fbpx

SP v odbojki: v Areni Stožice že diši po Poljski

Foto: Aleš Fevžer

Letošnje 20. svetovno prvenstvo v odbojki je prav posebno, saj ga gostita kar dve državi. V Sloveniji v teh dneh potekajo tekme v ljubljanski Areni Stožice, sogostiteljica pa je tudi Poljska. Zott je nacionalni sponzor prvenstva z linijo izdelkov Zott PROTEIN. Okusni pudingi in jogurti, ki v enem lončku skrivajo kar 20 g beljakovin so zmeraj bolj priljubljeni tudi med profesionalnimi športniki, ki imajo sploh v času intenzivnih treningov in priprav potrebe po kvalitetni in uravnoteženi prehrani še dodatno povečane.

»Beljakovine so več kot le gradniki mišic, so sestavni del vsake naše celice v telesu in ne samo mišičnih. Beljakovine so gradniki naših imunskih celic, protiteles, hormonov, rastnih faktorjev, encimov, nevrotransmiterjev in signalnih molekul (npr. citokinov, preko katerih komunicirajo imunske celice) ter skrbijo za transport hranil po krvi. Potrebujemo jih torej tudi za zdrave vezi, imunski in živčni sistem, sklepe, kožo, delovanje hormonov, prav tako so gradniki naših kosti,« nas je o pomenu beljakovin poučila nutricionistka Simona Fabjan, ki se nam je v spomin vtisnila kot del tima Fabjan Sisters – uspešnih igralk odbojke na mivki.

Zott PROTEIN jogurti so preprosta in hitra rešitev za zdrav in uravnotežen zajtrk, ko v naglici med tednom nimate časa za pripravo, ali malico v službi, na poti, izletu. V eni porciji je kar 20 g beljakovin, z manj maščobaami, ne vsebujejo glutena ter nimajo dodanega sladkorja. Kljub vsemu so neverjetno kremasti in polnega okusa, izbirate pa lahko med jagodo, borovnico, breskvijo s pomarančo in malino z granatnim jabolkom. V kolikor bi radi bolj pisan in energetsko bogat zajtrk, z lahkoto dodate še sveže sadje, granolo ali oreščke.

Simona nam je povedala, kdo mora biti bolj pazljiv glede zadostnega vnosa beljakovin. »Nekoliko več pozornosti pri vnosu beljakovin morajo posvetiti predvsem bolj fizično aktivni (npr. profesionalni športniki, pa tudi rekreativni športniki – saj vemo, da so ti pogosto športno udejstvujejo celo na ravni profesionalcev, pa tudi tisti, ki imajo na svojem delovnem mestu fizično zahtevno delo). Še posebej naj bodo na vnos beljakovin pozorni starejši – v praksi opažam, da ravno ti pogosto vnašajo premalo beljakovin. Omeniti pa moram tudi čas hujšanja, saj si želimo, da v času izgube telesne maščobe ne izgubimo preveč mišične mase, zato ker ni pomembna le izguba telesne maščobe, pač predvsem razmerje med mišično maso in telesno maščobo. Najpomembnejša obdobja pri ženskah so nosečnost, poporodno obdobje in obdobje dojenja ter menopavza. V času nosečnosti so potrebe beljakovin višje zaradi rasti ploda, po porodu zaradi regeneracije in nastajanja materinega mleka ter kasneje v menopavzi zaradi hitrejše izgube mišične in tudi kostne mase. Dobro je vedeti, da so potrebe po beljakovinah povečane tudi v času bolezni.«

Zmeraj je torej pravi čas za vnos beljakovin. S predelano prehrano, po kateri največkrat posegamo zaradi časovne stiske, ne dosegamo zadostnih količin kvalitetnih hranil. Na stročnice kot dober vir beljakovin prevečkrat pozabimo, mesa težko zaužijemo v zadostni količini, poseben izziv pa imajo seveda vegetarijanci. Simona svetuje, da med večjimi obroki ciljamo na visoko beljakovinske prigrizke, kot so jogurti, skuta, beljakovinski napitki, od rastlinskih virov pa stročnice in njihove izdelke (npr. rastlinski jogurti) in oreščke. Zott PROTEIN izdelki vsebujejo mlečne beljakovine, ki po kvaliteti ne odstopajo od tistih, ki jih najdemo v npr. govejem zrezku. Po kakovosti so te beljakovine celo nekoliko boljše. Izgovora, da je zadostne količine beljakovin v današnjem hitrem tempu življenju težko pokriti, torej ni. Zdrava, okusna in raznolika izbira je lahko v prav vsakem hladilniku s Zott PROTEIN pudingi in jogurti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!