shranite v hladilniku.
- Iz limone iztisnite sok, lupino pa naribajte. Nato jagode narežite na pol oz. na četrtine in jih položite v posodo za peko. Dodajte preostali sladkor, limonin sok, naribano lupino in škrob ter vse skupaj zmešajte.
- Mešanici dodajte zmes, ki ste jo ustvarili iz ovsenih kosmičev. To storite tako, da bodo pokrite vse jagode.
- Pečico nastavite na 180°C in pecite približno 30 minut. Jed lahko postrezete toplo ali ohlajeno v hladilniku. Dober tek!