fbpx

Skrivnostna zgodba družine Rothschild: denarja ni mogoče prešteti

Družino Rothschild boste zaman iskali na Forbsovi lestvici bogatašev, saj je bogastvo razdeljeno med več dedičev. Točna vsota, ki jo imajo v lasti, je neznana, govori pa se, da se ta giblje med 350 milijardami in 1 trilijonom. Danes živijo družinski člani po celem svetu in nekateri med njimi z družinskim poslom, bančništvom, nimajo nobene veze. Kakšna je torej zgodovina te družine, ki ima toliko denarja, da ga ni mogoče prešteti?

Kakšna je zgodovina ene najbogatejših družin na svetu, katere denarja preprosto ni moč prešteti?

Družina Rothschild v 18. in 19. stoletju

Prva generacija družine je živela v hiši, ki je imela ploščo z zlatim orlom in rdečim ščitom. V nemščini je rdeča plošča rot schild in od tukaj, bi lahko sklepali, tudi priimek.

V 18. stoletju je Amschel Mayer Rothschild ustanovil banko v Nemčiji in jo predal svojim petim sinovom. Mladi možje so bili zelo iznajdljivi in eno banko spremenili v pet bank, ki so bile razpršene v različne dele Evrope. Banke so med seboj sodelovale, bratje pa naj se ne bi nikoli sprli.

Rothschildovi so ustanovili tudi lastno kurirsko podjetje, ki je posredovalo informacije o tem, kaj se dogaja po svetu. Uporabljali so golobe, ki so bili resnično koristni, saj je bilo podjetje med prvimi obveščeno o novostih. Če je bilo treba, so kurirji razširili tudi govorice. To se je na primer zgodilo med vojno z Napoleonom leta 1815. Agenti naj bi izvedeli, da bo v vojni zmagala Anglija, in so tako k Rothschildovim poslali goloba. Rothschildovi so svojim borznim posrednikom naročili, naj prodajajo delnice po rahlo znižanih cenah. Ljudje so dobili občutek, da Anglija izgublja in so začeli svoje delnice prodajati po resnično nizkih cenah. Rothschildovi so tako pokupili vse njihove delnice in svoje bogastvo povečali le v enem dnevu.

V 19. stoletju je imela družina svoje zakone, ki jim je moral slediti vsak družinski član. Med drugim je veljaljo, da ženska nima pravice upravljati z denarjem. To pravico so imeli le moški.

V večini primerov so se morali poročati znotraj družine, s svojimi sestričnami in bratranci, da bi tako bogastvo družine profitiralo. Posledično je bilo število prednikov okleščeno. Povprečen človek ima namreč 2 starša, 4 stare starše, itd. Lionel Walter Rothschild pa je na primer imel le enega dedka in eno babico.

Konec 19. stoletja je družina nadzirala skoraj polovico sveta: med rusko-japonsko vojno so financirali Japonce, vložili so v gradnjo železniške proge po Evropi, financirali so gradnjo Sueškega prekopa, itd. Tako je priimek Rothschild postal sinonim za bogastvo.

Obstaja zgodba, morda celo mit, ki priča o tem, kako močan vpliv je imela družina. Glede na dnevnik enega izmed družinskih člano, naj bi družino obiskovala kraljica Viktorija Britanska. Med enim izmed teh obiskov naj bi baronesa Alice Rothschild kraljici zaukazala, da naj ne hodi po travi, kraljica pa naj bi jo spoštljivo ubogala.

Impresivna so tudi njihova moralna načela. Leta 1861 je ruska vlada družino zaprosila za denarno posojilo, a ga ni dobila. To posojilo bi naj pomagalo Rusiji zatreti upore na Poljskem. Rothschildovi so imeli denarja na pretek, a niso želeli podpreti vlade, ki zatira svoboščine.

Rothschildovi v 20. stoletju

Največji zbiralec v družini je bil Ferdinand, in to ni bila nobena skrivnost. Njegova želja je bila, da vse stvari, ki jih je zbral, podari Britanskemu muzeju. Odgovorni v muzeju so to izkoristili: sčasoma so ga ukanili, da kupi vse stvari, ki si jih sami niso mogli privoščiti, saj so vedeli, da bo po smrti vse to njihova last.

Svoj hobi je imel tudi Walter Rothschild. Zbiral je metulje in je tako hranil okoli 2,25 milijonov vrst. A je imel še en hobi: organiziral je odprave na najbolj oddaljene kotičke sveta. Zahvaljujoč njegovemu avanturističnemu duhu so bile odkrite nove vrste živali – po njem je bila tako poimenovana vrsta metulja Ornithoptera rothschildi, žirafa Rothschild in ptič Leucopsar rothschildi.

Med drugo svetovno vojno so nemški vojaki aretirali enega izmed Rothschildov in mu ponudili dogovor: prostost si bo prislužil tako, da jim bo podaril tovarno jekla in določeno vsoto denarja. Rothschild se je strinjal, a je za to zahteval plačilo. Proces barantanja je bil dolg in na koncu so Nemci sprejeli baronove zahteve. Rothschilda so spustili na prostost, a dogovor nikoli ni bil izpolnjen. Čez nekaj dni so namreč Nemci okupirali področje, kjer je bila tovarna, zato jim zanjo ni bilo treba plačati.

Rotschildovi v 21. stoletju

Družina si lasti vinske kleti po celem svetu. Najbolj znana med njimi je Château Lafite Rothschild v Franciji. Na enem izmed njihovih izraelskih vin pa je portret barona Edmonda Jamesa de Rotschilda.


Francoski predsednik Emmanuel Macron je začel svojo kariero v enem izmed Rothschildovih podjetij in bil pri svojem delu tako dober, da so mu nadeli nadimek “finančni Mozart”.

Na Cambridgu obstaja arhiv Rothschildov, kjer zanj skrbi Emma Rothschild. Med drugim je Emma najmlajša oseba, ki je bila kadarkoli sprejeta na študij na univerzi Oxford. Ko je postala študentka, ji je bilo namreč 15 let.

Eden izmed potomcev družine, David Rothschild, vodi organizacijo Adventure Ecology. Njegova želja je, da reši planet. V letu 2006 je organiziral odpravo na Arktiko, kjer je preučeval led. Leta 2007 je potoval v gozdove Ekvadorja, kjer se je trudil, da jih zaščiti pred onesnaževanjem in krčenjem. V 2010 je ustvaril plovilo iz 12,5 tisoč ton plastičnih stekleničk in s tem plovilom prekrižaril polovico Tihega ocena.

View this post on Instagram

Geography lesson!

A post shared by David Rothschild (@david.de.rothschild) on

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!