Färska, saftiga, smakrika, hälsosamma LUŠT-tomater från Prekmurje - vem älskar inte saftiga och uppfriskande röda tomater, som vi gärna biter i under de varmare månaderna eller förbereder dem på något speciellt sätt? Har de vuxit på vår jord så "ger de upp" för oss desto mer.
Tretje leto že teče, odkar so v Prekmurju, v naravni mešanici šote in kokosovih vlaken, posadili drobcena semena, iz katerih zdaj rastejo sveži, sočni, okusni in zdravi paradižniki LUŠT. Posebnost zgodbe je način integrirane pridelave, som paradižnikom LUŠT omogoča rast in obiranje tudi v zimskem času, saj pri ogrevanju sodelujejo z naravo. Ob rastlinjaku se namreč nahaja velik ogrevalni potencial – geotermalna vrtina.
Historien om paradižniku LUŠT je skoraj taka, kot bi jo brali v osnovnošolski slikanici. Paradižnike LUŠT oprašujejo čisto pravi čmrlji, s katerimi si paradižniki delijo prostor v rastlinjaku in so živ dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo strupenih škropiv, saj bi v nasprotnem primeru čmrlji poginili. Če bi rastline ali plodove kljub temu napadli škodljivci, bi na naraven način z njimi opravili plenilci, ki prebivajo pod isto streho, pod katero se v laguni zbira tudi deževnica, s katero nato redno zalivajo tomater.
Ko ti zrastejo v rajske sadeže, je čas za ročno obiranje, s čimer zagotovijo, da so obrani le tisti, ki so na rastlini dozoreli, kar jim daje visoko vsebnost likopena, naravnega oksidanta. Dišeč in zdrav slovenski paradižnik LUŠT bomo prepoznali po njegovi polni rdeči barvi ter po sočnem in polnem okusu. Za trenutek si bomo drznili pomisliti, da smo ga nabrali na domačem vrtu, čeprav smo ga v resnici vzeli iz prepoznavnega črnega zabojčka LUŠT.
In še zanimivost: Rdeč paradižnik, dozorel na rastlini, ima visoko vsebnost likopena. Likopen je naravni antioksidant, ki lahko zmanjša tveganje za nastanek nekaterih vrst raka in zavira nastanek bolezni srca.
Mer information:
lust.si