“Slabi” prijatelji, ki nimajo dlake na jeziku, so najboljši prijatelji, pravi znanost

Najboljša prijateljica je iskrena prijateljica!

Foto: Pexels / Koolshooters

Iskrenost je odlična vrlina, čeprav je pogosto ne želimo slišati. Zato ni čudno, da v življenju ohranjamo takšne prijatelje, ki nimajo dlake na jeziku. Nedavne raziskave so pokazale, da so prav takšni prijatelji - najboljši prijatelji.

Študija, objavljena v reviji Psychological Science trdi, da so prav nesramni in ekstremno iskreni prijateljinajboljši prijatelji. Ti tako imenovani “slabi” prijatelji lahko po naključju ali namerno povedo kaj negativnega, netaktičnega, a brutalno iskrenega, vse zato, ker mislijo, da vam bo to pomagalo. In ker jim je seveda mar za vas. Ti prijatelji-sovražniki vas radi spravijo iz cone udobja in vas premaknejo, da naredite nekaj, česar sicer ne bi. Čeprav se zdi, da so grozni, tako izražajo svojo naklonjenost in skrb. Namreč v sebi želijo, da napredujete in tudi zato uporabljajo grobe besede.

Za prijateljico, ki vas bo opozorila na napačno izbiro obleke, morda mislite, da je ljubosumna, vendar je njena iskrenost tista, ki je resnična. Sebe namreč velikokrat vidimo napačno ali v popolnoma svoji predstavi.

Zakaj je dobro imeti tako prijateljico ali prijatelja? Ker vas bodo poskušali zbuditi iz vašega samoprepričanja in vas usmerili k spremembam, ki bi vam koristile. To nikoli ne bo prijatelj, ali prijateljica, ki se bo strinjala z vsem kar rečete. Bo strog/a, če bo ocenil/a, da je situacija temu primerna. Kajti, kadar se znajdete v težkem življenjskem položaju, vam bo v pomoč prav njena realistična slika. Prava prijateljica se ne bo vedno strinjala z vami, temveč bo imela svoje mnenje.

via GIPHY

Sprejmite tudi to: sami smo do svojih najdražjih strogi,  zato da jih ozavestimo, da se motijo. Takšnih prijateljev, torej ne smemo obsojati, ampak jih moramo razumeti.

Torej, ko se boste naslednjič razjezili nad prijateljico s strupenim jezikom, ne pozabite, da je to njihova ljubeznen do vas.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Pusti mu naj bo zmagovalec, samo da imaš ti svoj mir …