fbpx

Stavki za reševanje konfliktov v partnerskih odnosih

Te stavki končajo prepire in rešujejo konflikte!

Foto: Jonathan Borba / Unsplash

V odnosih smo vsi občutljivi (in pogosto preobčutljivi), ker se soočamo z negotovostjo, strahovi, frustracijami. Trenutki in obdobja harmonije ne trajajo dolgo, vmes pa večinoma poskušamo uravnotežiti, prenašati in se spopasti z različnostmi drug drugega.

Pogosto se zgodi, da nam to delo ne uspe, ostanemo zmedeni, žalostni in užaljeni in ne vemo, kako priti do drugega.

Po izkušnjah parov, ki so zadovoljni s svojim odnosom in imajo dobro komunikacijo, je to nekaj stavkov, ki lahko ohladijo vroče vzdušje in povrnejo zdravo pamet, potrpežljivost in strpnost, ki jih je treba vložiti v rešitev konflikta ali problema.

Prosim, ne govori tako z mano

To je zahteva in bi morala zveneti kot prošnja, ne pa obramba prizadetega dela. Lahko tudi rečete “Ali lahko prosim ne kričiš, to me prestraši in zmede”, ali podate podobno zahtevo, ki partnerja prosi, naj preneha usmerjati obtožbe na vas in spoštuje vaša čustva. To je vabilo partnerju, naj zapusti svoj vzorec in se obnaša pravilno, s spoštovanjem, predvsem do sebe – do svoje izbire.

Spoštovanje je temelj odnosa! Foto: Jonathan Borba / Unsplash
In ko ta klic prihaja prijazno in iskreno, vas spomni, da sta je med vama ljubezen, in da ni prostora za obsojanje!

Se lahko o tem pogovoriva?

To je poziv k reševanju težav, soočanju in doseganju dogovora. Spodbudno in učinkovito, ker partnerja spomni na dejstvo, da ste skupaj v vsem, in da ne morete ničesar skupaj rešiti – če si tega ne želite.

Ko torej kličite ali slišite ta klic, globoko vdihnite in opustite potrebo po prepiranju ali izključevanju, ali sami povabite k druženju. Vidva sta na isti strani in vaša naloga je, da se poskušata razumeti v vsaki situaciji. In poskušajte, dokler vam ne uspe.

Povabilo k pogovoru je zahtevno – sedeti in mirno govoriti o svojih občutkih, ki so lahko zelo vznemirjena. Tisti, ki prosi, tako pokaže pripravljenost pomagati, poslušati in spoštovati občutke, klicani pa se je dolžan umiriti in umiriti – s tem oba prevzameta svoj del odgovornosti.

Ne znaš, bom raje sam

Delitev dela je zelo pomembna – večina prepirov in nesporazumov nastane zaradi gospodinjskih opravil. Ko ponudite delitev, ponudite mir v hiši. Zagotovo obstajajo dela, ki so nekaterim lažja, drugim pa neznosna, zato se uskladite. Toda razdelitev mora biti poštena in merjena glede na prednosti in sposobnosti, ne pa glede na odgovornosti moških in žensk.

Delita si gospodinjska opravila. Foto: Catt liu / Unsplash

Bi kozarec vina?

Ponudba, da skupaj popijete pijačo (ni nujno, da je vino), je lahko karkoli, kar je všeč vašemu partnerju, ali kar vam je všeč skupaj – je dvig bele zastave. To je napoved premirja v napetih situacijah, kar pomeni, da si bosta oba oddahnila od napetosti in skupaj zadihala.

In ko to storite, se počutite povezani in res ni problema, ki ga ne morete rešiti, pa tudi, da so vsi nesporazumi majhni in nepomembni v primerjavi s tem, kako se počutite drug ob drugem in kako dobro je imeti drug drugega.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!